Vizitaţi pe oraşul Oradea !

Vizitaţi pe oraşul nostru Oradea prin Google Street View ! Faceţi un click la instantstreetview.com !Bine aţi venit !

luni, 17 octombrie 2016

Aeroportul Oradea se aglomerează

 
Foto : ebihoreanul.ro

"Demersurile începute de "antecesori", după cum s-a exprimat preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pasztor Sandor, se materializează tot mai consistent în ce priveşte caracterul internaţional al Aeroportului din Oradea, adică operarea de noi curse externe, dar nu numai." - scrie Adrian Criş în ebihoreanul.ro.

Tot articol : 
"Noutăţi în acest sens au fost anunţate joi, în cea de-a doua zi a lucrărilor Conferinţei Anuale şi Adunării Generale a Asociaţiei Aeroporturilor din România, aflate în desfăşurare în Băile Felix până vineri.

Oradea-Bucureşti sub preţul CFR
Cea dintâi noutate, făcută publică într-o conferinţă de presă la care au participat preşedintele CJ şi vicepreşedinţii Ioan Mang şi Traian Bodea, precum şi directorul general al Aeroportului orădean, Gheorghe Pasc, omologul său ieşean, Marius Bodea, şi directorul comercial al companiei româneşti Blue Air, Tudor Constantinescu, se referă la înfiinţarea unei noi curse interne de la Oradea, spre Capitală, cu posibilitatea continuării călătoriei până la Iaşi, urmând să fie a doua rută internă operată de Blue Air de la Oradea, pe lângă cea deja anunţată în urmă cu o lună, spre Constanţa.
Dacă aceasta va avea un caracter estival, cursa Oradea - Bucureşti (- Iaşi) va fi operată tot timpul anului, a anunţat directorul comercial al Blue Air, Tudor Constantinescu. Potrivit acestuia, de la Oradea spre Capitala României şi apoi spre cea a Moldovei se va zbura începând din 15 decembrie, cu un avion Boeing 737 cu 120 locuri, cu o frecvenţă de patru zboruri pe săptămână – lunea, miercurea, vinerea şi duminica – şi la preţuri începând de la 90 lei. La acest tarif se vor vinde cam jumătate din locurile disponibile, restul urmând să fie vândute la preţul pieţei, în funcţie de solicitările pasagerilor, a mai spus Constantinescu.
O simplă comparaţie, ţinând seama că o călătorie cu trenul Oradea – Bucureşti costă 240 lei (iar dus-întors 450 lei), arată că din primăvară va fi nu doar mult mai comod, ci şi mult mai ieftin să optezi pentru o călătorie cu avionul Blue Air.
"Distanţa de 14-16 ore cu trenul va fi redusă sub 2 ore, iar preţul va începe de la 90 lei, în el fiind inclus bagajul, o gustare şi băuturile", a spus oficialul Blue Air, precizând că biletele vor putea fi cumpărate de vineri dimineaţă, iar pasagerii care vor dori să ajungă de la Oradea la Iaşi vor face escală doar 30 minute.
Tudor Constantinescu a afirmat că noua rută face parte din politica Blue Air de a se dezvolta prin crearea unor rute externe nu doar din Bucureşti spre vestul Europei, ci şi din provincii, precum şi a unor legături interne, între provinciile României. Ca urmare a aplicării acestei strategii, numărul pasagerilor transportaţi de Blue Air a crescut de la 1,35 milioane în 2013 la peste 3,2 milioane anul acesta.

Oradea – Torino (plus Roma, Napoli, Catania)
Pe lângă noua cursă internă care, practic, va obliga Taromul să-şi coboare preţurile practicate spre Bucureşti, reprezentantul Blue Air a anunţat şi detaliile celei externe, anunţate încă din primăvară, spre Torino, unde compania românească are o bază, fiind chiar cel mai mare operator pe acest aeroport italian.
Conform spuselor lui Tudor Constantinescu, spre Torino orădenii vor putea zbura din 26 martie (aceeaşi zi în care Ryanair inaugurează cursele Oradea – Barcelona şi Oradea – Milano), la preţuri începând de la 19,99 euro (ce include bagajul de cabină, un bagaj de cală până la 35 kg, o gustare şi băuturi), cu o frecvenţă, deocamdată, de două ori pe săptămână, în zilele de joi şi duminică.
În plus, de la Torino, clienţii Blue Air îşi vor putea continua călătoriile spre Roma (Fiumicino), Napoli şi Catania, iar pasagerii îşi vor putea configura călătoriile după cum doresc, începând de la adăugarea bagajului de cală (între 15-25 euro până la limita de 130 kg) până la servicii de masaj.
Noile zboruri anunţate de Blue Air vor spori numărul curselor operate de la Oradea de la 10/săptămână în prezent la 35/săptămână începând din luna martie a anului viitor, fără a pune la socoteală şi cursele charter.

"Deranj" pentru Debreţin, turism de la Moscova
Pe de altă parte, preşedintele CJ Bihor, Pasztor Sandor, a afirmat că a discutat cu mulţi dintre cei peste 160 de participanţi la Conferinţa Anuală şi Adunarea Generală a Asociaţiei Aeroporturilor din România şi pentru înfiinţarea altor curse, atât regulate, cât şi charter, precum şi pentru promovarea Oradiei, Băilor Felix şi Bihorului ca destinaţie turistică.
În context, Pasztor a spus că a "rezolvat" cu Ryanair ca pe biletele tipărite în Spania Bihorul să fie promovat ca destinaţie turistică (preţul reclamei fiind de 1 eurocent/bilet), precum şi pentru ca această publicitate să fie făcută şi pe site-ul companiei.
În aceeaşi ordine de idei, Pasztor a spus că "vom promova noile curse" nu doar în Bihor, ci şi "pe teritoriul ţării vecine", adică în Ungaria, ceea ce reprezintă o concepţie diametral opusă celei de la începutul mandatului, când afirma că Aeroportul Oradea nu ar trebui să "deranjeze" Aeroportul din Debreţin.
Tot radical diferită este constatarea lui Pasztor în legătură cu necesitatea construirii unui nou terminal de pasageri pe lângă cel modernizat în mandatul lui Radu Ţîrle. Dacă în primele săptămâni ale mandatului spunea că acesta nu trebuie construit pentru că nu există trafic aerian, joi Pasztor a afirmat că traficul va fi atât de aglomerat încât aerogara existentă trebuie completată cu cea pentru care licitaţia va fi lansată chiar înainte de sfârşitul acestui an.
Pe de altă parte, şeful CJ a dezvăluit că "suntem în discuţii cu mai multe companii şi pentru alte curse externe spre Europa", atât pentru a lega Oradea de "zona Germania", cât şi de "zona Spania, altceva decât Barcelona". "Nicio companie nu vrea să dezvăluie ceva să nu afle celelalte decât în momentul clar al anunţării (n.r. – înfiinţării noilor rute), dar sunt ferm convins că toamna viitoare ne prinde şi mai sus", a spus Pasztor.
El a adăugat, de pildă, că a vorbit şi cu un reprezentant al companiei ruseşti Aeroflot, pentru ca zborul Moscova – Budapesta să poată fi prelungit o dată pe săptămână până la Oradea, pentru a aduce turişti ruşi în reşedinţa de judeţ şi Băile Felix, dar şi în alte posibile destinaţii din Bihor.
Pasztor a fost completat de acelaşi director comercial al Blue Air, care a spus că deocamdată "în România mai avem mult de lucrat pentru a înţelege industria turistică", în sensul vizării potenţialilor turişti nu doar din Europa de Vest, care este o piaţă saturată, ci şi din Rusia şi Orientul Mijlociu."
Sursa : ebihoreanul.ro

Românii care se întorc în ţară pot primi 40.000 de euro pentru a-şi deschide o afacere

 
Foto : ebihoreanul.ro

"Statul român a deschis apelul de proiecte pentru programul "Diaspora Start-Up", căruia i-au fost alocaţi 30 de milioane de euro, din bani europeni. Concret, românii plecaţi în străinătate pot primi 40.000 de euro dacă se întorc în ţară şi îşi deschid o afacere." - scrie ebihoreanul.

Tot articol : 
"Programul se desfăşoară prin Ministerul Fondurilor Europene, împreună cu Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni.
Potrivit publicaţiei Ziarul Financiar, în prima etapă, administratorii de schemă de antreprenoriat depun propunerile de proiecte în valoare de maximum 5.000.000 euro prin care se angajează să pregătească viitorii antreprenori şi să le acorde acestora subvenţii pentru lansarea afacerilor în ţară.
Potrivit ghidului, entităţile care intră în parteneriat pentru crearea administratorilor de schemă de antreprenoriat pot fi: furnizori de Formare Profesională Continuă autorizaţi, publici şi privaţi; organizaţii sindicale şi patronate; membri ai Comitetelor Sectoriale şi Comitete Sectoriale cu personalitate juridică; autorităţi ale administraţiei publice locale (unităţi administrativ-teritoriale); asociaţii profesionale; camere de comerţ şi industrie; ONG-uri; universităţi; Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri şi instituţii/ agenţii/ organizaţii subordonate/ coordonate de acesta; parteneriate între categoriile mai sus menţionate.
Propunerile de proiect pot fi depuse până pe 29 noiembrie.
Aceeaşi sursă precizează că, în a doua etapă a programului "Diaspora Start-Up", românii care doresc să înfiinţeze o companie, pot accesa fonduri în valoare maximă de 40.000 de euro şi pot urma programe de formare antreprenorială de tip e-learning, prin intermediul administratorilor de schemă de antreprenoriat.
În cadrul programului sunt eligibili cetăţenii români cu vârsta minimă de 18 ani, care fac dovada rezidenţei sau a domiciliului în străinătate de minim 12 luni şi vor să deschidă un business în România.
Schema de antreprenoriat îşi propune să creeze oportunităţi de reîntoarcere în România pentru cetăţenii stabiliţi în străinătate şi să valorifice abilităţile dobândite de aceştia (antreprenoriale şi/sau profesionale), prin deschiderea unei afaceri în ţară, mai notează Ziarul Financiar.
Sunt considerate eligibile activităţile care urmăresc încurajarea antreprenorialului şi a ocupării pe cont propriu prin susţinerea înfiinţării de întreprinderi cu profil non-agricol în zona urbană. "
Sursa :  ebihoreanul.ro

Strategia Naţională de Siguranţă Rutieră a fost aprobată de Guvern - Permis auto cu 10 clase

 
Foto : crisana.ro 

"Noi reguli pentru cei care vor să obţină permis de conducere. Guvernul a aprobat Strategia Naţională de Siguranţă Rutieră, document care aduce schimbări atât pentru şcolile de şoferi, cât şi pentru conducătorii auto. " - scrie ziarul Crişana. 

Tot articol : 
"Românii care vor să obţină permis de conducere trebuie să fi absolvit cel puţin 10 clase, şoferii care încalcă în mod repetat codul rutier vor urma programe de recuperare, iar licenţa şcolilor auto va fi prelungită doar dacă cel puţin jumătate dintre candidaţi au promovat examenul.
Strategia Naţională de Siguranţă Rutieră pentru anii 2016 – 2020, aflată în dezbatere publică, a fost aprobată săptămâna trecută de Guvern. Aceasta duce mai multe reguli noi. Astfel, viitorii conducători auto trebuie să fi absolvit cel puţin învăţământul obligatoriu, adică zece clase. O altă regulă care îi vizează pe şoferi este instituirea unor programe de recuperare voluntare sau obligatorii” dacă încalcă în mod repetat codul rutier sau dacă li s-a suspendat sau anulat permisul. În aceste programe şoferii vor beneficia de consiliere psihologică şi ore de conducere preventivă menite să schimbe comportamentul celor care încalcă prevederile legale. În cazul conducătorilor auto care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanţelor psihotrope, de asemenea, ar trebui avute în vedere cel puţin acţiuni de asistare de tipul intervenţii scurte”, efectuate de personal specializat. Totodată, şoferii în vârstă trebuie să îşi facă analizele mai des. În rândul şcolilor de şoferi, Strategia Naţională de Siguranţă Rutieră prevede ca licenţă să fie prelungită doar dacă cel puţin jumătate dintre candidaţi au promovat examenul de conducere, iar în cazul maşinilor implicate în accidente, acestea vor putea fi folosite din nou de către şoferi doar după ce au fost supuse unor inspecţii tehnice. În ceea ce privește factorul uman în siguranța rutieră, Strategia urmărește corectarea comportamentului pe drumurile rutiere, prin întărirea rolului educației rutiere și a campaniilor de sensibilizare și conștientizare. În acest sens, acțiunile propuse îi vizează pe toți participanții la trafic – șoferi, pietoni, bicicliști, motocicliști – indiferent de vârstă sau profesie. Se va pune accent pe identificarea soluțiilor de reducere a numărului de persoane decedate și al persoanelor grav rănite din categoriile de persoane cu risc crescut (pietoni, motocicliști, bicicliști, copii, tineri, persoane vârstnice). Pe termen scurt, este prevăzută reglementarea unui Plan Național de Educație Rutieră, Strategia punând în centrul atenției, după modelul european, participantul la trafic și cu un accent deosebit pe educația și formarea copiilor, a tinerilor și a conducătorilor auto începători. Acțiunile sunt structurate pe trei direcții: educație rutieră în școală, campanii de informare în media și îmbunătățirea nivelului de pregătire a conducătorilor auto. Pe termen scurt, este prevăzută introducerea înregistrării video a examenelor pentru obținerea certificatelor și atestatelor profesionale, iar pe termen lung va fi amendată legea, astfel încât școlile de șoferi să-și poată prelungi autorizația de funcționare cu condiția ca minim 50% dintre cursanți să promoveze examenul. Este prevăzută, totodată, crearea cadrului legal necesar pentru reabilitarea și consilierea conducătorilor auto cu abateri grave și repetate de la normele rutiere, mai ales în cazul șoferilor profesioniști. Tinerii sunt vizați și ei prin această strategie, care prevede crearea de programe universitare, post-universitare și de formare în domeniul siguranței rutiere, aceste programe urmând a fi introduse de către universități, în parteneriat cu instituții având abilități și expertiza necesară în domeniu. Acțiunile vor viza și îmbunătățirea evaluării medicale și psihologice pentru obținerea permisului auto, prin actualizarea periodică a baremelor de evaluare și eliminarea posibilităților de obținere a avizelor în mod fraudulos. În plus, după o anumită vârstă, vor fi reduse perioadele de efectuare a controalelor medicale pentru conducătorii auto. Alte acțiuni prevăzute în Strategie sunt introducerea inspecției tehnice de siguranță pentru repunerea în circulație a vehiculelor implicate în accidente rutiere, precum și responsabilizarea și sancționarea, de principiu, atât a conducătorului auto, cât și a operatorului de transport în caz de abateri."
Sursa : crisana.ro

RCS/RDS și IPJ Bihor printre restanțierii la bugetul local orădean!

rcsrds 
Foto : bihorstiri.ro

"Periodic, Municipalitatea orădeană face publice listele actualizate privind datornicii la bugetul local. Cea mai recentă variantă a listelor conține nume de persoane juridice care datorează un total de peste 11 milioane de lei. Partea poate cea mai interesantă a clasamentului este legată de unele nume la care nu ne-am aștepta să fie în situația în care să nu-și poată plăti dările către bugetul Municipiului Oradea. Astfel, un partener apropiat al administrației Bolojan, firma RCS/RDS figurează pe așa zisa listă a rușinii, în Top 10, cu ceva peste 175.000 de lei." - scrie în BihorŞtiri Andrei Şandor.
Tot articol : bihorstiri.ro

Războaie în principalele partide bihorene

 
JOC DE SCENĂ. Mult dorita “primenire” a clasei politice se amână din nou, căci pe 11 decembrie bihorenii vor fi chemaţi să-şi aleagă reprezentanţii în Parlament dintre aceleaşi figuri “ponosite” furnizate de partide. PSD şi UDMR rămân practic cu aceiaşi candidaţi, exceptând-o pe “proaspăta” Adelina Coste, iar singurele noutăţi ale liberalilor sunt două “implanturi” din Bucureşti: ministrul Transporturilor, Sorin Buşe, şi universitarul Nicolae Suciu… 
Sursa : ebihoreanul.ro

"Alegătorii cer înnoirea clasei politice, dar politicienii vor ca schimbarea să-i vizeze exclusiv pe alţii. Urmarea? Când ei zboară din funcţii, intră dracii în partide." - scrie în ebihoreanul.ro Adrian Criş.
Tot articol : ebihoreanul.ro

În instanţă pentru postările de pe Facebook

Cristian Rusu 
 Cristian Rusu @ Foto: Sebastian Tonț © 

"Un orădean a fost amendat cu 1.000 de lei pentru lezarea demnităţii şi onoarei unui poliţist local, prin intermediul Facebook." - scrie bihon.ro.


"Cei care postează injurii pe Facebook riscă să fie arşi la buzunare. Un poliţist local a câştigat, definitiv, în instanţă procesul împotriva unui localnic care i-a lezat demnitatea şi onoarea prin intermediul unei postări pe reţeaua de socializare. Bărbatul responsabil de aceste fapte a fost obligat de judecătorii Tribunalului Bihor la plata unor daune morale în valoare de 1.000 de lei. Mai important este însă faptul că Cristian Rusu, avocatul poliţistului local Cosmin Lasca, a reuşit să demonstreze în instanţă caracterul public al postărilor de pe Facebook." 
Tot articol : bihon.ro

Artificii Toamna Orădeană 2016

 Petrecerea din centrul orașului s-a încheiat cu un impresionant foc de artificii 
Sursa : bihon.ro

"Ultima zi de petrecere a avut în program o defilare cu torţe şi un foc de artificii. Artificiile au incheiat la puțin după ora 23 spectacolul, orădenii rămânând în număr mare în Piața Unirii pentru a vedea show-ul pirotehnic oferit de organizatori, care a durat aproximativ 10 minute." - scrie bihon.ro.Foto şi video : bihon.ro 

Fotografii
















































 Sursele sunt de la Bihoreanul şi BihoriŞtiri.

Video