În luna martie 2012, Primăria Oradea a semnat contractul de finanțare în cadrul programului Regio de reabilitare, modernizare și refacere scuaruri în Piața Unirii. În urma discuţiilor cu mai mulţi arhitecţi şi specialişti, a fost decisă revizuirea proiectului tehnic elaborat inițial, în vederea îmbunătățirii acestuia. Revizuirea proiectului a fost elaborată recent, urmând ca noua formă a proiectului să fie prezentată în cadrul ședinței Consiliului Local din data de 20 iunie.
Proiectul revizuit a fost prezentat azi, 18 iunie, în cadrul unei conferințe de presă, de viceprimarul Mircea Mălan și arhitectul Horia Gavriș.
Conform spuselor viceprimarului Mălan, revizuirea proiectului a fost necesară datorită faptului că proiectul inițial nu corespundea conceptului de piață publică. „Pornind de la această idee, am încercat să găsim colaboratori pentru realizarea unei alte variante, iar proiectul elaborat arată că atunci când orădenii pun suflet se realizează o muncă de înaltă calitate", a explicat viceprimarul.
Față de proiectul elaborat inițial, cel revizuit vine cu o serie de modificări. Astfel, se va schimba circulația rutieră din centru, accesul mașinilor fiind interzis pe tronsonul biserica Sf. Ladislau - biserica cu Lună şi vor dispărea parcările din Piața Unirii. Cele două stații de tramvai din locația actuală vor fi mutate în apropierea bisericii Sf. Ladislau. De asemenea, vor fi construite 4 fântâni arteziene din piatră naturală în nuanțe verde și roșu cărămiziu, care vor delimita un spațiu ce va oferi posibilitatea organizării unor evenimente majore ale orașului.
Totodată, s-a pus şi problema spațiului verde, care conform noului proiect va fi mult mai extins și mult mai variat de cât cel existent. În urma discuțiilor cu specialiști în domeniu, s-a hotărât înlocuirea în totalitate a arborilor și arbuştilor existenţi cu plante valoroase care pot oferi o priveliște atractivă pieței pe toată perioada anului. Se va realiza și un gazon care va fi întreținut prin irigație subterană, stratul de gazon fiind în același plan cu piața.
O altă noutate o reprezintă apariția unui obelisc din piatră în dreptul străzii Vasile Alecsandri, acesta funcționând ca un ceas solar.
Pentru a scoate în evidență valorile arhitectuale ale pieței vor fi montate 52 de corpuri de iluminat din fier forjat, în proiect regăsindu-se și un sistem de iluminat a clădirilor din jurul pieței.
Tot aici va fi construit un post trafo special care va fi folosit în exclusivitate pentru necesitățile Pieței Unirii, se va construi un sistem audio specific pentru toate tipurile de manifestări care vor fi organizate în fața palatului Vulturul Negru și va fi instalat și un sistem video pentru supravegherea pieței.
În ciuda faptului că, față de proiectul inițial, cel revizuit a suferit modificări esențiale, care au contribuit în mod cert la evidențierea valorilor arhitectuale ale centrului istoric orădean, viceprimarul Mălan a explicat că modificările sugerate de noul proiect tehnic (fântânile din piatră cu stâlpi ornamentali, stâlpurile de iluminat din fier forjat, elementele noi ale spațiului verde etc.) nu modifică valorile financiare ale proiectului, atât cheltuielile eligibile cât și cele neeligibile rămânând aceleași. Acest lucru s-a datorat şi contribuţiei benevole a unor specialişti, care s-au implicat direct în revizuirea proiectului. Aceştia au fost şi ei prezenţi la conferinţa de presă, unde viceprimarul a ţinut să le mulţumească pentru spiritul lor civic.
Prezent la conferință, arhitectul Horia Gavriș, autorul proiectului tehnic revizuit a menționat: „Scopul proiectului a fost de a identifica Oradea și valorile pe care le prezintă pentru Europa, în așa fel încât piața să fie utilizabilă zi de zi pentru cetățeni. Oradea transmite bucuria de a trăi, iar pentru un arhitect este fascinant să te implici în identificarea tradițiilor și posibilităților implementării spiritului națiunii. Prin elementele de arhitectură existente în noul proiect au fost unificate stilurile dominante ale Pieței Unirii și pentru a aduce proiectului o plusvaloare s-a pus accent pe evidențierea tradițiilor existente."
În cazul în care la ședința Consiliului Local din 20 iunie consilierii aprobă modificările aduse proiectului tehnic pentru reabilitarea, modernizarea și refacerea scuarurilor în Piața Unirii, se va realiza un caiet de sarcini conform cu proiectul elaborat, urmând apoi să se organizeze procedura de licitație pentru reabilitarea Pieței Unirii. „În conformitate cu etapele procedurii de licitație publică, sperăm că lucrările vor fi finalizate până la sfârșitul anului viitor", a spus viceprimarul Mircea Mălan.
Sursa : oradea.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu