În timp ce nufărul care a supravieţuit ultimei glaciaţiuni este pe cale de dispariţie în Băile 1 Mai din Bihor, o altă specie şi-a făcut apariţia în Oradea, pe Crişul Repede. Localnicii au observat câţiva nuferi albi care au răsărit din apa râului. Nimeni nu ştie cum au ajuns în zonă, iar prezenţa lor îi uimeşte chiar şi pe biologi.
Nufărul alb a fost observat de orădenii care se plimbă în zona de promenadă de pe Crişul Repede, lângă blocurile din zona străzii Sovata din Oradea. Planta şi-a găsit locul pe un braţ cu apă puţin adâncă şi limpede, lângă o insulă naturală.
"Un lucru extraordinar. Tare m-am bucurat când am fost anunţată că au văzut nufărul aici. Am ştiut de la început că nu poate fi nufărul termal", spune Anna Marossy, biolog.
Specialiştii încearcă să găsească o explicaţie pentru această apariţie misterioasă:"probabil cu viiturile, a adus seminţele, sau însăşi puii care se prind."
Biologii au observat că apariţia nuferilor a dus la crearea în zonă a unei adevărat ecosistem, din care nu lipsesc broaştele ţestoase şi chiar o vidră. Specialiştii sunt de părere că nufărul alb va supravieţui în Crişul Repede, chiar şi fără o protecţie deosebită, pentru că este foarte rezistent la ger.
În schimb, în Băile 1 Mai, o staţiune aflată la doar câţiva kilometri de Oradea, nufărul termal unic în lume a dispărut complet. Apa termală din rezervaţie a secat aproape în totalitate, iar biologii au adunat în acvarii exemplare din speciile de peşti şi melci ca să le salveze de la dispariţia totală.
Specialiştii spun că secarea lacului cu nuferi este cauzată de numărul mare de foraje din zonă. Starea în care a ajuns lacul cu nuferi din 1 Mai este cel mai bine redată de fotografiile realizate de specialiştii Muzeului, la o distanţă de exact cinci ani.
Sursa : digi24.ro
Harta
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu