Vizitaţi pe oraşul Oradea !

Vizitaţi pe oraşul nostru Oradea prin Google Street View ! Faceţi un click la instantstreetview.com !Bine aţi venit !

marți, 31 octombrie 2017

PRIMĂRIA EVACUEAZĂ CHIRIAȘII CARE NU ÎNTREȚIN LOCUINȚELE SOCIALE SAU FOND DE STAT, ORI NU RESPECTĂ OBLIGAȚIILE CONTRACTUALE

Primăria evacuează chiriașii care nu întrețin locuințele sociale sau fond de stat, ori nu respectă obligațiile contractuale 

"Direcția Patrimoniu Imobiliar a intensificat verificările cu privire la modul de întreținere și salubrizare a imobilelor, precum și de respectare a obligațiilor contractuale, în raport cu persoanele care locuiesc cu chirie în locuințe ale Municipiului Oradea." - citim pe situl Primăriei.Tot articol :

"Municipiul Oradea deține în proprietate sau în administrare un număr de cca. 1400 de locuințe închiriate, preponderent unor persoane cu posibilități materiale reduse, cuantumul chiriei fiind fie 0 lei, fie în jur de 10-20% din chiriile practicate pe piața liberă.
Anumiți chiriași care utilizează aceste locuințe nu înțeleg că pe perioada exploatării au obligația întreținerii lor, aşa cum ar face orice bun proprietar. Pe lângă faptul că nu întrețin locuința închiriată, întâlnim adesea situații în care diverși chiriași nu își fac nici măcar curățenie, transformând locația într-un adevărat focar de infecție. În plus, există și cazuri în care chiriașii chiar distrug locuința.
Nu puține sunt situațiile în care chiriașul, respectiv membrii familiei acestuia, primesc în locuința utilizată cu chirie diverse persoane care nu își justifică prezența în imobil și care adesea tulbură liniștea și ordinea publică. Uneori, chiriașul însuși este o sursă permanentă de certuri și acte de violență în curte, pe stradă sau în zona în care locuiește cu chirie.
De asemenea, au fost întâlnite situații când diverși chiriași au construit fără niciun fel de acord, aviz sau autorizație, fie terasă, fie gard, au extins locuința cu construcții suplimentare, au făcut modificări interioare.
În unele cazuri, inspectorului de zonă nu i s-a permis accesul pentru a verifica modul de îndeplinire a obligațiilor contractuale. Recent, a fost un caz în care un funcționar public aflat în exercitarea atribuțiunilor de serviciu a fost agresat.
În urma acestor nereguli, Municipiul Oradea înregistrează un număr mare de reclamații din partea cetățenilor deranjați de atitudinea unor chiriași.
Aceste acte de indisciplină pun autoritatea administrației publice locale în situația de a notifica chiriașul să-și revizuiască atitudinea, în prima fază, iar dacă acest lucru nu se întâmplă, în următoarea fază chiriașul este somat ca într-un anumit termen să predea locuința.
Întrucât nu înțeleg să colaboreze, refuzând să predea locuința în care sunt chiriași, adesea este nevoie de utilizarea unor măsuri coercitive, cu implicarea instanțelor de judecată, a executorului judecătoresc și a autorităților de ordine publică în vederea evacuării, moment de la care își pierd dreptul de a mai obține vreodată locuință în chirie de la Municipiul Oradea.
În sprijinul celor arătate, vă invităm să vizualizați fotografiile din locuințe afectate, atașate la prezenta." 
Sursa : oradea.ro

Album fără cuvinte 

 
 
 

 
 
 
 
                                 
 
   
Sursa : oradea.ro

Există scuze ?

Ziua morților

 
Ziua morților în cimitirul Hajongard din Cluj.Sursa : ro.wikipedia.org 

"Ziua morților sau luminația (în latină commemoratione omnium fidelium defunctorum, „pomenirea tuturor credincioșilor răposați”) este sărbătorită în calendarul romano-catolic în data de 2 noiembrie, a doua zi după Sărbătoarea Tuturor Sfinților. Mai demult ziua morților era reportată pe 3 noiembrie, dacă 2 noiembrie cădea într-o zi de duminică (formă extraordinară a ritului roman)." - scrie în Wikipedia.Tot articol :

n lumea apuseană sărbătorirea luminației începe după vesperele (vecernia) din seara zilei de 1 noiembrie. În această zi creștinii își cinstesc și îngrijesc mormintele celor trecuți la cele veșnice. Credincioșii merg la cimitir, curăță mormintele și le înfrumusețează cu flori și lumânări aprinse, în amintirea celor care i-au însoțit pe drumul vieții.

În bisericile ortodoxă și greco-catolică ziua săptămânală pentru pomenirea generală a celor adormiți este sâmbăta. Din toate sâmbetele unui an bisericesc, două sunt consacrate în chip special pomenirii generale a morților: sâmbăta dinaintea Duminicii Lăsatului sec de carne și sâmbăta dinaintea Pogorârii Duhului Sfânt. Ele se numesc în popor Moșii (de iarnă și de vară) pentru ca în ele facem pomenire părinților, moșilor și strămoșilor răposați.
Sâmbăta lui Lazăr, care precede Floriile, este o zi în care se pomenesc cei răposați, în cimitire.
În zonele de interferență apuseană credincioșii ortodocși și greco-catolici fac Pomenirea celor adormiți / Luminația în ziua de 1 noiembrie, la biserică, iar la cimitir în după-amiaza sau în seara aceleiași zile."
Sursa : ro.wikipedia.org 

Citim altă informaţii : 
"Datorita faptului ca, in general, Biserica Ortodoxa face pomenirea mortilor sambata, unii credinciosi ortodocsi sarbatoresc Ziua Mortilor nu pe 1 noiembrie, ci in prima sambata din luna noiembrie. Conform traditiei, in noaptea Luminatiei, portile dintre cele doua lumi se deschid si numai acum cei plecati dintre noi pot veni sa ne viziteze. Din acest motiv, proverbul popular “despre morti, numai de bine” se respecta cu sfintenie, cel putin la cimitir. Interesant este faptul ca indiferent de religie, credinciosii ies in intampinare rudelor si prietenilor adormiti, cu flori si lumanari.
Biserica Ortodoxa sarbatoreste Ziua Tuturor Sfintilor in prima duminica de dupa Rusalii, unde se face pomenirea tuturor sfintilor, dar si a celor adormiti din neam in neam. De asemenea, in credinta populara a romanilor, mai avem parte de o noapte a celor morti, cea de pe 29 spre 30 noiembrie, cunoscuta sub denumirea de Noaptea Sfantului Andrei, cand cei vii incearca sa se apere de strigoi prin ungerea usilor si a ferestrelor cu usturoi."
Tot articol : crestinortodox.ro

Sărbătoarea Tuturor Sfinților

 
Cristos și sfinții săi, Fra Angelico (1419), National Gallery, Londra.
Sursa : ro.wikipedia.org 

"Sărbătoarea Tuturor Sfinților sau Toți Sfinții (în latină Sollemnitas Omnium Sanctorum, în francezăToussaint, în spaniolă Día de Todos Los Santos, în germană Allerheiligen, în maghiară Mindenszentek, de la care derivă toponimul transilvan Mesentea), cunoscută și ca Luminația, este o sărbătoare creștină în care sunt sărbătoriți toți sfinții, cunoscuți și necunoscuți. În bisericile occidentale, cea Romano-Catolică, cea Anglicană, cele protestante, sărbătoarea se ține în ziua de 1 noiembrie din calendarul gregorian.
De precizat că nu toți protestanții practică cultul sfinților, însă unele biserici luterane celebrează totuși această sărbătoare.
În Biserica Romano-Catolică Sărbătoarea Tuturor Sfinților precedă cu o zi Comemorarea Credincioșilor Răposați, a cărei solemnitate a fost fixată pe 2 noiembrie, la două secole după crearea sărbătorii Toți Sfinții.
În bisericile orientale, anume cele ortodoxe și cele greco-catolice, prima duminică după Rusalii este Duminica Tuturor Sfinților, echivalentul sărbătorii Tuturor Sfinților din calendarul apusean." - scrie ro.wikipedia.org.

Halloween şi România

{{{nume_sărbătoare}}} 
Dovleac Jack-o'-Lantern.Sursa : ro.wikipedia.org 

"Halloween este o sărbătoare de origine celtică, preluată astăzi de multe popoare din lumea occidentală, ea răspândindu-se în secolul al XIX-lea prin intermediul imigranților irlandezi din Statele Unite ale Americii. Este sărbătorită în noaptea de 31 octombrie, deși în unele țări data sărbătorii variază — de exemplu, în Suedia este sărbătorită în prima sâmbătă din noiembrie. Numele provine din limba engleză, de la expresia All Hallows' Even, numele sărbătorii creștine a tuturor sfinților, sărbătoare cu care Halloweenul a devenit asociat în țările unde predomină creștinismul occidental — catolic și protestant, deoarece în aceste culte creștine ziua tuturor sfinților este sărbătorită pe 1 noiembrie.
Specific pentru Halloween este dovleacul sculptat care reprezintă Lanterna lui Jack. Cu ocazia acestei sărbători copiii se maschează în vrăjitori, mumii sau alte personaje și colindă pe la case întrebând „Trick or Treat?” (Păcăleală sau dulciuri?), ca o amenințare că dacă nu li se dau dulciuri, persoanei colindate i se va juca o farsă. În alte țări Halloween este serbat prin parade și carnavaluri." - scrie ro.wikipedia.org. 
Scrie ceva important în articol : " Vaticanul a condamnat sărbătoarea de Halloween, despre care susține că este „anticreștină”, fiind bazată pe un „curent subteran periculos al ocultismului”. Sfântul Scaun i-a avertizat pe părinți să nu-și lase copiii să se îmbrace în fantome și vampiri deoarece Halloweenul este o sărbătoare păgână a „terorii, a fricii și a morții”.

Este respectat avertizare în România?Numai parţial.Citim următoarele : "HALLOWEEN este o sărbătoare împrumutată de câţiva ani buni şi în România, care şi-a câştigat repede adepţi, mai ales că în noaptea de 31 octombrie cei care merg la petreceri se deghizează în zâne, prinţese sau prinţi, vampiri, vrăjitoare, mumii sau schelete." - scrie romaniatv.net.

"Comercianţii, inventivi din fire, au înţeles repede, însă, că nu toţi cei care sărbătoresc Halloween-ul au şi timp de colorat sau decupat dovleci, aşa că au deveni ei înşişi artişti plastici. Paradoxal e că, de fapt, oamenii nici nu știu din ce fac bani. Reporterul Libertatea i-a întrebat pe mai mulți vânzători dacă știu ce înseamnă Halloween, ori dacă știu semificația acestei sărbători de import, dar oamenii au ridicat din umeri. Preferă să se concentreze pe formă, nu pe fond. Deci, pe profit." - scrie libertatea.ro.

"După 1989, și românii au adoptat sărbătoarea de Halloween. În fiecare an, în seara de 31 octombrie se organizează petreceri, baluri mascate, carnavaluri în care oamenii se deghizează în diverse personaje înfricoșătoare." - citim la radioromaniacultural.ro.

În stradă, contra mirosului de la ferma de porci

În stradă, contra mirosului de la ferma de porci 
"„Îi chem pe orădeni în stradă, să le spunem apăsat celor de la instituțiile statului, care ar trebui să aibă grijă de calitatea aerului și de sănătatea populației, că ce simțim e ceva real și nu mai vrem să suportăm!" - scrie Cristina Ghilea.Tot articol:

"Vom anunța cât de curând o dată pentru o adunare populară. Să ne facem văzuți și auziți, celor care ar trebui să le pese de noi, și de sănătatea noastră!”, este mesajul deputatului liberal Florica Cherecheş, faţă de situaţia iscată în jurul reautorizării fermei Nutripork, de data aceasta la Agenţia de Protecţia Mediului Bihor (APM Bihor).

După cum Bihon.ro a mai relatat, deputata a pornit demersuri la Ministerul Mediului pentru a sesiza „suspiciunea de conflict de interese în care s-ar afla doamna Mintaș” – Olimpia Mintaş, soţia lui Ioan Mintaş (ALDE) este semnatara Raportului de amplasament pentru păstrarea Nutripork la actuala adresă dar este, de săptămână trecută, şi şefa APM Bihor. Instituţia ar trebui să judece imparţial justeţea menţinerii firmei lângă Oradea, în condiţiile în care zeci de mii de orădeni suferă din cauza mirosurilor pe care le asociază cu ferma."
Sursa,foto :bihon.ro

Planuri în Oradea | Pasaj suprateran pe centură și parcare în centrul orașului

pasaj centura Oradea 
foto: Primăria Oradea

"Până la finalul lui 2019, pe centura Oradei va fi construit un nou pasaj suprateran, în zona cimitirului municipal. Tot în anii următori, în centrul orașului, în zona străzii Aurel Lazăr va fi ridicată o parcare supraterană de peste 100 de locuri." - scrie digi24/Oradea.Tot articol :

"Pasajul suprateran care va fi construit în zona Cimitirului Municipal va avea mai bine de un kilometru, cu câte două benzi pe sens şi trei deschideri.

Costurile vor fi de 7,7 milioane de euro, din care 6,5 milioane reprezintă valoarea pasajului efectiv. Diferenţa va fi folosită pentru lucrări de deviere şi pentru giraţie. Lucrările ar urma să înceapă în vara anului viitor şi ar trebui să fie gata în 18 luni.
Ilie Bolojan, primarul Oradei: "Există racorduri cu noua Piața Obor, de asemenea cu Parcul Industrial, zona militară. Va fi o zonă de subtraversare, pentru ca cei care vor merge la piață să poată traversa liniștiți pietonal sau cu bicicletele."
Tot la capitolul investiţii în infrastructura rutieră, primarul Ilie Bolojan a prezentat intenţia de a construi o parcare supraterană în curtea imobilelor situate între străzile Aurel Lazăr şi Iosif Vulcan. Pe această din urmă vor dispărea locurile de parcare, trotuarul va fi mărit și se va construi o pistă de biciclete.
"Va avea între 100 și 150 de locuri de parcare și regimul de înălțime nu va fi mai mare de 10 metri, astfel încât să nu le creăm probleme celor care au geamuri în interior", a precizat Ilie Bolojan.
Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Norbert Hegedus
Sursa : digi24.ro 

Ilie Bolojan, despre ferma Nutripork: "Ori se fac investiţii care să elimine sursa de miros, ori nu se mai eliberează autorizaţia!"

Ilie Bolojan, despre ferma Nutripork: 'Ori se fac investiţii care să elimine sursa de miros, ori nu se mai eliberează autorizaţia!'
"Primarul Ilie Bolojan s-a săturat ca orădenii să îi reclame mirosurile de dejecţii porcine emanate de ferma Nutripork din Ioşia. "Vom notifica toate instituţiile care au rol de autorizare, cu privire la răspunderea legată de autorizarea Nutripork", a declarat edilul, luni, în cadrul unei conferinţe de presă" - scrie Dan Simai.Tot articol :

"În prima sa ieşire publică pe tema poluării olfactive provocate de ferma de porci, edilul s-a arătat nemulţumit de dosarul depus la Agenţia de Protecţia Mediului Bihor de Nutripork. "Din datele pe care le avem, înţelegem că documentele prezentate susţin că nu există niciun fel de probleme legate de autorizarea fermei şi Agenţia ar trebui să elibereze autorizaţia", a avertizat primarul.
Bolojan a spus că, în schimb, municipalitatea primeşte periodic reclamaţii de la orădenii din zona Ioşia, Rogerius şi Calea Aradului cu privire la mirosurile emanate de fermă şi că "niciun om cu scaun la cap nu neagă acest lucru".
Drept urmare, municipalitatea va trimite APM Bihor şi Direcţiei de Sănătate Publică Bihor adrese care vor pune sub semnul întrebării realitatea prezentată în documentele depuse de firmă la dosarul de autorizare, şi va cere adoptarea de măsuri pentru eliminarea poluării olfactive.
"Oricât ar arăta de bine documentele de la dosar, nu pot invalida o realitate pe care o ştie toată lumea. Această firmă generează mirosuri care ajung peste oraş. Dacă documentele nu vor cuprinde măsuri, înseamnă că nu am făcut nimic şi ne batem joc de oameni", a spus edilul.
Potrivit edilului, APM şi DSP ar trebui să impună fermei adoptarea celor mai eficiente măsuri de bună practică pentru eliminarea mirosurilor de la ferma de porci.
Modelul danez
Bolojan a spus că în Danemarca, ţara considerată unul dintre marii producători de carne porc, fermele funcţionează la distanţe chiar mai mici decât limita de un kilometru impusă de legea din România, dar fără a deranja populaţia.
Potrivit edilului, directorul tehnic al Primăriei, Mircea Ghitea, a văzut un astfel de sistem la faţa locului, în vremea în care conducea APM Bihor, fapt pentru care a şi sugerat folosirea lui.
"Aerul viciat dintr-o astfel de fermă era exaustat printr-un sistem de pompe printr-o perdea de apă, care se contamina şi reţinea aceaste gaze. Apa, împreună cu dejecţiile, intrau într-un tanc închis ermetic. Acest metan-tanc permitea fermentarea dejecţiilor şi colectarea acestui gaz în aşa fel încât să existe două variante: ori folosirea lui la un motor care produce energie, cum e cu staţia de compost de la deponeul ecologic, ori arderea lui cu flacără deschisă care elimină mirosurile în totalitate", a susţinut edilul.
Drept urmare, a spus Bolojan, Nutripork, dacă vrea să funcţioneze, ar trebui să folosească tehnici similare. „Nu există decât două posibilităţi. Ori nu se mai prelungeşte autorizaţia pentru funcţionarea acestei ferme de porci, care rezolvă problema. Sau, a doua variantă de lucru, este aceea de a se prelungi condiţionat de adoptarea unor măsuri care să elimine mirosurile. Pentru că dacă se prelungeşte fără nicio astfel de măsură înseamnă că n-am făcut nimic, iar la primăvară, la vară va reîncepe această sarabandă. (...) Ori se fac investiţii care să elimine sursa de miros, ori nu se mai eliberează autorizaţia!”, a declarat primarul. 
Autorizaţia de mediu a firmei Nutripork a expirat pe 28 octombrie, fapt pentru care firma a depus  în septembrie la APM Bihor un dosar de reautorizare.
Conform documentelor făcute de firma Acormed, deţinută de noul director al Agenţiei de Mediu Bihor, Olimpia Mintaş, aflat în evident conflict de interese, funcţionarea fermei nu va polua olfactiv oraşul.
În replică, deputatul Florica Cherecheş, a făcut la sfârşitul săptămânii trecute un apel către orădenii să iasă în stradă pentru a protesta împotriva poluării provocate de ferma de porci." 
Sursa : ebihoreanul.ro

miercuri, 18 octombrie 2017

Pagube de 210.000 de lei după protestul de la OTL. Conducerea se va adresa Tribunalului Bihor

 
"Protestul de astăzi de la societatea orădeană de transport în comun a cauzat companiei pagube de 210.000 de lei, a declarat Viorel Pop, directorul OTL, în cadrul emisiunii "Vocile Bihorului" de la Digi24 Oradea. Pop a catalogat drept ilegală întreruperea activităţii de către şoferi şi vatmani şi a precizat că miercuri dimineaţă se va adresa Tribunalului Bihor." - scrie   Adrian Laboş.Tot articol :

"Avem foarte multe reclamaţii primite azi care trebuie compensate. Conform legii trebuie să recuperată această pagubă: e vorba de 210 mii de lei", a declarat Viorel Pop, directorul OTL.
În opinia lui Pop, mişcarea de protest a angajaţilor societăţii orădene de transport public nu poate fi considerată o grevă spontană. "E un protest şi e ilegal. În principiu, (protestatarii - n.n.) acţionează de pe o poziţie de forţă. Dacă era o grevă, trebuia anunţată cu 48 de ore înainte, trebuia asigurat 30% din transportul public şi să ne punem la negocieri. Abia apoi să se ajungă la un fel de oprire generală a transportului în comun", a spus directorul OTL la "Vocile Bihorului".
Viorel Pop a povestit şi cum a aflat de acţiunea de protest a angajaţilor OTL: "Am aflat de grevă la ora 4:32, când a fost blocat primul autobuz. La ora 4:44 am fost acolo, am încercat să aplanez, să scoatem 30% din parc afară. Protestatarii au fost destul de agresivi şi nu au dorit acest lucru. La ora 8 au venit şi liderii de sindicat pe care i-am invitat la discuţii."
Întrebat de realizatorul emisiunii, Bogdan Băcilă, dacă liderii de sindicat au fost luaţi prin surprindere de acest protest, Pop a dat un răspuns scurt: "Nu cred."
Conducerea OTL le-a oferit angajaţilor o mărire a salariului cu 12%, de la 2019 la 2269 de lei, începând cu 1 ianuarie 2018. În plus, de la 1 februarie 2018, tichetele ar fi urmat să ajungă de la 12 la 15 lei.
"Am făcut nişte calcule pe aceste creşteri şi a rezultat la nivel de societate 2.200.000 de lei creştere salarială pe an, care ar trebui să se reflecte în preţurile biletelor. Asta în condiţiile în care preţul curentului electric a crescut pe bursă de 2,5 ori - suntem speriaţi de preţul energiei. În plus, prin introducerea supraccizei, preţul motorinei a sărit de 5 lei", a declarat Viorel Pop.
Potrivit directorului OTL, 52% din cheltuielile pe transportul public din Oradea îl reprezintă salariile, 20% combustibilul şi 18% energia.
De partea cealaltă, angajaţii au cerut un salariu brut de 3000 de lei şi tichete de masă de 15 lei din această lună."
Sursa : digi24.ro

Grevă generală spontană la OTL

Grevă generală spontană la OTL 
"Negocierile dintre reprezentanții conducerii societății şi cei ai salariaților au eşuat, iar greva generală de la OTL va continua şi miercuri." - scrie Cristina Ghilea.

"Conducerea ameniniţă subalternii cu Tribunalul dacă nu ies la muncă miercuri dimineaţă.
Șoferii, vatmanii și ceilalți angajați ai societății locale de transport în comun au refuzat, marți, să scoată mijoacele de transport pe trasee, declarând grevă spontană pe termen nedeterminat." 
Tot articol : bihon.ro

luni, 16 octombrie 2017

Propunere: statuie Sf. Ladislau, în Cetate

Macheta statuii, realizată de sculptorul Deak Arpad, expusă la UDMR Macheta statuii, realizată de sculptorul Deak Arpad, expusă la UDMR 


"Episcopia Romano-Catolică a pornit demersurile pentru realizarea unei statui ecvestre a regelui sanctificat Ladislau." - scrie Cristina Ghilea în Jurnalul Bihorean.Tot articol :

Proiectul unei statui ecvestre a Sfântului Ladislau, demarat de Episcopia Romano-Catolică şi Fundaţia Culturală Varadinum a produs primul rezultat: macheta statuii, realizată de sculptorul Deak Arpad a fost definitivată.
„Cu iniţiativa noastră nu urmărim nimic altceva, decât valorificarea tradiţiei istorice a oraşului, prin care tradiţie, şi pe plan cultural Oradea a fost ridicată la rangul oraşelor europene de seamă”, transmite episcopul romano-catolic, Böcskei László.
Acesta ne-a mai spus că ideea este una mai veche – „în urmă cu doi ani am vorbit deja despre această posibilitate, dar acum, în Anul Jubiliar dedicat Sfântului Ladislau, aceasta a prins şi contur sub forma unei machete”.
Nu a fost la fel de generos în a oferi alte detalii legate de lucrare: „despre dimensiuni, valoare şi alte detalii încă nu putem vorbi. Acestea vor putea fi clarificate în funcţie de locul exact pe care l-ar ocupa statuia dorită, pentru a se încadra în ambient. Oricum, statuia am dori-o în Cetatea Oradea, care spaţiu ar primi un plus de valoare prin amplasare”.
Iniţiatorii ar dori s-o amplaseze în Cetate, acolo unde s-ar mai fi aflat o reprezentare a regelui maghiar înainte de invazia turcă.
Episcopia Romano-Catolică şi Fundaţia Culturală Varadinum au iniţiat realizarea unei statui ecvestre a Sfântului Ladislau, pe care intenţionează să o pună în operă cu ajutorul unei subscripţii publice. O acţiune similară de adunare de fonduri a avut loc anul trecut, pentru recenta restaurare a Statuii lui Szacsvay Imre, din Parcul Libertăţii.
Proiectul este în faza de machetă, care a fost realizată de sculptorul Arpad Deak.
Episcopul romano-catolic Böcskei László ne-a transmis că găseşte oportun ca această lucrare să fie începută acum, în Anul Jubiliar dedicat Sfântului Ladislau: „într-adevăr, există o astfel de iniţiativă din partea noastră, ideea fiind una mai veche – în urmă cu doi ani am vorbit deja despre această posibilitate, dar acum, în Anul Jubiliar dedicat Sfântului Ladislau, aceasta a prins şi contur sub forma unei machete realizate de artistul orădean Deák Árpád”.

Tradiţie

Episcopul insistă că „cu iniţiativa noastră nu urmărim nimic altceva, decât valorificarea tradiţiei istorice a oraşului, prin care tradiţie, şi pe plan cultural Oradea a fost ridicată la rangul oraşelor europene de seamă”.
„Trebuie specificat faptul, că între anii 1360-1365, la iniţiativa episcopului Demeter Futaki, renumiţii sculptori şi orfevri (aurari n.r.) fraţii Martin şi Gheorghe de Cluj  (cunoscuţi ca fraţii Kolosvári Márton şi György) au turnat în bronz trei statui aurite ulterior ale sfinţilor Ştefan, Emeric şi Ladislau. Puţin mai târziu, la iniţiativa episcopului János Zudar, în anul 1390 tot ei au realizat o statuie ecvestră monumentală a Sfântului Ladislau. Aceste opere de artă plastică au alcătuit unul dintre cele mai importante grupuri statuare din Europa medievală, precedând celebrele statui ecvestre monumentale ale renascentismului italian”, relatează episcopul Böcskei.
Nu a fost la fel de generos în a oferi alte detalii legate de lucrare: „despre dimensiuni, valoare şi alte detalii încă nu putem vorbi. Acestea vor putea fi clarificate în funcţie de locul exact pe care l-ar ocupa statuia dorită, pentru a se încadra în ambient. Oricum, statuia am dori-o în Cetatea Oradea, care spaţiu ar primi un plus de valoare prin amplasare”.
O statuie ecvestră a Sfântului Ladislau s-a aflat în Cetatea Oradea până la cucerirea turcă de la mijlocul anilor 1600. Ocupatorii au topit topită statuia şi au folosit metalul pentru a face armament  –  tunuri si ghiulele.
Proiectul este susţinut şi de UDMR, deputatul Szabo Odon a spus că, din moment ce statuia Sf. Ladislau nu poate fi amplasată „în sufragerie” acolo unde s-a mai aflat, adică în Piaţa Unirii, Cetatea e un loc potrivit.
Despre autorul lucrării, udemeristul apreciază că Deak Arpad este cel mai potrivit să o facă, dat fiind succesul de care se bucură între turişti şi localinici grupul statuar Holnoposok din vecinătatea Corso-ului orădean, în zona clădirii teatrului, realizat de acesta."
Sursa : bihon.ro

Supraveghere TOTALĂ în România: facebook, telefoane, calculatoare

 
Sursa : dcnews.ro 

"Grupul de Investigații Politice susține că DNA s-a dotat cu toate aparatele și softurile necesare pentru controlarea activităților de pe telefoane, calculatoare și sisteme de operare. Softurile Direcției Naționale Anticorupție vor putea sparge orice parolă de pe orice dispozitiv, iar activitatea va fi non stop. " - scrie Bogdan Bolojan.

"Începând de azi, DNA va ști tot ce facem pe telefon sau pe calculator, ne va sparge parolele, ne va clona SIM-urile și va recupera datele șterse. DNA ne va monitoriza Facebook-ul, Google Chat-ul, Skype-ul, Dropbox-ul, torrent-ele etc. Tot.
Azi, 13 octombrie 2017, DNA-ul condus de Laura Codruța Kovesi s-a dotat cu calculatoarele și softurile necesare pentru a controla absolut orice activitate avem pe orice tip de telefon (inclusiv replicile chinezești) și pe orice tip de PC sau server, cu orice sistem de operare. Nu are nicio importanță dacă dispozitivele sunt parolate sau datele criptate. Softul achiziționat de DNA este menit să spargă parolele și să decripteze datele, inclusiv datele din Dropbox sau din torrente.
De asemenea, nu are nicio importanță dacă datele de pe dispozitive au fost șterse. DNA le va recupera. Când nu folosim calculatorul de acasă, DNA ne va localiza cu ajutorul GPS-ului din telefon, chiar dacă telefoanele nu sunt conectate la rețea. DNA ne va monitoriza inclusiv activitatea de pe Facebook, Google Chat, Skype etc. Și nu doar a noastră, ci și a prietenilor din listă. DNA va clona orice tip de SIM, va folosi propriile noastre telefoane nu doar pentru a ne asculta, ci și pentru a ne face poze.
Big Brother are acum o soră. O cheamă Laura Codruța Kovesi și e șefa DNA," se arată pe pagina de facebook a GIP. 
Ce va putea face DNA: 

"Iată mai jos doar câteva dintre lucrurile pe care ni le va face DNA:" 
Mai departe : dcnews.ro

Mihai Neşu, la Balul caritabil organizat de notarii din Oradea pentru centrul său de recuperare: "Fundaţia este bucuria cea mai mare din viaţa mea"

Mihai Neşu, la Balul caritabil organizat de notarii din Oradea pentru centrul său de recuperare: 'Fundaţia este bucuria cea mai mare din viaţa mea' (FOTO) 
"A fost multă emoţie, generozitate şi atmosferă de bal, sâmbătă seară, la restaurantul Grand Palace din centrul Oradiei, unde aproximativ 70 de notari publici s-au strâns pentru a face o faptă bună." - scrie Raluca Avram.Tot articol :

"Doamne elegante, cu rochii frumoase, şi domni la patru ace s-au reunit pentru un scop nobil: ajutorarea celor aproximativ 60 de copii cu probleme neuromotorii trataţi şi sprijiniţi de Centrul de recuperare şi recreere Sfântul Nectarie, deţinut de fostul fotbalist Mihai Neşu prin fundaţia sa.
Participanţii au dansat şi pe ritmuri de vals, întreţinuţi cu muzică clasică de Espressione Quartet, dar şi pe piese moderne, interpretate de cântăreţul Sergiu Nica.
Printre tombole şi socializări, un moment aparte a fost scoaterea la licitaţie a unei mingi de fotbal cu semnăturile fotbaliştilor de la echipa naţională, primită de Neşu în urmă cu trei săptămâni.
A fost adjudecată, după o luptă acerbă, de notarul Iuhasz Andrei (foto), din Marghita, pentru suma de 7.000 de lei.
Cel mai emoţionant discurs al serii a fost, cum era de aşteptat, cel susţinut încă din debutul evenimentului de Mihai. Fostul fotbalist a vorbit cu o modestie rară şi cu duioşia unui părinte care ştie tot ce fac copiii lui.
Ca-ntre prieteni
Preţ de aproximativ 7 minute, "Bichonul" le-a împărtăşit celor prezenţi detalii mai puţin cunoscute în spaţiul public, de la felul în care i-a venit ideea înfiinţării Centrului - "după multe plimbări prin lume, căutând terapii şi încercând tot felul de soluţii pentru îmbunăţirea sănătăţii mele" - până la terapiile de care pot beneficia aici copiii cu probleme de sănătate.
În prezent, centrul care funcţionează pe strada Dimitrie Cantemir nr. 39 ajută 60 de copii cu afecţiuni neuromotorii care vin săptămânal să facă diverse terapii, precum kinetoterapie, logopedie, terapie ocupaţională, consiliere, dar şi o terapie mai nouă, adusă din America, TheraSuit. "La noi în ţară sunt diferite centre, dar părinţii, în căutarea lor - ca şi mine de altfel - tind mereu să plece în străinătate, deşi costurile acolo sunt deosebit de mari, am văzut şi eu pe pielea mea", a spus Neşu.
Lecţia de optimism
Mihăiţă a mărturisit că ar putea să povestească ore în şir despre fundaţia lui. "Este bucuria cea mai mare din viaţa mea, pot să zic. Aceşti copii sunt de fapt un exemplu pentru noi, unul foarte mare, fiindcă luptă extraordinar în fiecare zi. Iar pe mine mă ajută foarte mult când îi văd ce putere de luptă au, ce ambiţie, ce bucurie, ce veselie au tot timpul. Ar trebui să luăm şi noi exemplu de la ei şi, când întâmpinăm greutăţi, să le întâmpinăm şi noi aşa, cu zâmbetul pe buze, la fel ca ei, iar atunci vieţile noastre ar fi mult mai frumoase şi mai fericite", a arătat el.
Fostul sportiv a ţinut să le mulţumească tuturor pentru sprijinul acordat, invitându-i să-i vadă centrul: "Vă aşteptăm în vizită, să-i vedeţi pe copii şi să vă bucuraţi şi dumneavoastră aşa cum mă bucur eu în fiecare zi când mă duc şi-i văd".
Mihăiță a părăsit balul puţin după ora 22, în aplauzele tuturor celor din sală. Deocamdată nu se ştie câţi bani s-au strâns în urma evenimentului, însă, cu siguranţă, aceştia vor ajuta.
Mai urmează
Balul caritabil a fost organizat de Camera Notarilor Publici Oradea şi se doreşte să devină o tradiţie. La eveniment au participat aproximativ 70 de persoane, care au plătit bilete de intrare, din valoarea cărora jumătate a reprezentat consumaţia şi cheltuielile de organizare, iar cealaltă jumătate a fost donaţia fiecăruia pentru eveniment.
Marinela Baba, președinta Camerei Notarilor Publici Oradea"Pe lângă aceste sume, Camera Notarilor Publici Oradea va contribui cu o sumă din fundaţia proprie - se numeşte Fundaţia Varadinum - pe care am făcut-o exact pentru a ajuta membrii comunităţii din care facem parte", a declarat preşedinta Camerei, Marinela Baba (foto).
Aceasta a subliniat şi motivul pentru care notarii au organizat balul pentru susţinerea Centrului Sfântul Nectarie. "După ce am analizat activitatea Fundaţiei Mihai Neşu, ne-am dat seama că acolo e mai mult decât dorinţa de a ajuta. E o cantitate uriaşă de suflet şi de pasiune pusă. Și noi vrem să facem parte din acest moment şi din această bucurie de a ajuta".

De precizat că oricine poate ajuta Fundaţia lui Mihai Neşu, donând oricât şi oricând în conturile deschise la Banca Transilvania, Sucursala Oradea, pe numele Fundatia Mihai Nesu Foundation, IBAN: RO63BTRLRONCRT0246793101 - cont în lei,  IBAN: RO13BTRLEURCRT0246793101 - cont în euro, BIC-Swift: BTRLRO22." 
Sursa : ebihoreanul.ro

Feli a încins o "horă rock" la ERA Park Oradea

Feli a încins o 'horă rock' la ERA Park Oradea (FOTO/VIDEO) 
"Una dintre cele mai în vogă cântăreţe ale momentului, Feli, a făcut spectacol, duminică seară, la ERA Park Oradea. Cu toate că publicul nu a fost unul foarte numeros - câteva sute de oameni - Feli a ştiut cum să fie aproape de spectatori." - scrie Raluca Avram.

"Jovială şi foarte talentată, artista a însufleţit orădenii vorbind "ardeleneşte", ea fiind din Sebeş, judeţul Alba, iar oamenii au fost alături de ea. Printre cele mai aclamate piese au fost, cum era de aşteptat, cea mai recentă, "Acasă", şi "Creioane colorate", care i-a "prins" mai ales pe cei mici.
"Cineva să vină s-o ieie pe copila asta de-aicea, că-mi ia locul de muncă! Tu, tu vrei să mor de foame? Ia nu mai cânta aşa frumos!", i-a spus, glumind, cântăreaţa unei tinere din primul rând, care a interpretat impecabil un refren."
Tot articol : ebihoreanul.rol 


Euphoria de la A la Z: Fraţii Iova, celebrii "patroni" de etnobotanice, şi-au tras amanet în centrul Oradiei

Euphoria de la A la Z: Fraţii Iova, celebrii 'patroni' de etnobotanice, şi-au tras amanet în centrul Oradiei 
"Vă mai amintiţi, desigur, de fraţii Ciprian şi Ovidiu Iova, patronii celebrului magazin de etnobotanice Euphoria şi liderii celei mai ample reţele de traficanţi de etnobotanice din Bihor?" - scrie Bihorel.Tot articol :

"Oamenii au fost trimişi în faţa instanţei şi condamnaţi anul trecut la închisoare cu executare pentru îndemn la trafic ilicit de droguri. Ei bine, eliberaţi pe rând de la mititica, cei doi fraţi s-au reprofilat şi au deschis un magazin de tip amanet în centrul Oradiei, ajuns în scurt timp loc de pelerinaj pentru mai toţi hoţii din oraş, care vor să se scape de biciclete, telefoane, bijuterii şi electrocasnice şutite peste noapte.
Bihorel e convins că totul se petrece fără ştirea patronilor amanetului, care evident că preiau „marfa” fără să întrebe de provenienţă. Ca orice negustori cinstiți…" 
Sursa : bihorel.ro

Ne enervează: Păsuită de Primărie pentru finalizarea reabilitării Palatului Moskovits, firma Abed Nego n-a mai reluat lucrările

Ne enervează: Păsuită de Primărie pentru finalizarea reabilitării Palatului Moskovits, firma Abed Nego n-a mai reluat lucrările 
"Păsuită în secret de municipalitate, din luna august până la sfârşitul lui octombrie, sub pretextul că ar fi apărut lucrări neprevăzute la balconul, acoperişul şi ornamentele clădiri, firma de casă a Primăriei, Abed Nego de numele căreia se leagă dezastrul prăbuşirii Dealului Ciuperca, nu şi-a readus nici acum muncitorii pe schele." - scrie Elena Marinescu.Tot articol :

"După ce a reuşit decalarea termenului de predare a lucrării din luna august pentru sfârşitul lui octombrie, scăpând de orice penalităţi, constructorul a abandonat lucrările pentru alte şantiere, probabil mai bine plătite.
Cum firma nu dă semne că ar dori să reia lucrările, nu este exclus ca aceasta să ceară, din nou, Primăriei prelungirea termenului de predare a reabilitării palatului, pentru primăvara anului viitor. Te pomeneşti că vor invoca vremea nefavorabilă..." 
Sursa : ebihoreanul.ro

duminică, 15 octombrie 2017

Mass-media în post-comunism: moştenire, evoluţie, tendinţe - Presa ca izvor de istorie

 
"La finalul săptămânii trecute, Universitatea din Oradea, în parteneriat cu Universitatea din Szeged, Ungaria, a fost gazda celei de-a doua ediții a conferinței internaționale „Mass-media și istoria recentă. Mecanisme de construcție simbolică a realității”." - scrie Crişana.
Tot articol : crisana.ro

Din „fericire” în „bucurie”: Se oprește iar apa caldă și căldura în Oradea!

 
"Încă 4 puncte termice din municipiu se alătură „clubului” pus între paranteze în această perioadă. Termoficare SA a anunțat că de azi (ora 10), a întrerupt „furnizarea încălzirii și a apei calde de consum pentru consumatorii alimentati din punctele termice 301, 302 (Spitalul Militar), 303 și 3003 (Casa Județeană de Pensii)”. De data asta, disconfortul se datorează operațiunilor de întregire a circuitului magistralelei numărul 4, pe traseul str. Delavrancea – str. Parcului – Parcul Brătianu (foto). Așadar, nu au apă caldă și încălzire nici orădenii de pe străzile centrale Dunărea – parțial, Republicii – parțial, Snagovului, Gh. Dima, Schubert – parțial, Rovine, Brașovului – parțial și Nicolae Jiga – parțial. Conform furnizorului de servicii termice, întreruperea va dura până miercuri, 18 octombrie, ora 20." - scrie Andrei Şandor.
Sursa : bihorstiri.ro

Atenţie, otravă în spaţiile deschise

Atenţie, otravă în spaţiile deschise 
"În caz de ingerare accidentală, persoanele sunt informate că antidotul este vitamina K1 dar sunt sfătuite să se adreseze la Urgenţe." - scrie Jurnalul Bihorean.

"Primăria aduce la cunoștința cetățenilor faptul că în perioada 16.10.2017 – 20.10.2017 se vor desfășura lucrări de deratizare pe raza spațiilor deschise din domeniul public al municipiului Oradea: parcuri, spații verzi, maluri de ape etc."
Tot articol : bihon.ro

sâmbătă, 14 octombrie 2017

Începând de mâine, 5 zile fără apa caldă și încălzire la 4 puncte termice. Ce străzi sunt afectate ?

Incepand de maine, 5 zile fara apa calda si incalzire la 4 puncte termice. Ce strazi sunt afectate 
Sursa : infooradea.ro 

"Termoficare Oradea anunta ca, in intervalul 14 octombrie, ora 10.00 – 18 octombrie 2017, ora 20.00, se întrerupe furnizarea încălzirii și a apei calde de consum pentru consumatorii alimentati din punctele termice 301, 302 (Spitalul Militar), 303 și 3003 (Casa Județeană de Pensii)." - scrie Bogdan B. în infooradea.ro.
"Oprirea este necesară pentru întregirea circuitului magistralelei numarul 4, pe traseul str. Delavrancea – str. Parcului – Parcul Brătianu, în cadrul proiectului „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Oradea pentru perioada 2009-2028 în scopul conformării la legislaţia de mediu şi a creşterii eficienţei energetice – etapa a II-a, 20,2 km rețea de transport. 
Sunt afectați consumatorii situați pe străzile Dunărea – parțial, Republicii – parțial, Snagovului, Gh. Dima, Schubert – parțial, Rovine, Brașovului – parțial, Nicolae Jiga – parțial.
Sursa : infooradea.ro