Macheta statuii, realizată de sculptorul Deak Arpad, expusă la UDMR
"Episcopia Romano-Catolică a pornit demersurile pentru realizarea unei statui ecvestre a regelui sanctificat Ladislau." - scrie Cristina Ghilea în Jurnalul Bihorean.Tot articol :
Proiectul unei statui ecvestre a Sfântului Ladislau, demarat de Episcopia Romano-Catolică şi Fundaţia Culturală Varadinum a produs primul rezultat: macheta statuii, realizată de sculptorul Deak Arpad a fost definitivată.
„Cu iniţiativa noastră nu urmărim nimic altceva, decât valorificarea tradiţiei istorice a oraşului, prin care tradiţie, şi pe plan cultural Oradea a fost ridicată la rangul oraşelor europene de seamă”, transmite episcopul romano-catolic, Böcskei László.
Acesta ne-a mai spus că ideea este una mai veche – „în urmă cu doi ani am vorbit deja despre această posibilitate, dar acum, în Anul Jubiliar dedicat Sfântului Ladislau, aceasta a prins şi contur sub forma unei machete”.
Nu a fost la fel de generos în a oferi alte detalii legate de lucrare: „despre dimensiuni, valoare şi alte detalii încă nu putem vorbi. Acestea vor putea fi clarificate în funcţie de locul exact pe care l-ar ocupa statuia dorită, pentru a se încadra în ambient. Oricum, statuia am dori-o în Cetatea Oradea, care spaţiu ar primi un plus de valoare prin amplasare”.
Iniţiatorii ar dori s-o amplaseze în Cetate, acolo unde s-ar mai fi aflat o reprezentare a regelui maghiar înainte de invazia turcă.
Episcopia Romano-Catolică şi Fundaţia Culturală Varadinum au iniţiat realizarea unei statui ecvestre a Sfântului Ladislau, pe care intenţionează să o pună în operă cu ajutorul unei subscripţii publice. O acţiune similară de adunare de fonduri a avut loc anul trecut, pentru recenta restaurare a Statuii lui Szacsvay Imre, din Parcul Libertăţii.
Proiectul este în faza de machetă, care a fost realizată de sculptorul Arpad Deak.
Episcopul romano-catolic Böcskei László ne-a transmis că găseşte oportun ca această lucrare să fie începută acum, în Anul Jubiliar dedicat Sfântului Ladislau: „într-adevăr, există o astfel de iniţiativă din partea noastră, ideea fiind una mai veche – în urmă cu doi ani am vorbit deja despre această posibilitate, dar acum, în Anul Jubiliar dedicat Sfântului Ladislau, aceasta a prins şi contur sub forma unei machete realizate de artistul orădean Deák Árpád”.
Tradiţie
Episcopul insistă că „cu iniţiativa noastră nu urmărim nimic altceva, decât valorificarea tradiţiei istorice a oraşului, prin care tradiţie, şi pe plan cultural Oradea a fost ridicată la rangul oraşelor europene de seamă”.
„Trebuie specificat faptul, că între anii 1360-1365, la iniţiativa episcopului Demeter Futaki, renumiţii sculptori şi orfevri (aurari n.r.) fraţii Martin şi Gheorghe de Cluj (cunoscuţi ca fraţii Kolosvári Márton şi György) au turnat în bronz trei statui aurite ulterior ale sfinţilor Ştefan, Emeric şi Ladislau. Puţin mai târziu, la iniţiativa episcopului János Zudar, în anul 1390 tot ei au realizat o statuie ecvestră monumentală a Sfântului Ladislau. Aceste opere de artă plastică au alcătuit unul dintre cele mai importante grupuri statuare din Europa medievală, precedând celebrele statui ecvestre monumentale ale renascentismului italian”, relatează episcopul Böcskei.
Nu a fost la fel de generos în a oferi alte detalii legate de lucrare: „despre dimensiuni, valoare şi alte detalii încă nu putem vorbi. Acestea vor putea fi clarificate în funcţie de locul exact pe care l-ar ocupa statuia dorită, pentru a se încadra în ambient. Oricum, statuia am dori-o în Cetatea Oradea, care spaţiu ar primi un plus de valoare prin amplasare”.
O statuie ecvestră a Sfântului Ladislau s-a aflat în Cetatea Oradea până la cucerirea turcă de la mijlocul anilor 1600. Ocupatorii au topit topită statuia şi au folosit metalul pentru a face armament – tunuri si ghiulele.
Proiectul este susţinut şi de UDMR, deputatul Szabo Odon a spus că, din moment ce statuia Sf. Ladislau nu poate fi amplasată „în sufragerie” acolo unde s-a mai aflat, adică în Piaţa Unirii, Cetatea e un loc potrivit.
Despre autorul lucrării, udemeristul apreciază că Deak Arpad este cel mai potrivit să o facă, dat fiind succesul de care se bucură între turişti şi localinici grupul statuar Holnoposok din vecinătatea Corso-ului orădean, în zona clădirii teatrului, realizat de acesta."
Sursa : bihon.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu