Dovleac Jack-o'-Lantern.Sursa : ro.wikipedia.org
"Halloween este o sărbătoare de origine celtică, preluată astăzi de multe popoare din lumea occidentală, ea răspândindu-se în secolul al XIX-lea prin intermediul imigranților irlandezi din Statele Unite ale Americii. Este sărbătorită în noaptea de 31 octombrie, deși în unele țări data sărbătorii variază — de exemplu, în Suedia este sărbătorită în prima sâmbătă din noiembrie. Numele provine din limba engleză, de la expresia All Hallows' Even, numele sărbătorii creștine a tuturor sfinților, sărbătoare cu care Halloweenul a devenit asociat în țările unde predomină creștinismul occidental — catolic și protestant, deoarece în aceste culte creștine ziua tuturor sfinților este sărbătorită pe 1 noiembrie.
Specific pentru Halloween este dovleacul sculptat care reprezintă Lanterna lui Jack. Cu ocazia acestei sărbători copiii se maschează în vrăjitori, mumii sau alte personaje și colindă pe la case întrebând „Trick or Treat?” (Păcăleală sau dulciuri?), ca o amenințare că dacă nu li se dau dulciuri, persoanei colindate i se va juca o farsă. În alte țări Halloween este serbat prin parade și carnavaluri." - scrie ro.wikipedia.org.
Scrie ceva important în articol : " Vaticanul a condamnat sărbătoarea de Halloween, despre care susține că este „anticreștină”, fiind bazată pe un „curent subteran periculos al ocultismului”. Sfântul Scaun i-a avertizat pe părinți să nu-și lase copiii să se îmbrace în fantome și vampiri deoarece Halloweenul este o sărbătoare păgână a „terorii, a fricii și a morții”.
Este respectat avertizare în România?Numai parţial.Citim următoarele : "HALLOWEEN este o sărbătoare împrumutată de câţiva ani buni şi în România, care şi-a câştigat repede adepţi, mai ales că în noaptea de 31 octombrie cei care merg la petreceri se deghizează în zâne, prinţese sau prinţi, vampiri, vrăjitoare, mumii sau schelete." - scrie romaniatv.net.
"Comercianţii, inventivi din fire, au înţeles repede, însă, că nu toţi cei care sărbătoresc Halloween-ul au şi timp de colorat sau decupat dovleci, aşa că au deveni ei înşişi artişti plastici. Paradoxal e că, de fapt, oamenii nici nu știu din ce fac bani. Reporterul Libertatea i-a întrebat pe mai mulți vânzători dacă știu ce înseamnă Halloween, ori dacă știu semificația acestei sărbători de import, dar oamenii au ridicat din umeri. Preferă să se concentreze pe formă, nu pe fond. Deci, pe profit." - scrie libertatea.ro.
"După 1989, și românii au adoptat sărbătoarea de Halloween. În fiecare an, în seara de 31 octombrie se organizează petreceri, baluri mascate, carnavaluri în care oamenii se deghizează în diverse personaje înfricoșătoare." - citim la radioromaniacultural.ro.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu