Vizitaţi pe oraşul Oradea !

Vizitaţi pe oraşul nostru Oradea prin Google Street View ! Faceţi un click la instantstreetview.com !Bine aţi venit !

vineri, 31 mai 2013

"Fundatiunea" N.Jiga

Sediul Fundației Nicolae Jiga - sau cum se scria cândva Zsiga Miklós - pe numele sau original Judeu, a fost comerciant orădean, care în anul 1860 a înființat o fundație pentru a sprijini învățământul tineretului ortodox.
Inițial atât sediul fundației cât și internatul erau în aceasta imobil situat la coltul străzii Avram Iancu (Kert) cu Piața Unirii (Szent László). Aceasta clădire ar urma sa fie demolata printre altele, conform planurilor primăriei.
De pe strada Avram Iancu (Kert) s-au mutat în anul 1884 pe strada Nicolae Jiga (Kõfaragó sau Castanilor).
Activitatea fundației a fost încheiată cu ocazia reformei învățământului din 1948.
Sursa : Oradea mai multe fețe Facebook facebook.com

joi, 30 mai 2013

Episcopia Ortodoxa Oradea

Sediul Episcopiei Ortodoxe Romane a Oradiei, infiintata in anul 1920, a fost pentru o scurta vreme in cealalta parte a strazii.
Strada Roman Ciorogariu (fosta Úri) nr.3 - palatul lui Rimanóczy Kálmán fiul pe care proprietarul si l-a construit, inspirandu-se din gotica venetiana in stil istoricist, in anul 1903.
 Dupa moartea lui Rimanóczy Kálmán fiul, palatul a fost cumparat de la mostenitori de catre dr.Grósz Imre, el  
vanzandu-l episcopiei ortodoxe in anul 1920.

Sursa : Oradea mai multe feţe Facebook facebook.com 

Site-ul oficial  eparhiaortodoxaoradea.ro
Servici religiosa : episcopiaoradiei.ro
Catedrala : crestinortodox.ro 

În episcopia ottodoxă
Mai multe fotgrafii welcometoromania.ro

Regele Ferdinand la Oradea

Exact acum 94 de ani, in 23.05.1919, dupa aproximativ o luna de la trecerea orasului sub administratie romana, Oradea este vizitata de regele Ferdinand si regina Maria.
Oaspetii de rang inalt au fost primiti de Rimler Károly, primarul-constructor de oras, aflat inainte de pensionare.
 Ziarele maghiare locale (in care pentru prima data au aparut spatii goale din cauza cenzurii) au descris ca la gara s-a ridicat o poarta frumos decorata iar in Piata Unirii (Szent László) o tribuna bogat ornamentata. Aici a fost primit onorul din partea trupelor, iar asupra maselor au fost aruncate flori din avion.
In Biserica cu Luna s-a tinut slujba de recunostinta, iar in Piata Mare parada militara.

Sursa : Oradea mai multe feţe Facebook facebook.com 

 
Sursa : europeana.eu

Cum arată în viitor Piața Unirii și Piața Ferdinand ?

Cum arată în viitor Piața Unirii și Piața Ferdinand ?Vă placeți?Numai un studiu .Iată-l : 

Piața Unirii
Piața Ferdinand


Aeroportul Oradea

Aeroportul Oradea (cod IATA: OMR, cod ICAO: LROD) este deschis oficial traficului internațional de persoane și mărfuri, punct poliție de frontieră, vamă, poliție sanitar-veterinară. Aeroportul Oradea deservește județul Bihor și zonele limitrofe cuprinzând peste 750 000 de locuitori, orașul Oradea cu peste 250 000 de locuitori și încă șase orașe aflate într-o rază de maxim 100 km cu o populație de peste 300 000 de locuitori.

Este un aeroport în creștere în privința traficului. Aeroportul are zboruri TAROM spre București cu frecvență zilnică.Sursa : ro.wikipedia.org 

Aeroportul Oradea este situat la doar 6 km de Oradea, lângă drumul naţional DN 79.Mai multe informații la aeroportoradea.ro 
Adresă web aeroportului aeroportoradea.ro 

Sursa : oradea.24fun.ro , www.infobihor.ro 

Galeria foto : aeroportoradea.ro

Drum bun ! Sursa romanian-spotters.forumer.ro  

Prezentare aeroport Oradea 







miercuri, 29 mai 2013

Ghetoul orădean - Mai 1944

Spre finele celui de-al doilea război mondial, după ocuparea Ungariei de către armata germană, Oradea devine  un punct important pe harta Holocaustului.  La începutul anului 1944, populația totală a orașului era în jur de 90.000 de locuitori, din care aproximativ 30.000 de evrei. O treime din orădeni, una dintre cele mai reprezentative comunităţi evreieşti din această regiune era formată din oameni educaţi, cu numeroşi industriaşi,  medici, avocaţi, jurnalişti şi negustori.  În luna aprilie a aceluiaşi an, Consiliul de Ministri al Ungariei adoptă o hotărâre conform căreia se angaja să trimită în lagărele de muncă germane “50.000 de evrei împreună cu familiile lor“. Era punctul culminant al unor serii de măsuri rasiste care au vizat comunitatea evreiască pe tot parcursul celui de-al doilea război mondial şi care au început cu restrictionarea dreptului de muncă şi deportarea în lagărele  din Ucraina. Dispoziţiile antievreieşti  aveau iniţial ca scop  înlăturarea acestora din viaţa economică şi socială.
Incepând cu 19 martie 1944 evreilor din Oradea  li s-a interzis să părăsească oraşul, cei aflaţi în tranzit fiind arestaţi. Obligativitatea purtării semnului distinctiv al stelei galbene de către evreii orădeni dateazâ din 5 aprilie 1944, arestările masive în rândul acestora având loc o zi mai târziu, împreună cu sechestarea tuturor averilor.  Suma de bani pe care o putea deţine un evreu a fost limitată la  3.000 de pengö. Au fost închise şi sigilate toate magazinele evreieşti, mărfurile fiind confiscate.
Mai departe la oradeamea.com
Mai multe informații tikvah.ro 
Mai departe tikvah.ro

Evrei orădeni, întorşi acasă după terminarea războiului

Piața Unirii (Szent-László tér)

Piaţa Sf. Ladislau de odinioară a primit numele actual de Piaţa Unirii între cele doua războaie mondiale. Aici se afla clădirea Primăriei, Palatul episcopal greco-catolic, Biserica cu luna, Palatul Vulturul Negru, Biserica ortodoxă Sf. Ierarh Nicolae şi biserica Sf. Ladislau. Ţn centrul pieţei a fost a fost amplasată din anul 1924 statuia regelui Ferdinand I, făuritorii României Mari. În prezent aici se afla statuia lui Mihai Viteazul, locul unde, an de an, cetăţenii şi autorităţile oraşului îşi aduc omagiile eroilor neamului.Sursa : hartaoradei.ro

Fondul construit al zonei Pieţei Unirii este unul valoros şi destul de eterogen atât din punctul de vedere al stilurilor arhitecturale prezente aici (baroc, clasicist, eclectic, istorizant, secesion, modernist), cât şi în privinţa configuraţiilor spaţiale adoptate, a accentelor şi a regimurilor de înălţime.
Frontul vestic este dominat de două clădiri reprezentative: Primăria construită în stil neorenascentist, în 1901-1904 după proiectul arhitectului Kálmán Rimanóczy, şi Palatul Episcopiei Greco-Catolice, ridicat între 1903-1905 conform planurilor aceluiaşi arhitect. Casa Kovács, aflată la colţul sud-estic dintre str. Pavel şi Piaţa Unirii este cea mai remarcabilă clădire civilă construită la începutul secolului al XIX-lea, în stil neoclasic.
Piata unirii cu text
Colţul nord-estic al Pieţei Unirii este marcat de clădirea Palatului Vulturul Negru, cel mai emblematic monument al secessionului orădean, un ansamblu complex cu configuraţia spaţială şi cu faţadele concepute în stil lechnerian, operă a arhitecţilor Komor Marcell şi Jakab Dezső (1907-1908).
Frontul stradal estic cuprinde în jumătatea sudică două clădiri cu caracteristici diferite: o casă modernistă cu două etaje de la nr. 8., construită în anii 1930 pe locul unei clădiri eclectice cu elemente neorenascentiste, proiectată de arhitectul Rimanóczy Kálmán şi clădirea P+3 de la nr. 6.,
Piata Unirii
Palatul Moskovits, care ocupă două parcele unificate şi este una din cele mai importante monumente de arhitectură din centrul oraşului, opera arhitecţilor László şi József Vágó, reprezentant al variantei austriece a secessionului.

Mai multe informaţii welcometoromania.ro

Piata Szent László (acum Unirii) pe un desen.
Sa facem un pic piata azi dimineaţa. Ne aflăm în piata Szent László (Unirii) si, întrucât lipseşte Palatul Episcopiei Greco Catolice, înseamnă ca suntem înainte de anul 1904.
Piaţa mica din Piaţa Unirii (Szent László)
 Piaţa Unirii (Szent László) cu Palatul Episcopal Greco-Catolic.
 La târg în Piaţa Mica/Kispiac (Piaţa Unirii/Szent László); în spate Casa Moskovits şi Biserica cu Luna.
Piaţa Unirii (Szent László) în perioada interbelica, cu statuia regelui Ferdinand.
Piaţa Unirii (Szent László) când tocmai a fost botezată Malinovski.
Noroc cu tramvaiul roşu si zona de verdeaţă ca de altfel clădirile sunt de un gri-trist (Piata Unirii/Szent László).
Piaţa Unirii (Szent László) într-o după-amiază însorită de primăvara.
Sursa :Oradea mai multe feţe Facebook facebook.com 
 


Vizitele de lucru ale lui Nicolae Ceauşescu la Oradea

Nicolae Ceauşescu a vizitat de mai multe ori oraşul nostru în cadrul activităţii mai ample de inspecţie a şantierelor patriei şi a celei de trecere în revistă a măreţelor realizări ale poporului (şi ale Partidului). Oradea a fost destinaţia vizitelor de lucru în 1969, 1970, 1976, 1977, 1979, 1982 si 1987.
Scris de Mirela la oradeamea.com
Fragment din articol
14 iulie 1969. Mulţimea aclamă entuziastă sosirea înaltului oaspete.(Sursa foto-„Fototeca online a comunismului românesc”,cota 38/1969)
Mai, 1970. Discursul conducătorului.(Sursa foto-„Fototeca online a comunismului românesc”,cota 69/1970)

Mai, 1970. Adunare populară şi vizită în judeţ. (Sursa foto http://www.comunismulinromania.ro/)

18 iunie 1976. Sosirea la Oradea. Vizita de lucru a lui Nicolae Ceauşescu, a Elenei Ceauşescu, a altor conducători de partid şi de stat. (Sursa foto-„Fototeca online a comunismului românesc”,cota 103/1976)

18 iunie 1976. Nicolae Ceauşescu inspectand planul Staţiunii Băile Felix. (Sursa foto-„Fototeca online a comunismului românesc”,cota 107-1976)

18 iunie 1976. La Intreprinderea Sinteza. (Sursa foto-„Fototeca online a comunismului românesc”,cota 104/1976)

14 iunie 1977. Români, maghiari, iubitul conducător.(Sursa foto-„Fototeca online a comunismului românesc”,cota 109/1977)

15 iunie 1977. Întâlnirea prietenească, la Oradea, dintre preşedintele Nicolae Ceuşescu şi János Kádár prim secretar al C.C. al P.M.S. Ungar. (Sursa foto-„Fototeca online a comunismului românesc”,cota 113/1977)

16-17 septembrie 1979.Maşina prezidenţială.(Sursa foto-„Fototeca online a comunismului românesc”,cota 157/1979)

16 septembrie 1979. În faţa mulţimii entuziaste. (Sursa foto comunismulinromania.ro )

16-17 septembrie 1979.Vizita la CAP Salonta.(Sursa foto-„Fototeca online a comunismului românesc”,cota 156/1979)

Ceauşescu in Bihor, bucuria tuturor!

Şoimii patriei.

Iunie 1987. (Sursa foto http://www.comunismulinromania.ro/