Vizitaţi pe oraşul Oradea !

Vizitaţi pe oraşul nostru Oradea prin Google Street View ! Faceţi un click la instantstreetview.com !Bine aţi venit !

miercuri, 29 mai 2013

Cetatea Oradea

Istoric Cetatea Oradea 

scurt-ist1_copy
Secolul XI:
Regele Ladislau I(1077-1095) a zidit o mănăstire fortificată cu hramul Sfintei Fecioare Maria.Ulterior, întemeiază în cetate episcopia romano-catolică de Oradea.
27 iunie 1192: Papa Celestinus III a emis un act prin care are loc sanctificarea regelui Ladislau I, fondatorul cetăţii orădene, transformată, prin acest eveniment, într-un loc de pelerinaj al cărui prestigiu va spori constant.

Secolele XI-XIII:
Cetatea era o fortificaţie(castrum), cu val de pământ şi palisadă, ziduri de piatră pe anumite porţiuni şi turnuri din lemn la poartă şi la colţurile incintei.

Anul 1241:
- Magistrul Ruggero di Puglia descrie în poemul Carmen miserabile cucerirea şi incendierea Cetăţii Oradea în timpul invaziei tătaro-mongole.

Februarie 1245:
- În urma Conciliului de la Lyon, unde s-au pus bazele unei politici coerente a statelor catolice în faţa ameninţării tătare, graţie facilităţilor acordate, debutează şi la Oradea un amplu proces de reconstrucţie.

Circa 1290:
- Roland, fiul lui Toma, din familia de voievozi ai Transilvaniei Borşa, datorită conflictelor familiei sale cu puterea regală, căreia episcopii orădeni i-au rămas fideli, atacă şi provoacă mari distrugeri cetăţii aflată în plin proces de reconstrucţie.

Secolul XIV :
Se ridică noua cetate medievală de formă heptagonală; incinta era flancată neregulat cu turnuri şi înzestrată cu creneluri; poarta protejată de două turnuri masive; spre sud a fost construit un palat episcopal de factură gotică, al cărui zid exterior era şi zid de incintă, pe latura sa de sud-vest existând a doua intrare în cetate.

1342-1370 : A fost ridicată o catedrală de dimensiuni impresionante, în stil gotic, cu trei nave şi altarul octogonal, o faţadă cu două turnuri şi contraforţi masivi; în interior s-au realizat ample lucrări de decorare şi s-au ridicat numeroase altare.
1360-1370: Fraţii Martin şi Gheorghe din Cluj realizează în Cetatea Oradea statuile celor trei regi maghiari canonizaţi: Ştefan I, Ladislau I şi Emeric.

Mai departe la oradea.ro



 Panorame virtuale aici !

Materiale foto
Click la oradea.ro 

Materiale video aici ! 
Sau 


 Guestbook Aici ! 

Toate stimele către realizatorii site-ului oradea.ro !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu