Vizitaţi pe oraşul Oradea !

Vizitaţi pe oraşul nostru Oradea prin Google Street View ! Faceţi un click la instantstreetview.com !Bine aţi venit !

marți, 20 mai 2014

Alianţă împotriva taxei pe "stâlp"

Oradea ar putea rămâne fără parcuri industriale. Taxa pe "stâlp", programată să intre în vigoare din această lună, le dă peste cap planurile autorităţilor locale, care au scutit firmele care au făcut investiţii în zonă de la plata impozitului pe clădiri. Noul bir impus de Guvern va anula această facilitate, iar toţi banii încasaţi din impozit vor merge la bugetul central.

Ordonanţa de urgenţă 102, care obligă firmele să achite taxa de 1,5% pentru clădirile speciale din parcurile industriale, este în vigoare din noiembrie 2013. Mai are nevoie doar de normele de aplicare ca să fie operațională.
"Modul în care se aplică are nişte efecte perverse. În situaţia în care ordonanţa se aprobă în Parlament în forma adoptată, banii nu vor veni la noi. Noi muncim, municipiul Oradea face investiţii şi banii îi ia bugetul de stat", susține Ilie Bolojan, primarul Oradei.
"Această măsură a Guvernului se înscrie în linia motivelor subiective artificiale pe care noi le creem pentru ca investitorii să nu mai vină în România", este de părere și Mircea Mălan, viceprimarul Oradei.
Dacă până acum firmele din parcurile industriale erau scutite de la plata impozitelor pe clădiri pentru mai mulţi ani, acum bugetele acestora ar putea fi încărcate cu o taxă în plus.
"Faţă de firmele din parc este o discriminare. Dacă până acum erau discriminate pozitiv, aveau scutire pe impozite pe clădire, acum vor fi discriminate negativ: vom plăti cu 50% mai mult la bugetul de stat faţă de cât plăteşte o companie pentru clădire la bugetul local", susține Ilie Bolojan.
O lovitură grea pentru companiile din parcurile industriale, care ar putea fi nevoite să-şi mute afacerea în alte părţi, spun economiştii.
"Ne aduce în situaţia paradoxală încât e mai avantajos în afara parcului, decât să plăteşti taxe şi impozite în cadrul parcului. În afaceri nu-ţi plac surprizele, cu atât mai mult cu cât vin în domeniul impozitării şi a fiscalităţii. După acest an de criză, te uiţi la fiecare bănuţ şi, dacă se poate, la ai economisi şi a nu-i da altora", spune Dacian Paladi, consultant în afaceri.
"Sigur că încurcă; în primul rând, nu este momentul pentru o nouă taxă, mai ales acum când economia este la pământ. O nouă taxă subjugă absolut toate firmele, deci o nouă greutate pusă pe firme", consideră Ioan Tau, directorul unei fabrici de mase plastice.
Autorităţile locale din Oradea au depus la Guvern o solicitare prin care solicită o derogare de la plata acestui impozit pentru firmele din parcurile industriale.
Sursa : digi24.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu