O viaţă întreagă a stat în faţa reflectoarelor, dar pe ultimul drum a fost condus cumva atipic, într-o discreţie totală. Accesul camerelor de luat vederi a fost interzis, joi, la ceremonia de comemorare a patronului Lotus Center, Alexandru Mudura, desfăşurată la Catedrala Romano-Catolică din curtea Palatului Baroc, unde câteva sute de oameni au venit pentru a-şi lua rămas bun.
Ceremonia a început în jurul orei 15. Încă cu câteva zeci de minute înainte, echipa de bodyguarzi ce stătea la intrare a oprit, politicos, jurnaliştii să intre în biserică cu aparatele de fotografiat, invocând rugăminţile familiei, care a insistat să nu facă un eveniment în jurul înmormântării.
În interiorul bisericii, un panou cu chipul lui Alexandru Mudura a fost aplasat lângă o stivă de flori, unde stătea şi o urnă cu rămăşiţele omului de afaceri, pentru că, tot într-o discreţie totală, patronul Lotus Center a fost incinerat cu o zi înainte, la Debreţin.
Ceremonia a fost una elegantă. Slujba, oficiată de vicarul Episcopiei Romano-Catolice, Fodor Jozsef, a fost completată de cântecele corului bisericii, acompaniat de orgă. Pe lângă rugăciunile obişnuite în asemenea situaţii, preotul a amintit, în limbile română şi maghiară, de latura caritabilă a lui Mudura, spunând că, dacă biblia îndeamnă să-i dai aproapelui un pahar cu apă atunci când cere, răposatul a făcut mult mai mult.
"A dat nu un pahar cu apă, ci mult mai mult, pentru că pe lângă acel pahar a dat şi inima lui, dragostea fraternă pe care a împărţit-o celor dragi", a spus preotul, care apoi a pomenit, succint, că răposatul îşi ia rămas bun de la fiul său Alexandru Mudura jr şi soţia acestuia, de la nepoate, dar şi de cea care i-a fost "parteneră de viaţă", Beatrice Szuhai.
Între cei care au luat cuvântul s-a numărat şi directoarea economică a Lotus, Felicia Ţenţ, care a povestit despre omul Mudura, evocând un moment din anul 2002, de la punerea bazelor Lotus Market, când ea şi cu o altă directoare s-au confruntat cu o problemă mai serioasă.
"Ne-am dus să-i povestim problemele, iar la un moment dat, am început să plângem. Domnul Mudura stătea cu ţigara în mână - după cum îl ştiaţi şi sigur veţi regunoaşte acest gest - şi, după vreo 2 minute, a dat cu pumnul în masă şi ne-a spus: «Directorii mei nu plâng, fiţi bărbaţi!». Am zis: «Dar suntem două femei». «Nu contează», a răspuns, «trebuie să fiţi bărbaţi»", a povestit Ţenţ, subliniind că pentru Mudura colegii erau ca o familie.
Latura caritabilă a omului de afaceri a fost conturată mai ales de managerul Spitalului Judeţean, dr. Gheorghe Carp, care a subliniat dorinţa lui Alexandru Mudura "de a spriji oamenii valoroşi şi lucrurile valoroase".
"Nu o dată, în discuţiile pe care le-am avut, domnul Mudura spunea că a putut să învingă toate bolile pe care le avea datorită acestei disponibilităţi financiare pe care o avea, dar nu toţi semenii noştri au aceste disponibilităţi şi de aceea este de datoria noastră să-i ajutăm pe cei care nu-şi pot permite. Nu există spital din Oradea care să nu-i mulţumească domnului Mudura pentru tot ce a făcut", a spus Carp, amintind, între altele, că nu mai departe de luna trecută Alexandru Mudura a donat zeci de mii de lei pentru dotarea Centrului de Intervenţie Cardiovasculară ce urmează să fie dat în folosinţă la Spitalul Judeţean.
Ceremonia s-a încheiat după aproximativ o oră şi jumătate, când cei prezenţi au prezentat condoleanţe familiei.
Între cei care au participat la eveniment s-au numărat liderul UDMR Bihor, Alexandru Kiss, cu care Mudura fusese prieten, preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, senatorul Rozalia Biro şi deputatul Cseke Attila, secretarul de Stat Pasztor Sandor, primarul Ilie Bolojan, şeful Finanţelor Bihorene, Liviu Mihaiu, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă, Marius Rotar, directorul Teatrului Regina Maria, Daniel Vulcu, omul de afaceri Ioan Micula ş.a.m.d.
Sursa : ebihoreanul.ro
Din galeria foto
Sursa : ebihoreanul.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu