E „de blazon” peste graniţă şi este gustat şi de orădeni, mai ales de cei de etnie maghiară, care-i cunosc tradiţia. Carnavalul Florilor, care începe pe 15 august la Debrecen îşi va avea face auzite ecourile şi la Oradea, în 21 august. O premieră pentru organizatori: carele de flori vor fi trimise să „defileze” şi-n oraşul ucrainean Ungvar.
Peste graniţă
Carnavalul a fost prezentat ieri, în Debrecen, la centrul de cultură Modem. Ca beneficiar secundar al evenimentului cultural, Oradea a fost reprezentată de viceprimarul Ovidiu Mureşan. „Apreciem eforturile pe care le faceţi pentru ca tradiţia celor 44 de ani să continue. Când vor intra în Oradea, carele alegorice vor parcurge un traseu care să le asigure o mare vizibilitate. În premieră, locaţia finală va fi în Parcul 1 Decembrie, o locaţie generoasă pentru evenimente”, a spus acesta. Cu o viteză maximă de deplasarea de 5 km pe oră, carele sunt aşteptate la Oradea, la „startul” de pe Dacia, miercurea viitoare.
Programul orădean expus de vice este cât se poate de „egalitarist”: câte două ansambluri folclorice, maghiare şi româneşti, concerte de muzică pop şi spectacole de dans de societate ale Dans Club 80 şi Quasar. Viceprimarul şi-a invitat, apoi, omologii, să participe la Toamna Orădeană.
Chiar dacă evenimentul are în program o săptămână de concerte, defilări şi alte prestaţii culturale precum demonstraţii de tir cu arcul tradiţional, defilarea carelor de flori este pricipala atracţie.
Acestea erau, ieri, în lucru, în depourile societăţii locale de transport în comun din Debrecen. Munca de creaţie a început acum două luni şi, în final, figurile şi scenele ar trebui să consume trei milioane de flori. Pe final, efortul înglobează şi 25-30 de persoane iar „florile vii” sunt montate în ultimul moment, luni noaptea.
Cele 16 care au fost „desenate” în weekendul trecut. Al Primăriei din Debreţin reprezintă coroana regală a Ungariei. Tonul său sobru este atenuat de celelalte. Unele personaje voit caricaturale, au rostul de a stârni amuzamentul privitorului în vreme ce altele frapează prin „naturaleţe” şi fidelitatea reprezentării. Un public avizat, cunoscător al folclorului maghiare, poate găsi citi în imaginile care-i defilează prin faţa ochilor poveşti nescrise din „legendarium-ul” ungurilor. Unul dintre cele patru care de flori care fac deplasarea la Oradea se referă la o veche poveste legată de Lacul Sfânta Ana: groful rău, care a pus fecioarele din sat să-i tragă caleşca, a fost înghiţit de pământ şi ape, pe locul actualului lac. Fecioarele au fost salvate de la înec şi s-au transformat în lebede.
Alte care alegorice care vor defila la Oradea au ca teme „Angry Birds” sau „Rock-and-roll 50 de ani Debrecen”. Orădenii vor mai putea vedea un car reprezentând dragoni, comandat în parteneriat cu Japonia.
Cel puţin pe zero
Conform viceprimarului Somogyi Bela, Carnavalul este o afacere măcar prin faptul că se amortizează: banii pe care-i investeşte primăria, ca principal organizator, se întorc în comunitate. „În săptămâna Carnavalului populaţia oraşului aproape că se dublează datorită tuştilor. Avem vizitatori din toate coluţurile ţării dar şi din străinătate, din Polonia, Germania sau România. Cu deschiderea liniilor aeriene, ne aşteptăm să avem turişti şi din Vest, din Anglia, de exemplu. Primăria investeşte în organizare 100 de milioane de forinţi, dar merită pentru că banii revin comunităţii, de la turişti”, zice reprezentantul Primăriei Debreţin.
Sursa : bihon.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu