Etimologia toponimului Oradea nu este cunoscuta cu exactitate. In 1658 a fost pentru prima data consemnata forma denumirii romanesti Oradea, de catre carturarul Miron Costin in Letopisetul Tarii Moldovei si redescoperita de Nicolae Iorga. Se presupune ca aceasta denumire provine din combinarea cuvintelor turcesti ‘orada/oraya’(in acel loc) cu denumirea maghiara a orasului, Várad. “Orad” seamana foarte mult cu “Várad”, denumirea ungureasca veche. Dupa expeditia turco-tataro-moldo-valaha din 1658, soldatii turci i-au auzit pe localnici ca rostesc “Varad” si au preluat sunetul ca familiarul “orad”, prin ceea ce se numeste “etimologie populara”. Numele unguresc Varad impreuna cu “orad”, “orada” si “oraya” a dat forma “Oradia“, patrunsa apoi si in limba romana ca urmare a cooperarii romano-turce din acea perioada, trupele auxiliare moldo-valahe insotindu-i pe turci cel putin in expeditia din 1658.
Denumirea originala “Oradia” s-a pierdut apoi in negura timpului, stapanirea turcilor asupra Oradiei durand doar trei decenii. Turcii au fost alungati de catre austrieci – care numeau orasul Wardein – dupa ce au distrus tot orasul. In secolul al XIX-lea, de exemplu, denumirea “Oradia” nu mai exista. Prima carte tiparita la Oradea in limba romana – cert atestata – figureaza ca fiind tiparita in ‘Urbea Mare’. E vorba de volumul “Biografiile celor vestiti romani si romane” de preotul Ioan Munteanu, din 1859. Cea mai veche harta in care orasele transilvane au nume romanesti consemneaza Varadia Mare, nu Oradea Mare, Varadia fiind un nume de localitate mai comun, existent si in alte regiuni. Atat Urbea Mare cat si Varadia Mare sunt etimologii populare dupa Nagy-Varad, adica dupa denumirea maghiara, pe atunci dominanta.
Cel mai probabil, marele istoric Nicolae Iorga redescopera vechea forma “Oradia” in opera lui Costin si asa se face ca, dupa Primul Razboi Mondial, in 1919, cand Regatul Romaniei preia orasul – majoritar de limba maghiara pe atunci – forma Oradia Mare redevine denumire oficiala romaneasca. Asa apare si pe primele carti postale din 1921. In cativa ani devine Oradea Mare si apoi doar Oradea.
Oradea (in latina Varadinum) este mentionata pentru prima data la 1113, intr-o diploma a abatiei benedictine din Zobor, in care apare numele episcopului Sixtus Varadiensis si al comitelui Saul de Bychar, insa radacinile sale sunt de origine romano-dacica, descoperirile arheologice atestand ca in zona Salca din oras si zona Bailor Felix erau stabiliti romani si daci. De-a lungul Evului Mediu, cetatea a devenit loc de convietuire pentru un mozaic etnic care a contribuit la stabilirea componentei etnice de astazi al Oradiei: romani, maghiari, austrieci, slovaci, evrei, ucrainieni si turci.
Tot articol : oradeainimagini.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu