Vizitaţi pe oraşul Oradea !

Vizitaţi pe oraşul nostru Oradea prin Google Street View ! Faceţi un click la instantstreetview.com !Bine aţi venit !

marți, 29 iulie 2014

De ce să vizitezi Oradea?


De ce sa vizitezi Oradea?

Oradea- orașul de pe Crișul Repede
Crișul, acest fotogenic element orădean, martor multimilenar al meleagurilor noastre, oglindește orașul în apele sale uneori limpezi, alteori tulburi întocmai ca și frământata istorie a Oradiei. El reprezintă obrazul zbârcit al orașului vechi, dar și proaspetele fețe policrome ale prezentului. Sadoveanu amintea undeva: Acest râu nu-I profanat nici de fabrici, nici de guri de canaluri. Își păstrează oglinda din munte și orădenii aruncă de peferestre undița în unda lui. Ici e restaurantul și “cafana”, iar jos îs păstrăvii”. Chiar dacă această idilică imagine s-a schimbat în ultimile decenii, Crisul Repede își păstrează pitorescul ce contribuie la nota de originalitate a orașului Oradea.crisul repede
Apus pe Crisul Repedepromenada pe crisul repedeOradea – oraș multicultural și multiconfesional
Oradea a fost și este un oraş cosmopolit, locuit de maghiari, români, italieni, germani, evrei, etc. Toți aceștia au contribuit la dezvoltarea oraşului și la o parte din bagajul cultural şi arhitectural. De asemenea este orașul în care creștinismul este întâlnit sub diversele sale forme de manifestare de la ortodocși, greco-catolici, romano-catolici, reformați, unitarieni și neoprotestanți, concretizat în numărul mare de lăcașe de cult.
Cele mai cunoscute și reprezentative lăcașe de cult din Oradea sunt: Bazilica Romano-Catolică, Biserica cu Lună, Biserica romano catolica Olosig, Biserica Sfanta Ana, Biserica romano catolică Sf Ladislau, Biserica reformată, Sinagoga Neologă Zion, Sinagoga Ortodoxă, Biserica Romano Catolică din Cetate.
Viața culturală a orașului este reprezentată de instituții culturale cum ar fi: Teatrul de Stat Regina Maria, Teatrul de Păpuși Arcadia, Filarmonica, Muzeul Țării Crișurilor, Muzeul Iosif Vulcan, Muzeul „Ady Endre”, Muzeul Memorial „Aurel Lazar”. Tradițiile specifice, religia fiecărei etnii, obiceiurile fac ca urbea situată pe malul Crișului Repede să se îmbine armonios oferind elemente de multiculturalitate și de multiconfesionalitate unice, ceea ce îi conferă caracterul de oraș european.
biserica cu luna
Biserica cu luna
Biserica Evanghelica 2
Biserica Evanghelica
Sinagoga Ortodoxa
Sinagoga Ortodoxa
Bazilica Romano-Catolică
Bazilica Romano-Catolică
Biserica Sf Ladislau reflec
Biserica Sf Ladislau











Oradea- arta și arhitectura
Oradea este o rezervație de arhitectură, împodobită cu diferite stiluri arhitecturale (secession, baroc, eclectic….). Clădirile, adevărate bijuterii arhitecturale, o bogăție artistică rar întâlnită ce dă un farmec unic orașului de pe malul Crișulului Repede.
Cel mai impresionant patrimoniu artistic și architectural este format din clădiri în stil Secession. În 1999, la iniţiativa Departamentului de Monumente şi Situri a Regiunii Bruxelles, mai multe organizaţii din oraşele europene cu un bogat patrimoniu Art nouveau, de la Helsinki la Barcelona, Glasgow şi Budapesta au decis să se unească într-o primă reţea europeană de cooperare, de cercetare, conservare şi dezvoltare a Art nouveau- ului. Începând din februarie 2012, Oradea se alătură prestigioasei liste a orașelor din circuitul internațional Art Nouveau. Cele mai reprezentative clădiri în stil secession sunt: Palatul Ulmann, Casa Vago, Palatul Moskovits II, Palatul Deutsch, Palatul Fuchsl, Markovits Mathezer, Palatul Moskovits I, Palatul Apollo, Palatul Stern, Hotel Astoria, Casa Darvas La Roche, Palatul Vulturul Negru.
palatul vulturul negru
Palatul Vulturul Negru
Primaria
Primaria

Teatrul de Stat Regina Maria
Teatrul de Stat Regina Maria
De menționat că cel mai important Complex Baroc din România, precum si unul din cele mai reprezentative ale Europei a fost ridicat în a doua jumătate a secolului a XVIII-lea la Oradea.
Complexul Baroc (Fotograf: Ovi Pop)
Complexul Baroc (Fotograf: Ovi Pop)
Cetatea Oradea
Cetatea din Oradea constituie cel mai important ansamblu de monumente medievale şi premoderne din judeţul Bihor si a constituit „punctul zero” al așezărilor din spațiul orădean. Este unicul complex de arhitectură militară fortificat cu bastioane în stil italian vechi aflat într-o stare relativ bună de conservare din întreaga Europă de Est.
Cetatea Oradea
Cetatea Oradea
“Micul Paris” de pe Crisul Repede, așa cum era numită Oradea în perioada interbelică, așteaptă să fie descoperit sau redescoperit la pas de turiști și chiar de către orădeni.
Dacă nu v-ati convins încă de frumusețile Oradiei, poate urmatoarele imagini vă vor convinge să ieșiți din casă și să descoperiți Oradea la pas.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu