Vizitaţi pe oraşul Oradea !

Vizitaţi pe oraşul nostru Oradea prin Google Street View ! Faceţi un click la instantstreetview.com !Bine aţi venit !

joi, 27 iunie 2013

Palatul Episcopal greco-catolic Oradea

Palatul Episcopiei Greco-Catolice este un monument de arhitectură din Oradea, ridicat pe locul vechiului palat al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea Mare. Lucrările de construcție au avut loc între anii 1903-1905. Clădirea a fost edificată în stil eclectic, după proiectul arhitectuluiKálmán Rimanóczy. Edificiul a fost inaugurat de episcopul Demetriu Radu pe 11 iunie 1905.
Clădirea a fost edificată după proiectul arhitectului Kalman Rimanoczy jr., pe două nivele: jos biblioteca, administrația, birouri, iar sus saloanele episcopale.
Întregul frontispiciu este asimetric și foarte variat, elementele neogotice dominând visual edificiul. Ancadramentul accesului este continuat până la nivelul acoperișului, de la baza acestuia pornind două turnulețe de o parte și de alta a porții. Colțul clădirii este marcat de un turn aparent, doar acoperișul colțului clădirii creând această iluzie prin forma s-a conică, diferită de restul învelitorii.

Destinul Palatului Episcopal Greco-Catolic este legat de cel al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea şi de episcopii acesteia. Palatul Episcopal are o importantă încărcătură istorică, fiind un centru al vieţii spirituale şi naţionale a românilor din Oradea.

Ctitorul noului palat, Episcopul Demetrie Radu (1861-1920) a fost episcop unit de Lugoj între 1897-1903, iar între 1903-1920 de Oradea. În calitate de episcop al Oradiei, s-a preocupat de ridicarea unor edificii noi sau refacerea celor vechi, de îmbogăţirea patrimoniului eparhiei. Demetrie Radu a fost un mare susţinător al culturii româneşti, al şcolilor din Oradea şi Beiuş, donând mari sume de bani. De asemenea, a sprijinit mişcarea culturală şi naţională a românilor. Episcopul a activat şi în plan politic, susţinând interesele românilor din Ungaria. A participat la tratativele româno-maghiare de la Arad, din 1914. Demetrie Radu s-a implicat în pregătirea Unirii din 1918, fiind unul dintre copreşedinţii Adunării Naţionale de la Alba Iulia, de la 1 Decembrie 1918. După Unire, a fost una dintre cele mai importante personalităţi orădene, fiind senator de drept în Parlamentul României. A murit în urma atentatului cu bombă din Parlamentul României, din 8 decembrie 1920.
Mai departe referinte.transindex.ro 












Mai multe informaţii welcometoromania.ro

Istoria clădirii episcopale greco-catolice, împărțită în mai multe perioade, începe din sec.XVIII. Pe terenul unde se găsește palatul era o clădire aparținând bisericii romano-catolice ce servea ca locuința preotului de la biserica Szent László.
În anul 1748 clădirea cu opt camere a ajuns proprietatea lui Meletie Kovaci, vicar al episcopului romano-catolic, responsabil de parohiile greco-catolice. În anul 1778 primul episcop greco-catolic numit în Oradea, Moise Dragos, a construit încă un nivel deasupra clădirii inițiale.
 In urma incendiului devastator din 1836 clădirea s-a deteriorat foarte mult. După reconstrucție  în anul 1875, episcopul Ioan Olteanu, după renovarea fațadelor, a dispus construcția și unei noi aripi de clădire.
Ctitorul noului palat a fost episcopul Demetrie Radu (1861-1920). El a fost și episcop al bisericii greco-catolice din Ludus în perioada 1897-1903, iar intre 1903-1920 a avut aceasta sarcina în Oradea.
Episcopul Demetrie Radu a comandat la Rimanóczy Kálmán junior, încă înainte de instalarea sa în Oradea (ce a avut loc în 16 august 1903), nu doar planurile de renovare a palatului vechi ci și proiectul unei clădiri noi.
La construcția noului palat s-au păstrat principalele elemente ale celui vechi. Demolarea parțială a vechii clădiri a început în 10 august 1903; în noiembrie același an noile ziduri erau trase și s-a terminat și montarea acoperișului.
În 1904 s-au executat lucrurile interioare și exterioare ramase, iar în 1905 s-a trecut la decorarea interioarelor. Sărbătoarea de inaugurare a avut loc în 11 iunie 1905.
După instaurarea regimului comunist, în anul 1948, statul a confiscat clădirea  In 1952 aici au fost mutate Scoală Populara de Arta și Biblioteca Orășenească (mai târziu aici funcționând Biblioteca Regionala după aceea Județeană)
Episcopia greco-catolica și-a recuperat clădirea în 1992, iar din 2005-2006 a reluat-o în propria folosință.
O imagine din 1973 a palatului episcopal greco-catolic, ce găzduia în acea vreme biblioteca județeană.
Sursa : Oradea mai multe feţe Facebook facebook.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu