Vizitaţi pe oraşul Oradea !

Vizitaţi pe oraşul nostru Oradea prin Google Street View ! Faceţi un click la instantstreetview.com !Bine aţi venit !

sâmbătă, 14 septembrie 2013

CET-ul caută soluţii pentru a furniza în continuare căldură oraşului la iarnă

Însănătoşirea CET-ului se face chirurgical, ca la cangrene. "Situaţia este atât de gravă că nu ai de ales: eşti nevoit să tai organul bolnav ca să salvezi restul corpului", spune Nadia Haş, administratorul special al Electrocentrale.
Aflat în insolvenţă de luna trecută, furnizorul de energie termică face eforturi să revină pe linia de plutire prin renegocierea tarifelor cu furnizorii şi măsuri de reorganizare. Una este renunţarea la serviciile directorului Dragoş Gligor...
Pentru că falimentul ar lăsa cu buzele umflate toţi creditorii, de la Ministerul de Finanţe (care are de recuperat 97,8 milioane lei după ce a girat în anii 2000 un împrumut neachitat de CET) până la salariaţii firmei (care şi-au primit pe luna iulie doar 40% din salarii), singura soluţia e continuarea activităţii. Intrată în insolvenţă pe 14 august, firma este condusă acum de un administrator special, Nadia Haş, fost director adjunct în Primărie, şi de experţi ai Casei de Insolvenţă Transilvania. Consiliul de Administraţie şi directorul Dragoş Gligor (foto) nu mai au nicio putere. Toate actele sunt contrasemnate de administratorul special şi toate plăţile se fac doar cu încuviinţarea firmei de insolvenţă. Rămas fără atribuţiuni, directorul se ocupă doar de activităţile curente. Zilele sale în firmă sunt de altfel numărate. "Domnul Dragoş Gligor nu va mai rămâne în Electrocentrale multă vreme", spune primarul Ilie Bolojan.
Statutul directorului e însă cel mai mic bai. În pragul de iarnă societatea are nerezolvată problema alimentării cu combustibil. Centrala Naţională a Huilei din Valea Jiului nu a mai trimis niciun vagon cu cărbune din luna martie, iar firma Maestro, furnizorul de la Voivozi, nu poate asigura singură consumul în regim de iarnă. Aşa că Electrocentrale "umblă" la furnizori...
Ieftin, din Ungaria...
Începând din septembrie, CET-ul trece pe cărbune din Ungaria. "Pentru prima dată, Electrocentrale va cumpăra cărbune din Ungaria în mod direct. Până acum o făcea prin intermediari", zice primarul Ilie Bolojan (foto). Potrivit acestuia, furnizorul Matrai Eromu a fost de acord să vândă cărbune la un tarif cu 33% mai mic decât plăteşte acum CET-ul: la 9,1 euro fără TVA pe gigacalorie, faţă de 11 euro cât cere Maestro sau 13,6 euro cât costă cărbunele din Valea Jiului. În schimbul reducerii de tarif, însă, Matrai îşi vrea banii în timp record: 20 de zile de la livrare!
Tot articol : ebihoreanul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu