Vizitaţi pe oraşul Oradea !

Vizitaţi pe oraşul nostru Oradea prin Google Street View ! Faceţi un click la instantstreetview.com !Bine aţi venit !

marți, 17 septembrie 2013

În amintirea cimitirului Olosig


 În aceasta colecție sunt publicate tot imagini realizate de József Székelyhídi, făcute la sfârșitul anilor '70, începutul-mijlocul anilor '80. Autorul lor scria (și sunt de acord cu el) ca nici nu are ce comenta la  nepăsarea și distrugerea ce reiese din aceste fotografii și avea loc în acele vremuri și ceea ce a avut ca efect dispariția aproape completa a acestei amintiri din trecut.Sursa : Oradea cu mai multe feţe Facebook








Sursa : facebook.com 

Primele imagini în Cimitirul Olosig au fost realizate de Ştefan Toth, cu mare curaj, în primăvara anului 1982, perioadă când subiectele religioase au fost "nerecomandate" pentru fotografiere, de conceptul comunist. Când Cimitirul a fost vandalizat mai accentuat, din instinct, artistul fotograf a reacţionat faţă de fenomeul petrecut cu aparatul său de fotografiat, prin realizarea unor imagini deosebite. După ce municipalitatea a decis strămutarea Cimitirul, Toth a revenit nu odată cu aparatul de fotografiat, folosind acest instrument pentru imortalizarea unor imagini mai puţin văzute şi cunoscute de publicul vizitator. Artistul a fost atras să revină de multe ori cu aparatul de fotografiat, când fenomene meteorologice precum ceaţa, chiciura, ploaia sau ninsoarea l-au provocat şi l-au chemat să se deplaseze imediat la "faţa locului". 
 
 
 
Tot articol : bihoreanul.gandul.info 

Orădenii ştiu deja că Municipalitatea va amenaja un parc cu acte în regulă (şi) pe amplasamentul cunoscut drept Cimitirul Olosig. Pentru extinderea Parcului Liniştii (Cartierul Rogerius) Primăria va prelua în folosinţă gratuită pentru 15 ani (ca şi în cazul deja dezbătutului Parc al Palatului Baroc…) o suprafaţă de 10.448 mp teren, printr-un protocol încheiat cu Episcopia Romano-Catolică Oradea. Este vorba despre o parcelă de teren situată în vecinătatea actualului Parc al Liniştii. Momentan aici se execută lucrări de salubrizare şi curăţare a vegetaţiei uscate, urmând ca în perioada următoare să înceapă lucrările de amenajare. Conform Biroului de Presă, conducerea Primăriei Oradea face un apel către cei care au rude înmormântate pe suprafaţa respectivă să înceapă procedura de transfer al osemintelor din fostul cimitir Olosig în actualul cimitir Rulikovski. Pentru realizarea acestei proceduri cetăţenii pot depune o cerere, începând de marţi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu