Vizitaţi pe oraşul Oradea !

Vizitaţi pe oraşul nostru Oradea prin Google Street View ! Faceţi un click la instantstreetview.com !Bine aţi venit !

marți, 17 septembrie 2013

Protestele împotriva proiectului cianurist de la Roşia Montană continuă la Oradea. Film documentar !

Protestele împotriva proiectului cianurist de la Roşia Montană continuă la Oradea. Chiar şi în modalităţi ingenioase.
„Declarăm această săptămână cea a protestelor alternative”, se arată într-un comunicat de presă trimis de Laura Turdean, membră a mişcării Oradea pentru Roşia Montană. În jurul statuii lui Mihai Viteazul au apărut desene pe marmură. “Ieri, 16 septembrie, am început săptămâna aducând desenele artistului Dan Perjovski pe marmura din Piaţa Unirii. Vă trimitem câteva fotografii atasat. Dan Perjovski a primit cu bucurie această iniţiativă a noastră: «Sper sa ţineti locul pentru mai multă vreme. Tipăriţi flyere şi transformaţi zona liberă într-o zonă de informare a publicului. Încercaţi să vă atrageţi oameni sensibili la natură (deci nu cei neapărat suparaţi pe guvernare)… Voi vreţi o ţară curată fără otravă punct. Cetăţeanul este mai important decât primarul sau ministrul pentru că şi primarul şi ministrul sunt în slujba cetăţeanului, nu invers…»”, se arată în mesaj.
Tot articol : bihon.ro 
După ce duminică seară aproximativ 500 de oameni au mărşăluit prin Oradea manifestând, astfel, împotriva exploatărilor cu cianuri a aurului de la Roşia Montană, protestul a continuat şi luni seară în centrul Oradiei, de la aceeaşi oră, 18.
15 activişti, majoritatea membri ECOTOP, s-au strâns la statuia lui Mihai Viteazul şi au protestat în linişte, de data aceasta desenând cu creta pe marmura din piaţă. Mesajele au fost variate, toate făcând trimitere la guvernanţi şi la dezastrul ecologic care ar urma după exploatarea aurului cu ajutorul cianurilor.
Tot articol : ebihoreanul.ro 

Acest film se doreste a fi un portret al binecunoscutei localitatii miniere Rosia Montana sub a carei case, gradini, munti si paduri se gasesc cele mai mari zacaminte de aur din Europa. Dupa cum se stie, localitatea - si impreuna cu ea vestigii arheologice, monumente istorice, natura, cultura, comunitate - ar urma sa fie distruse daca firma de minerit RMGC (Rosia Montana Gold Corporation) si-ar realiza proiectul. In urma ar ramane niste cratere si un gigantic iaz de decantare -- mai putin aurul si argintul care vor ajunge pe pietele internationale...
In aceasta ecuatie localnicii se vad pusi, aproape zilnic, in situatii dificile, conflictuale, dramatice, uneori tragice. Multi dintre ei au ales sa paraseasca Rosia Montana sperand intr-o viata mai buna altundeva... Si totusi: o mana de 'rosieni', sustinuti de numerosi activisti si prieteni din tara si din strainatate sunt hotarati sa-si apere drepturile, proprietatile si modul de viata. Or, atata timp cat acestia nu-si vand terenurile (si convingerile), proiectul minier nu poate demara -- in ciuda presiunilor politice si a sprijinului mediatic de care beneficiaza compania miniera. Proiectul minier -- in impas. Rosia Montana -- un camp de lupta. Rosienii -- o comunitate divizata, in transee. Si totodata in cautarea unei vieti ...normale, aparent imposibil de gasit.
In acest context cel putin 'delicat', regizorul german Fabian Daub -- un realizator independent din Hamburg, fara legaturi biografice cu Romania si mai ales fara niciun fel de obligatii fata de cele doua 'tabere' -- ii invita pe localnici sa-si spuna propriul punct de vedere, indiferent ca sunt "pro" sau "contra" proiectului minier. Montate in stilul documentarului 'observational', fara naratiune, acompaniate si discret 'comentate' doar de muzica cu caracter folcloric si world music (Maria Tanase, trupa Zarada), interviurile, declaratiile, confesiunile localnicilor vorbesc de la sine si ii dau ocazia publicului spectator sa-si formeze propria opinie.
Rosia Montana -- un loc la margine de prapastie si-a avut debutul in cadrul Festivalului Filmfest Hamburg, in data de 30. 09. 2012 si la Sibiu, in cadrul Astra Film Fest unde a castigat Premiul special pentru documentarul romanesc.

Cu drag, Fabian Daub, regizor.

Pentru mai multe informatii in limba engleza:
http://www.rosiamontana-thefilm.com
https://www.facebook.com/RosiaMontana...
Sursa: Youtube.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu