Vizitaţi pe oraşul Oradea !

Vizitaţi pe oraşul nostru Oradea prin Google Street View ! Faceţi un click la instantstreetview.com !Bine aţi venit !

miercuri, 1 noiembrie 2017

Suta în doi ani: Oradea sărbătoreşte Centenarul cu 100 de proiecte, 20 dintre ele fiind propuse de cetăţeni

Suta în doi ani: Oradea sărbătoreşte Centenarul cu 100 de proiecte, 20 dintre ele fiind propuse de cetăţeni 
START! Lucrările de construire a podului Centenarului vor începe săptămâna aceasta, cu demolarea pasarelei pietonale de lângă fostul Centru de Calcul. În paralel, executanţii vor proiecta noul pod astfel încât să-l poată termina pe 1 Decembrie 2018


"Primarul Ilie Bolojan vrea să bată în următorii doi ani toate recordurile locale în domeniul investiţiilor." - scrie Dan Simai.Tot articol :

"Tendinţa politrucilor, în perioada următoare, va fi să facă festivaluri şi statui în cinstea Centenarului. Nu este neapărat ceva rău, dar dacă la asta se rezumă tot, înseamnă că nu ne-am înţeles menirea. De aceea, contribuţia Primăriei la evocarea Centenarului va fi să ducă la bun sfârşit 100 de proiecte pentru orădeni", spune Bolojan.
Ţinta: 100!
Ilie Bolojan, primar OradeaAnunţul a fost făcut pe 12 octombrie, chiar de Ziua oraşului. "Propunerea Primăriei Oradea este să sărbătorim prin 100 de obiective de investiţii, de la Podul Centenarului, care are şi un nume simbolic, la drumuri, parcuri, pasaje şi reabilitări de şcoli", a anunţat Ilie Bolojan (foto). Cum edilul ţinuse, în stilul caracteristic, ideea la secret, vestea a surprins, orădenii primind-o cu mândrie, dar şi circumspecţie şi teamă.
Inevitabil, această ambiţie va însemna încă un val de şantiere într-un oraş care încă nu şi-a acoperit toate săpăturile. "Se poate, dar va fi greu. Finalizarea la timp a lucrărilor depinde de factori ca deschiderea finanţărilor europene, obţinerea avizelor sau rapiditatea licitaţiilor, care nu ţin de Primărie", spune un funcţionar al municipalităţii. Doar Bolojan nu are emoţii: "Cifra este simbolică. Dacă nu vom finaliza 100 de obiective în cap, nu înseamnă că am dormit în Primărie. Totuşi, nu îmi fac griji. Eu zic că vom termina chiar mai multe".
Bolojan precizează că proiectele nu vor fi gata pe 1 Decembrie 2018, cum s-ar putea crede. "Nu suntem Făt-Frumos, să facem totul peste noapte. Va fi un proces de doi ani. Marea Unire a fost şi ea de durată: s-a cristalizat cu declaraţia de la Oradea, s-a hotărât la Alba Iulia, dar s-a desăvârşit prin instalarea administraţiei româneşti abia peste un an". Aşadar, primele lucrări se vor închide în 2018, însă multe dintre ele se vor întinde şi în anul următor. "Important este ca la finalul lui 2019 orădenii să vadă că s-a făcut ceva în oraş", spune Bolojan. Ce anume rămâne de văzut...
Lista lui Bolojan
În ciuda anunţului public, lista proiectelor este ţinută la secret. Un tabel, cu circa 130 de lucrări, există doar pe tableta primarului. "N-am publicat lista pentru că vrem să avem o flexibilitate. Dacă nu găsim finanţare europeană pentru un proiect, vrem să îl putem înlocui cu altul", zice edilul. Bolojan promite să nu coboare, însă, ştacheta. "Nu vom pune la număr statui, busturi sau montări de bănci, ci doar investiţii folositoare orădenilor: un pod, un parc, o stradă asfaltată, o reţea de termoficare, o linie de tramvai, o şcoală reabilitată...".
De altfel, multe dintre proiectele "secrete" au fost deja vehiculate în spaţiul public. Astfel, lista investiţiilor este deschisă de construirea podului Centenarului, lucrare adjudecată deja de firmele Freyrom şi Proncons Group, care vor porni şantierul încă de săptămâna aceasta. Ea mai cuprinde lucrări ca modernizarea Pieţei Ferdinand, a străzilor Alecsandri şi Indepedenţei, reabilitarea casei Darvas la Roche, finalizarea parcării subterane de pe malul Crişului Repede, lărgirea podului Dacia la şase benzi, amenajarea unui pasaj rutier pe sub Bulevardul Magheru, pentru a lega Parcul Traian de Aleea Ştrandului, şi construirea unui pasaj de-a lungul şoselei de centură în dreptul cartierului Europa, pentru a asigura accesul orădenilor la viitoarea piaţă "100" care va înlocui actuala Ocska Piac.
Poduri, parcuri, drumuri...
Pe lista lui Bolojan mai figurează construirea unui corp de clădire nou, special pentru copii, la Spitalul Clinic Municipal, amenajarea unei linii de tramvai de-a lungul pârâului Peţa, construirea a două podeţe peste acesta, prelungirea drumului expres de la baza serpentinelor care urcă la Paleu până la sensul giratoriu de la Real 2, precum şi construirea a două drumuri noi de legătură cu Oşorhei, prin Podgoria, respectiv cu Sîntandrei, pornind de la giraţia din strada Cazaban.
Printre proiecte se mai numără construirea terminalului intermodal din proximitatea Gării Episcopia, amenajarea unui pod rutier peste şoseaua de centură care să asigure accesul la acesta, dar şi ridicarea de parcări supraetajate în curtea Primăriei, în spatele Colegiului Mihai Eminescu, respectiv în spatele Spitalului Militar. De asemenea, primarul vrea să termine în cel mult doi ani asfaltarea tuturor străzilor din cartierul Oncea nou şi zona Gutenberg şi să amenajeze un parc în spatele bulevardului Ştefan cel Mare, altul pe terenul rămas liber lângă Lotus Center şi un coridor verde cu pistă pentru biciclete de-a lungul străzii Barcăului.
De altfel, Primăria nici nu trebuie să îşi bată capul cu alegerea a 100 de lucrări. "20 de proiecte vor fi propuse şi alese de orădeni", spune Bolojan.
Oradea, orădenilor...
După 9 ani în care a condus oraşul cu mână de fier, indiferent faţă de critici, în ajunul Centenarului edilul nu doar că acceptă sugestii, dar chiar încurajează orădenii să propună proiecte pe care municipalitatea să le implementeze în cartierul lor. "În fiecare an vom aloca 1,5 milioane euro pentru finanţarea a 10 lucrări propuse de orădeni", promite Bolojan. Bugetul unui astfel de proiect s-ar putea ridica la cel mult 200.000 euro, sumă suficientă pentru amenajarea unui parc, a unui loc de joacă sau asfaltarea unei străzi. Surprinzător, edilul este însă dispus şi la depăşirea acestui prag maxim. "În cazul unor lucrări mai scumpe, dar necesare, Consiliul Local va putea hotărî suplimentarea sumei".
Experimentat deja în Cluj şi Baia Mare, conceptul de guvernanţă participativă propus de Bolojan stimulează consultarea localnicilor pentru că aceştia ştiu cel mai bine nevoile cartierului. În consecinţă, municipalitatatea va achiziţiona cu circa 19.000 lei o platformă online pe care orădenii care doresc să propună lucrări se vor înscrie cu cont de utilizator, pentru a putea fi contactaţi ulterior, ca să îşi susţină ideea. Cei care doresc doar să voteze o vor putea face autentificându-se inclusiv din contul de Facebook. Măsura este menită să elimine, pe cât posibil, votul multiplu.
Eduard Florea, director economic al Primăriei OradeaDezbaterea proiectelor se va face într-un sistem mixt. Odată analizate de o comisie a municipalităţii, care stabileşte dacă propunerile chiar ţin de Primărie, proiectele vor fi supuse votului online, urmat apoi de o dezbatere publică în cartiere, unde se va vota cu urnă. "Studiile arată că votul online este folosit doar de tinerii până în 40 de ani. Ar fi nedrept să ignorăm orădenii de alte vârste", explică directorul economic al Primăriei, Eduard Florea (foto).
Bani pentru investiţii
Suportul cetăţenilor este cu atât mai necesar cu cât cele 100 de lucrări vor fi plătite şi din banii lor. "Suma totală va fi undeva la 100 milioane euro, cât bugetul de investiţii proprii al oraşului pe 5 ani", spune directorul.
Municipalitatea intenţionează să acopere o parte din bani dintr-un împrumut de 35 milioane euro, cu o dobândă de 0,3% în euro plus Euribor, care va fi luat pe 22 de ani, cu o perioadă de graţie de 4 ani. "Este unul dintre cele mai avantajoase împrumuturi luate de o Primărie din România", zice Florea. Creditul a fost gândit astfel încât să îi ofere municipalităţii posibilitatea să înceapă mai multe proiecte în paralel, iar odată obţinută finanţarea europeană pentru unul dintre acestea, să aloce banii recuperaţi din decontări către alte lucrări, multiplicând numărul investiţiilor.
Potrivit directorului economic, la fel ca în ciclul bugetar european anterior, municipalitatea intenţionează să atragă în următorii doi ani un număr cât mai mare de finanţări europene, astfel încât contribuţia financiară a oraşului la implementarea celor 100 de proiecte să fie cât mai mică. În fond, ajunge faptul că oraşul va sărbători Centenarul prin muncă şi deranj...

PAS ALERGĂTOR
"Să aibă grijă la execuţie!"
Proiectul primarului Ilie Bolojan de a implementa în următorii doi ani 100 lucrări de investiţii este cu atât mai ambiţios cu cât în precedentul ciclu bugetar municipalitatea a reuşit să implementeze doar 57 de proiecte europene pe parcursul a 8 ani.
Liviu Sabău Popa, director economic Ambulanța BihorMai mult, derulate pe repede înainte, unele lucrări au dovedit ulterior carenţe grave. "Ideea realizării a 100 de lucrări este bună. Primăria ar trebui să aibă însă grijă la execuţie", declară liderul opoziţiei PSD din Consiliul Local, Liviu Sabău Popa (foto).


Social-democratul spune că finalizarea lucrării în cel mai scurt timp nu ar trebui să primeze în faţa calităţii lucrărilor. "N-am făcut nimic dacă păţim ca la Ciuperca, unde dealul a venit la vale şi acum plătim refacerea lui, ca la Pasajul Vulturul Negru, unde pavajul a trebuit spart pentru că nu arăta nicicum, sau ca la Piaţa Unirii, unde crapă dalele", avertizează Sabău Popa.
Sursa : ebihoreanul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu