Biserica romano-catolică dedicată Îngerilor păzitori a fost ridicată la mijlocul secolului al 18-lea, pentru ordinul mizericordienilor. Călugării mizericordieni, care se ocupau de îngrijirea şi tratarea bolnavilor, au fost aduşi la Oradea din iniţiativa canoniculuiGyöngyösi György, cu sprijinul episcopului orădean Forgách Pál canonicul.
Gyöngyösi şi-a petrecut ultimii zece ani din viaţă, începând cu 1750, legat de pat, datorită unei boli incurabile, ceea ce a contribuit probabil la sensibilitatea lui accentuată faţă de bolnavi şi de persoanele neajutorate. Mai multe date documentare relevă intenţia canonicului de a întemeia la Oradea o casă a săracilor şi bolnavilor. Episcopul orădean Forgách Pál i-a sprijinit această nobilă idee, sugerându-i adoptarea unui cadru instituţional bisericesc, care să permită totodată înfiinţarea unui nou ordin călugăresc, ceea ce ar fi oferit mai multe garanţii pentru funcţionarea autonomă a aşezământului în viitor. Este vorba de ordinul mizericordian, cunoscut pentru activitatea intensă de sprijinire a bolnavilor şi care şi-a întemeiat prima mănăstire în Ungaria în 1650, numărul acestora respectiv a spitalelor conduse de ei crescând până la sfârşitul secolului 18. la opt.
Mai departe referinte.transindex.ro
Sursa : referinte.transindex.ro
Mai multe informaţii welcometoromania.ro
Biserica mizericordienilor e o biserica mica a carei constructie a inceput probabil in jurul anului 1754. În ceea ce priveşte clădirea bisericii, unicitatea ei constă în configuraţia spaţială specifică dată de aşezarea cupolei eliptice cu axul perpendicular pe cel al navei, ceea ce determină şi forma faţadelor. Fresca din cupola este opera maestrului vienez I.A.Rupp si a fost realizata in 1869. Inauntru se gasesc niste sculpturi in lemn superbe.
Sursa :Oradea mai multe feţe Facebook facebook.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu