Catedrala Sf. Nicolae din Oradea, situată în str. Iuliu Maniu din municipiul Oradea, este catedrala Episcopiei Greco-Catolice de Oradea
Construcția bisericii începe în anul 1800, când episcopul greco-catolic Ignațiu Darabant demolează mica biserică greco-catolică, și începe construcția unei catedrale. Clădirea are planul în formă de cruce, tavan boltit și o cupolă centrală pictată cu scene biblice. Acoperișul barocal turnului a fost terminat în 1803, și a ars de două ori în 1836 și în 1907. Actuala formă a turnului a fost concepută de Giovanni Quai și a fost executată între anii 1910-1912. Altarului este așezat spre răsărit. În anul 1948, odată cu interzicerea BRU, lăcașul și-a pierdut statutul de catedrală episcopală și a fost dat în folosința BOR ca biserică parohială.
Lăcașul de cult a fost restituit Episcopiei de Oradea Mare în anul 2005, după îndelungate procese, tratative și tergiversări. Prima liturghie greco-catolică a avut loc, după 57 de ani de întrerupere, la 20 noiembrie 2005, cu participarea a peste 100 de episcopi, preoți și diaconi.
Sursa : ro.wikipedia.org
Catedrala greco-catolică din Oradea, situată în colţul sud-vestic al Pieţei Unirii, este cea mai veche clădire aparţinând bisericii greco-catolice din oraş. Terenul ei a fost donat în anul 1739 de către canonicul Forgách Pál, pentru a se ridica prima biserică a uniţilor. Până atunci slujbele au fost ţinute într-o casă din piaţa oraşului, donată tot de canonicul Forgách. Despre această primă biserică nu dispunem de informaţii, ştim doar că a avut un turnuleţ din lemn şi că a fost demolată în 1800 de episcopul Ignatie Darabant, pentru a face loc noului lăcaş de cult. A supravieţuit doar iconostazul ei, cel mai important element al vechiului mobilier, realizat între 1763 şi 1768, prevăzut cu un decor sculptat policrom bogat, şi se află astăzi în biserica ortodoxă „Sf. Arhangheli"din Vadu Crişului. Acest iconostaz, care poartă deasupra uşilor împărăteşti o inscripţie cu litere chirilice, în care sunt menţionaţi ctitorii şi episcopul Meletie Covaci, prezintă numeroase similitudini cu iconostazul Catedralei greco catolice din Blaj.
În vecinătatea bisericii, pe latura vestică a Pieţei Mici a oraşului (azi Piaţa Unirii) a fost ridicat în acelaşi an 1739 şi de către acelaşi episcop Csáky Miklós şi primul palat al bisericii greco-catolice, care ulterior, după înfiinţarea de către împărăteasa Maria Tereza a episcopiei unite, a fost extins în 1778 cu un etaj, iar mai târziu, în 1875 cu aripa dinspre strada Ep. Mihai Pavel. Palatul a fost demolat în 1903, când au început lucrările de construcţie a noului palat episcopal.
Ridicarea noii biserici a fost iniţiată de episcopul Moise Dragoş, însă realizarea efectivă a ei se datorează episcopilor Ignatie Darabant şi Samuil Vulcan.
Mai departe referinte.transindex.ro
Sursa : referinte.transindex.ro
Mai multe informaţii welcometoromania.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu