Vizitaţi pe oraşul Oradea !

Vizitaţi pe oraşul nostru Oradea prin Google Street View ! Faceţi un click la instantstreetview.com !Bine aţi venit !

duminică, 14 iulie 2013

Cum trebuia să arate cartierul Ioşia ?

În epoca Ceauşescu, Oradea a trecut printr-un amplu program de construcţii şi sistematizare, în urma căruia au fost ridicate cele mai multe din cartierele de blocuri ale oraşului. Nu toate planurile au fost puse, însă, în aplicare.
Într-un articol publicat în 1974 de cotidianul Crişana, arhitectul Tiberiu Lantos, angajat al Institutului de Proiectări al judeţului Bihor, scria despre "prefigurarea viitoarei înfăţişări a Oradiei" arătând că în vechea Ioşie ar urma să se construiască un cartier de locuinţe întins pe 40-50 hectare, cu spaţii semnificative pentru odihnă şi agrement. Arhitectul a propus construcţia a numeroase blocuri "în scară", de la blocuri cu două etaje la imobile cu 12 etaje, care ar fi trebuit să găzduiască zeci de mii de orădeni.
De asemenea, cartierul urma să aibă o sală de cinema cu 600 de locuri, două şcoli, o creşă, un cămin şi cabinete medicale, plus un lac, pistă de atletism, terenuri de tenis, baschet şi volei, ştrand, popicărie, autodrom, sală de sport, patinoar artificial, bază nautică pe malul Crişului, complex comercial şi zonă de jocuri mecanice.
Mai departe : ebihoreanul.ro

Ştrandul Ioşia 

În această săptămână, Consiliu Local va dezbate proiectul realizat de Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Internaţională (DMPFI) privind Complexul Geo Sana Dome Ioşia. Obiectivul principal este promovarea turismului balnear şi de agrement în actualul ştrand Ioşia, iar pentru a fi atins e clar că stabilimentul trebuie reconstruit.
Cum întreg cartierul Ioşia Nord stă pe un uriaş rezervor de apă geotermală, aceasta va fi în centrul proiectului. "Apa are temperatura de 110-120 de grade, peste media zăcământului din Oradea. Conţine ioni de calciu şi magneziu, folosiţi în tratarea bolilor de piele şi a afecţiunilor sistemului osos", explică Marcel Boloş, directorul DMPFI. În plus, apa geotermală oferă o senzaţie de relaxare greu de atins altfel. Drept urmare, proiectul prevede ca noul complex să ofere turiştilor o combinaţie între turismul medical şi cel de agrement, însă cu accent pe baza de tratament.
Mai departe ebihoreanul.ro

Proiectul Geo Sana Dome Ioşia oradea.ro 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu