Vizitaţi pe oraşul Oradea !

Vizitaţi pe oraşul nostru Oradea prin Google Street View ! Faceţi un click la instantstreetview.com !Bine aţi venit !

sâmbătă, 6 iulie 2013

Oradea prin ochii lui Erno Tibor

 
Pictor Tibor Ernő, Oradea pe malul Crisului Repede Sursa : Facebook
Erno Tibor a fost un pictor oradean talentat si recunoscut in Europa.
Tibor Ernő a fost recunoscut, încă din tinereţe, ca un  artist care merita  să fie sprijinit. Oraşul i-a oferit o bursă de studii  la Paris, unde s-a eliberat de rigorile academinsmului, fiind acceptat să participe cu mai multe tablouri la Salonul oficial din Paris.
Întors acasă după mai multe călătorii de studii în Italia, Germania, Belgia se impune ca un pictor modern. Sub influenţa impresionismului şi post-impresionismului paleta lui se luminează, lucrările sale câştigând in picturalitate. A expus în marile oraşe din  
Europa:  Stokholm, Oslo.Göteborg, Leipzig,Bucureşti, Budapesta. Succesul nu l-a ameţit, ci a continuat să lucreze intens. A înfiinţat  o Şcoală de belle-arte la Oradea, unde studiau peste 12 elevi.
Mai departe prinoradea.blogspot.ro 
Picturile tiborernogaleria.gportal.hu

Pictor.Născut la Oradea în 1885, Tibor a făcut parte dintr-o serie de artiști orădeni renumiți, alături de Istvan Balogh, Leon Alex, Alfred Macalik și Nicolae Irimie. A avut o bursa de studii la Academia de Arte Frumoase din Budapesta în 1904, iar trei ani mai târziu se înscrie la Academia Julien din Paris, unde obține un premiu.
Executa lucrări inspirate din călătoriile repetate în Franța și Italia. Întors în țara are o personala la București, în anul 1932, dar expune și la Cluj, Arad, Oradea, Timișoara. În străinătate a avut expoziții la Paris, Copenhaga, Göteborg si Stöchkolm. Colaborează cu artiști ai Coloniei de la Baia Mare, fiind influențat de maniera postimpresionista a școlii. După 1940, Tibor Ernö are de suferit datorita originii sale evreiești, insa cu toate astea reușește sa expună împreună cu Macalik și Istvan Balogh. La putin timp este deportat la Auschwitz, apoi transferat la Dachau.
Moare bolnav de tifos, în 1945, cu câteva zile înainte de a se desființa lagărul. Lucrări ale artistului se găsesc in Muzeul National de Arta al României, Galeria Națională a Ungariei și în multe colecții importante din Romania, Ungaria, Franța, Germania și Israel. Din 1926 s-a întors la Oradea și a fost denumit pictorul Oradiei. Mai multe picturi sunt expuse in Muzeul din Oradea și Galeria. Nationala din Budapesta.
Sursa : netgaleria.ro 



Sursa : netgaleria.ro 

Sursa : acum.tv

Sursa : artindex.ro

Sursa : acum.tv

Sursa :okazii.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu