Vizitaţi pe oraşul Oradea !

Vizitaţi pe oraşul nostru Oradea prin Google Street View ! Faceţi un click la instantstreetview.com !Bine aţi venit !

sâmbătă, 6 iulie 2013

Piaţa Unirii dezbătută la Moszkva Cafe

Piaţa Unirii e motiv de război. Peste 100 de orădeni au participat vineri la dezbaterea organizată de un grup de arhitecţi orădeni şi clujeni pe marginea proiectului de reabilitare a Pieţei Unirii.
În absenţa unei dezbateri publice cu porţile deschise care în mod normal ar fi trebuit iniţiată de municipalitate în sala mare a Primăriei întâlnirea, care a durat nu mai puţin de 5i ore, s-a ţinut la Moszkva Cafe.
La dezbateri au luat parte printre alţii arhitecţii Anemari Szabo, Dan Aldea şi Emodi Tamas, semnatari ai primelor proiecte de reabilitare a Pieţei Unirii, respinse de municipalitate, dar şi colegi de breazlă precum arhitectul clujean Arnold Macalik, cel care a coordonat reabilitarea Palatului Vulturul Negru, Dan Clinci, preşedintele filialei Transilvania a Ordinului Arhitecţilor din România, arhitectul orădean Valentin Zisu, criticul de artă Ramona Novicov, biologul Ana Marossy, ecologistul Orlando Balaş, arheologi de la Muzeul "Ţării Crişurilor", studenţi la arhitectură şi mulţi alţii.
Marii absenţi ai întâlnirii au fost arhitectul Horia Gavriş, autorul proiectului după care va fi reabilitată Piaţa Unirii, şi viceprimarul Mircea Mălan, susţinătorul acestuia. Spre deosebire de proiectele anterioare, care mizează pe conservarea Pieţei Unirii sub diferite variante şi mobilarea acesteia în tonuri neutre, cel din urmă are o abordare îndrăzneaţă cu tonuri ceva mai calde şi pariază reamenajarea zonei pe realizarea unui platou circular flancat de fântâni şi construirea unui obelisc în vecinătatea străzii Vasile Alecsandri.
Mai departe ebihoreanul.ro 
 







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu