Vizitaţi pe oraşul Oradea !

Vizitaţi pe oraşul nostru Oradea prin Google Street View ! Faceţi un click la instantstreetview.com !Bine aţi venit !

miercuri, 31 iulie 2013

Palatul îsi cere avocaţi, la Curtea Suprema

După ce nu şi-a găsit dreptatea nici la Guvern, dar nici la judecătorii Curţii de Apel Oradea, Consiliului Judeţean încearcă să-şi recapete palatul de pe strada Republicii pe ultima sută de metri. Este vorba despre fosta Policlinică Mare, de pe strada Republicii nr. 35, ce în trecut mai servise ca Palat al Finanţelor, atât în Statul Maghiar, cât şi în Statul Român.
Executivul CJ Bihor îşi pune acum speranţa în judecata magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, de la care aşteaptă să observe că respectiva clădire nu a aparţinut, de fapt, niciodată Ordinului Călugăresc Mizericordian. În numele acestui ordin călugăresc, Episcopia Romano-Catolică Oradea depusese, în 2002, o cerere de retrocedare. Iar, până la această oră, pretenţiile catolicilor au fost satisfăcute de cei cărora s-au adresat.
Consiliu Judeţean îşi va angaja acum avocaţi, pentru un dosar-beton la Curtea Supremă. Altfel, palatul va ieşi definitiv din patrimoniul judeţului, aşa cum a mai fost cazul şi altor clădiri-simbol din Oradea, retrocedate către prelaţii catolici.

Istoricul clădirii

Clădirea unde ani de zile a funcţionat Policlinica Mare, situată pe strada Republicii nr. 35, arată azi dezolant. O bună parte din tencuială a căzut deja, imobilul fiind acoperit cu plasă. Această clădire a fost construită în 1898 – 1900 după planurile arhitectului orădean Rimanoczy Kalman Jr., servind ca Palat al Finanţelor Regale Maghiare. După Tratatul de la Trianon, imobilul a trecut în patrimoniul Statului Român. Autorităţile române au folosit-o în acelaşi scop, ca Palat al Finanţelor. Ulterior, regimul comunist a dat-o în folosinţa Sfatului Popular al judeţului Bihor. Multă vreme a funcţionat ca Ambulatoriu al Spitalului Judeţean. Romano-catolicii au revendicat-o, susţinând că atât terenul, cât şi clădirea, ar fi aparţinut Ordinului Mizericordian, nu Statului Maghiar. În ciuda argumentelor multiple oferite de Consiliul Judeţean Bihor, care respinge din start ipoteza catolicilor, Comisia guvernamentală de la Bucureşti şi Curtea de Apel Oradea le-a dat dreptate catolicilor. La această oră, clădirea e părăsită.
Un alt ordin călugăresc romano-catolic, Premonstratens se judecă cu municipalitatea pentru clădirea în care funcţionează Colegiul Naţional Mihai Eminescu.
Tot articol : bihon.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu