Vizitaţi pe oraşul Oradea !

Vizitaţi pe oraşul nostru Oradea prin Google Street View ! Faceţi un click la instantstreetview.com !Bine aţi venit !

luni, 1 iulie 2013

Oradea ieri, Oradea azi: Parcul din Piaţa Unirii a fost amenajat pentru statuia lui Ferdinand

Piaţa centrală a Oradiei a avut în ultimele secole mai multe denumiri. Dacă în 1714 era cunoscută ca Piaţa Mică, în 1859 a primit numele de Piaţa Sfântul Ladislau, în 1923 de Piaţa Unirii, iar în 1940, odată cu Dictatul de la Viena, a revenit la numele regelui maghiar. În 1945, odată cu instaurarea comunismului, a fost denumită Piaţa Malinovski, în 1966 a fost botezată Piaţa Victoriei, iar în 1990, după revoluţie, a revenit la numele de Piaţa Unirii.
În secolul XIX, piaţa nu doar purta numele Sfântului Ladislau, ci avea şi o statuie a acestuia, chiar în locul unde se află azi statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul. Dintr-o imagine de la începutul secolului XX se vede că statuia a fost înconjurată doar de câţiva zeci de copaci plantaţi circular de-a lungul gardului ce înconjura monumentul. Prima amenajare propriu-zisă a pieţei a fost realizată între anii 1924-1926 de către arhitectul bucureştean Duiliu Marcu, la cererea Primăriei, conduse atunci de primarul Coriolan Bucico. În 1923, statuia regelui maghiar fusese predată Episcopiei Romano-Catolice tocmai pentru a-i face loc lui Ferdinand, iar edilii îşi doreau ca statuia regală să fie amplasată într-un parc frumos amenajat.
Mai departe ebihoreanul.ro
Piaţa Unirii - Szent László tér - la începutul anii 1900
Sursa : ebihoreanul.ro


Piața Szent László (acum Unirii) pe un desen.
Sa facem un pic piața azi dimineața  Ne aflam în piața Szent László (Unirii) și  întrucât lipsește Palatul Episcopiei Greco Catolice, înseamnă ca suntem înainte de anul 1904.
La târg în Piața Mica/Kispiac (Piața Unirii/Szent László); în spate Casa Moskovits și Biserica cu Luna.
Piaţa Unirii (Szent László) în perioada interbelica, cu statuia regelui Ferdinand.
Sursa : un-oradean.blogspot.ro


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu