Vizitaţi pe oraşul Oradea !

Vizitaţi pe oraşul nostru Oradea prin Google Street View ! Faceţi un click la instantstreetview.com !Bine aţi venit !

luni, 5 mai 2014

Cine ia potul cel mare?

Cine ia potul cel mare? 
Săptămâna aceasta se va afla câştigătorul celei mai mari licitaţii din istoria Oradiei, 55 milioane euro pentru achiziţia şi montarea CET-ului pe gaz.
Trei asocieri de firme au depus oferte pentru a vinde Primăriei orădene centrala pe gaz care va funcţiona în CET şi va alimenta întreg sistemul de termoficare al oraşului – Construcţii Bihor şi Fovallalkozo (Ungaria), Romelectro Bucureşti şi Istroenergo Group (Slovacia), respectiv Elsaco Engineering Botoşani şi STC spa.
Acestea vin de la 18 firme din ţară şi străinătate. 55 de milioane de euro sunt miza acestei licitaţii. Comisia municipală de adjudecare a licitaţiei, condusă de viceprimarul Mircea Mălan, a delimitat un câştigător dar îl ţine la sertar până când licitaţia este validată de Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP).
„Noi, comisia de licitaţie, am desemnat oferta câştigătoare. Raportul procedurii este transmis la colegii de la finanţe, care trebuie să-l semneze, cu sau fără obiecţiuni. După asta, vom comunica participanţilor rezultatul pe care noi l-am stabilit şi, de atunci încolo, ia naştere termenul de contestaţie al deciziei date de comisie. Vom vedea dacă va fi exercitat acest drept dar cred că da, la cum merg lucrurile”, spune viceprimarul Mircea Mălan.

Din contestaţie în contestaţie

La un pot de 55 de milioane, cum e și normal, lupta e acerbă. Regula scăderii semnificative a preţului prin licitaţie nu s-a aplicat în acest caz. Faţă de estimarea Primăriei, de 242.988.812,15 lei, asocierea Romelectro a licitat cu 108.720 mai puţin iar cea condusă de Construcţii Bihor, cu 23.903.805 lei peste. Interesantă este oferta celor de la Elsaco, cu 15 bani sub valoarea Primăriei. Cum caietul de sarcini permite depăşirea estimării cu până la 10%, şi oferta celor de la Construcţii Bihor a fost acceptată.
În octombrie anul trecut, licitaţia a fost suspendată de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), pe fondul unei reclamaţii venite de la Romelectro SA. Firma acuza executivul local de modificarea condiţiilor licitaţiei în timpul derulării acesteia.
După deschiderea plicurilor, o nouă reclamaţie a celor de la Romelectro a dus, din nou, la suspendarea licitaţiei. Primăria a fost acuzată de modificarea condiţiilor minime de calificare, după deschiderea ofertelor. Reclamantul a arătat că iniţial, pentru a se putea califica la licitaţie, ofertanţii erau obligaţi să probeze experienţa printr-un contract similar de construcţii-montaj în valoare de cel puţin 75 milioane lei fără TVA, executat în ultimii cinci ani, respectiv un contract de proiectare în valoare de 4 milioane lei fără TVA, executat în ultimii trei ani. La începutul lunii trecute, municipalitatea a trimis firmelor o nouă clarificare: experienţa similară poate fi dovedită şi printr-un contract comun de proiectare şi execuţie, cu condiţia ca valoarea minimă a acestuia să fie de 79 milioane lei şi vechimea nu mai mare de cinci ani. Reclamanţii susţin că prevederea avantajează firmele cu contracte mari de lucrări dar fără experienţă vastă în proiectare. Ulterior, Municipalitatea a revenit la condiţii acceptabile de toate părţile. „A existat o cotestaţie, mai există una. Asta nu opreşte procedura”, a lămurit, sec, viceprimarul Mălan, refuzând să dea clasamentul în urma celor trei luni de muncă de evaluare a ofertelor.
Sursa : bihon.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu