Vizitaţi pe oraşul Oradea !

Vizitaţi pe oraşul nostru Oradea prin Google Street View ! Faceţi un click la instantstreetview.com !Bine aţi venit !

sâmbătă, 3 mai 2014

Termoficare încearcă să-şi acopere pierderile forţând orădenii să plătească datoriile... altora

 
"Clientul nostru, stăpânul nostru", spune o regulă nescrisă a comerţului. Angajaţii Termoficare Oradea, societatea responsabilă cu distribuţia căldurii şi a apei calde, n-au prea auzit însă de ea.
Printr-un şir de abuzuri, compania a încearcat să stoarcă buzunarele orădenilor care stau la case şi care au nenorocul să împartă reţelele cu vecinii. În primul rând, făcându-i să plătească pentru datoriile acestora, iar apoi cerându-le să îşi schimbe instalaţiile pe cheltuiala lor. Şi-a schimbat planul doar după ce povestea a ajuns la urechileBIHOREANULUI...

Toţi pentru unul!

Domiciliat pe strada Andrei Mureşanu, Zeno Munteanu este proprietarul unei case racordate la o reţea de termoficare comună, folosită împreună cu patru vecini. Reţeaua porneşte de la un punct termic aflat pe Bulevardul Magheru şi trece pe sub mai multe curţi, aşa că - deşi fiecare are propriul contor şi robinet de închidere, ba chiar şi contracte individuale cu Termoficare - toţi cei patru vecini primesc apa caldă şi căldură prin aceeaşi conductă.
Luna trecută, Munteanu a fost chemat la sediul Termoficare, pentru a semna un act adiţional la contractul iniţial. Când, însă, a văzut hârtia, omul s-a crucit. Conform actului, trebuia să fie de acord că, dacă un vecin cu care împarte reţeaua nu îşi plăteşte facturile şi nu permite accesul muncitorilor în curtea sa pentru a fi debranşat, societatea va opri energia de la punctul termic, adică îi va "tăia" pe toţi utilizatorii reţelei. Inclusiv pe cei care sunt la zi cu plata facturilor!
"Practic, mi-au cerut să accept să plătesc pentru cei care nu vor să plătească!", spune revoltat bărbatul. Asta fiindcă, pentru a nu rămâne fără apă caldă şi căldură, atât el cât şi oricare vecin ar ajunge să achite şi consumul rău-platnicilor.

Alternativă păguboasă

Întrucât a refuzat să semneze actul adiţional, Munteanu a primit de la Termoficare o alternativă la fel de păguboasă. Printr-o adresă scrisă i s-a comunicat că se poate muta pe o reţea care trece prin faţa casei lui, deci nu prin curţile vecinilor, devenind astfel independent de aceştia. Numai că lucrările ar urma să se facă pe banii lui, societatea asigurând doar "reamplasarea grupului de măsură existent", adică mutarea căminului în care se află contoarele. Pe bună dreptate, orădeanului nu i-a convenit nici această variantă. "Lucrarea m-ar costa vreo 15.000 lei", explică el motivul.
Cunoaşte bine preţurile pentru că în 2012 şi-a extins reţeaua de termie la o nouă casă amenajată în aceeaşi curte şi a văzut cât a costat toată distracţia cu avizarea noului racord. Atunci, societatea l-a legat la aceeaşi reţea comună, din spatele curţii, nu la cea din stradă, aşa că dacă ar fi să devină acum independent, ar trebui să-şi spargă toată curtea. Or, când abia a terminat lucrările, evident că nu-i convine să le distrugă...

Ameninţat cu debranşarea

Orădeanul le-a pus pe masă celor de la Termoficare Legea 325/2006, privind alimentarea cu energie termică, unde la articolul 34 se arată că, în cazul în care au loc modificări ale traseelor şi amplasamentelor reţelelor termice, costurile trebuie suportate de cel care a generat modificarea. "Cum în 2012 le-am suportat eu, pentru că eu am cerut modificarea, acum să plătească ei, pentru că ei vor să mă mut cu reţeaua!", zice Munteanu.
Fiindcă nu acceptă să-şi mute ţevile pe banii săi, omul a devenit din nou, în ochii funcţionarilor, pasibil de debranşare! În aceeaşi adresă scrisă, Termoficare l-a notificat clar: pe branşamentul comun vor rămâne doar cei care semnează actul adiţional. Or, cum el nu are de gând să semneze şi nu acceptă alternativa, i se spunea negru pe alb că poate rămâne fără apă caldă, chiar dacă este la zi cu plata facturilor. Nemulţumit, Munteanu a făcut o reclamaţie scrisă atât societăţii Termoficare, cât şi Primăriei, la ambele aşteptând încă un răspuns.
Tot articol : ebihoreanul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu