Vizitaţi pe oraşul Oradea !

Vizitaţi pe oraşul nostru Oradea prin Google Street View ! Faceţi un click la instantstreetview.com !Bine aţi venit !

duminică, 27 aprilie 2014

Bătălia pentru CET: Megalicitaţia pentru achiziţia noii centrale pe gaz, contestată şi suspendată

 
La trei luni de la deschiderea ofertelor pentru viitorul CET pe gaz, câştigătorul licitaţiei este în continuare incert. Cea mai mare licitaţie din istoria oraşului, în cadrul căreia municipalitatea orădeană pune la bătaie nu mai puţin de 54 milioane euro, din care jumătate provenind din fonduri europene, s-a blocat din nou săptămâna trecută fără ca Primăria să fi făcut public acest lucru.
Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a suspendat megalicitaţia pe 16 aprilie, în urma unei contestaţii depuse de asocierea firmelor Romelectro şi Istroenergo Group care au reclamat că municipalitatea schimbă regulile în timpul jocului. Primăria este acuzată că a modificat condiţiile minime de calificare după deschiderea ofertelor!
Se schimbă regulile...
Contestatarii au arătat că iniţial, potrivit Fişei de Date a Achiziţiei, pentru a se putea califica la licitaţie, ofertanţii erau obligaţi să dovedească experienţa printr-un contract de lucrări de construcţii-montaj de natură similară în valoare de minim 75 milioane lei fără TVA dus la bun sfârşit în ultimii 5 ani, respectiv un contract de servicii de proiectare în valoare de 4 milioane lei fără TVA dus la bun sfârşit în ultimii 3 ani.
În schimb, la începutul lunii aprilie, municipalitatea a lăsat să se înţeleagă, printr-o solicitare de clarificări trimisă firmelor, că experienţa similară poate fi dovedită şi printr-un contract comun de proiectare şi execuţie, cu condiţia ca valoarea minimă a acestuia să fie de 79 milioane lei şi vechimea nu mai mare de 5 ani. Întâmplător sau nu, autoritatea contractantă a uitat să precizeze care este valoarea minimă a fiecărui serviciu - de proiectare şi execuţie - în parte.
Potrivit reclamanţilor, modificările aduse condiţiilor de calificare încalcă principiile tratamentului egal pentru că pot avantaja ofertanţii care au avut avut contracte mari de execuţie, dar nu şi contracte de proiectare. La fel, se încalcă şi principiul transparenţei, căci dacă posibilitatea depunerii unui contract de proiectare şi execuţie s-ar fi cunoscut de la bun început, poate şi alte firme s-ar fi încadrat în condiţiile minime obligatorii şi ar fi depus oferte în cadrul licitaţiei.
Tot articol : ebihoreanul.ro

Harta

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu