Vizitaţi pe oraşul Oradea !

Vizitaţi pe oraşul nostru Oradea prin Google Street View ! Faceţi un click la instantstreetview.com !Bine aţi venit !

duminică, 27 aprilie 2014

Oradea ieri, Oradea azi: Sala Mare a Primăriei revine la aspectul original

 
1924. Pictura unei întâlniri istorice
Construită între anii 1902 şi 1903 după planurile arhitectului Kálmán Rimanóczy jr., clădirea Primăriei din Oradea este locul în care, de mai bine de un secol, se iau deciziile oraşului, majoritatea parafate în impozanta sală mare de la primul etaj al clădirii.
Iniţial, sala era amenajată din lemn sculptat, pe model britanic, cu scaunele dispuse în amfiteatru şi un pupitru în faţa căruia se postau cei care voiau să ia cuvântul.
Până în 1924, în sală a fost expus un tablou al pictorului bihorean Bihari Sandor, care reprezenta întâlnirea din 1418 de la Oradea dintre împăratul Sigismund de Luxemburg, unul dintre cei mai longevivi regi ai Ungariei, cu regele Vladislav Jagello, rege al Poloniei remarcat prin războaiele împotriva Ordinului Cavalerilor Teutoni.
Regii erau cumnaţi, căsătoriţi cu două surori, dar în anul întâlnirii imortalizate ambele soţii decedaseră, cei doi erau recăsătoriţi, iar relaţia lor n-a fost foarte cordială. Întâlnirea din catedrala orădeană a marcat începutul unui dialog de alianţă şi sprijin reciproc.
Tabloul pictorului bihorean a fost dat jos din Sala Mare a Primăriei în 1924 şi a dispărut.
Tot articol : ebihoreanul.ro 

Harta 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu