Vizitaţi pe oraşul Oradea !

Vizitaţi pe oraşul nostru Oradea prin Google Street View ! Faceţi un click la instantstreetview.com !Bine aţi venit !

luni, 28 aprilie 2014

„Luceafărul” care a răsărit din Kiss…

Potrivit vicepreşedintelui Mang, Consiliul Judeţean ar trebui să recupereze de la Selina terenul vândut pentru cartierul Luceafărul.
Cu un teren a cărui vânzare a ajuns deja subiect de dosar penal, Consiliul Judeţean îşi poate pune problema cum va acţiona în acest caz. În 2005, sub preşedintele Kiss CJ Bihor vindea doar amprentele la sol de pe terenurile sale din Calea Aradului şi strada Universităţii. Selina se angaja să construiască 4.000 de apartamente până în 2009, dar această condiţie contractuală nu a fost nici pe departe respectată. Pe Aradului a fost ridicate doar două blocuri, în timp ce pe Universităţii nu a răsărit încă nicio construcţie. La fel cum nici promisiunea ex-preşedintelui Kiss, pentru preţuri sociale, 2 camere la 20 – 30.000 de euro, nu a mai fost respectată. Chiar dacă pe listele de aşteptare întocmite de Consiliul Judeţean se înscriseseră aproape 10.000 de persoane. Patronul Selinei, Beniamin Rus, a urcat mult preţurile la apartamente, transformând ansamblul rezidenţial dintr-unul social într-unul de lux.
Acum, vicepreşedintele CJ, Ioan Mang, crede că CJ Bihor ar trebui să recupereze terenul de la Selina. „Părerea mea este că terenul ar trebui luat înapoi, dacă (Selina – n.r.) nu poate, nu vrea să construiască, deoarece este în insolvenţă. Sunt firme care caută teren ca să construiască apartamente în Oradea”, transmite Ioan Mang. Vicele spune că CJ are la dispoziţie prerogativele necesare pentru a deposeda firma de terenurile pe care nu a mai construit.
Pe de altă parte, Beniamin Rus spune că a fost constrâns doar de obligaţia contractuală de a avea tot timpul apartamente la vânzare. Şi spune că a avut. Rus promite acum că va scoate alte apartamente la vânzare şi va coborî preţurile… Împreună cu Kiss, patronul Selinei este urmărit penal pentru modul în care au fost vândute terenurile în această afacere imobiliară. Cei doi sunt suspectaţi pentru dare/luare de mită (600.000 euro) şi spălare de bani. Preşedintele Popa şi vicele Kiss nu au putut fi contactaţi.
Una s-a promis iniţial şi altceva a ieşit. Vicepreşedintele Mang propune ca CJ să recupereze terenul pe care Selina nu a construit.
Cartierul Kiss”, cunoscut azi ca Luceafărul, a ajuns subiect de dosar penal. Fostul preşedinte, azi vicepreşedinte al CJ Bihor, Kiss Alexandru şi patronul Selina Grup, Beniamin Rus sunt urmăriţi penal de către DNA pentru felul în care au derulat vânzarea terenurilor destinate investiţiei imobiliare. Cei doi sunt acuzaţi de dare/luare de mită şi spălare de bani prin firme înregistrate în străinătate, în joc fiind 600.000 de euro, potrivit procurorilor.

De la social la lux

În 2005, Consiliul Judeţean vindea terenurile din Calea Aradului şi strada Universităţii către firma Selina, pentru construirea unor ansambluri rezidenţiale. Iniţial, preşedintele de atunci al CJ Bihor, Alexandru Kiss avansa preţuri de 20.000, apoi 30.000 de euro, pentru un apartament. Mai mult, Consiliul Judeţean a întocmit liste ca oamenii să se înscrie pentru a primi o locuinţă nouă. A fost creat şi un site special – cartiernou.ro – unde oamenii să se înscrie pentru a primi o locuinţă la preţ atractiv. Chiar dacă atunci Consiliul a fost asaltat cu mii de cereri, în cele din urmă toată iniţiativa a rămas în coadă de peşte. Ulterior, însă, parteneriatul public-privat propus iniţial a fost abandonat, iar Consiliul Judeţean nu a făcut decât să înstrăineze amprente de blocuri pe cele două terenuri, printr-o licitaţie pe care a câştigat-o Selina, fără mari emoţii. Preşedintele Kiss a spus că a preferat să vândă aşa, doar amprente, ca să se asigure că Rus va face blocuri. Totuşi, procedând astfel, CJ Bihor a primit o sumă mult mai mică de la Selina, decât dacă ar fi vândut terenurile în integralitatea lor. S-a vândut cu 58,52 euro/mp pe Calea Aradului şi 47,88 euro/mp pe Universităţii. Contractul iniţial prevedea ca până în 2009 să fie ridicate 4.000 de locuinţe. În toţi aceşti ani, Selina nu a reuşit, însă, să construiască, decât două blocuri pe Calea Aradului. Iar pe Universităţii, chiar pe malul Peţei, locul a rămas viran. Preţurile practicate de către dezvoltatorul imobiliar i-a descurajat pe cei înscrişi pe lista de aşteptare a Consiliului. Apartamentele la sume de peste 40.000 de euro a făcut ca Selina să-şi găsească clienţii în altă parte decât lista pe care a moştenit-o de la Consiliu. Astfel, promisiunile ex-preşedintelui Kiss au rămas neonorate, proiectul pentru locuinţe sociale transformându-se într-un ansamblu rezidenţial de lux.

Mang aruncă mănuşa

Acum, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Mang, dezvăluie că în cadrul Executivului CJ s-a discutat deja despre soarta terenurilor înstrăinate Selinei, pe care această firmă nu a mai ridicat niciun bloc, din 2005 încoace. Potrivit lui Mang, Consiliul ar putea lua înapoi oricând acele terenuri de la firma lui Rus, fără să plătească vreun euro Selinei, ca despăgubiri. „Sunt firme care vor să construiască apartamente în Oradea şi nu găsesc teren. De ce nu am lua înapoi terenul de la Selina, dacă nu a făcut blocurile la timp?”, îşi întreabă Mang colegii din Executivul CJ. În schimb, pesedistul nu crede că Kiss a greşit atunci când a vândut către Selina, în 2005. Ioan Mang nu consideră că udemeristul a vândut în pagubă pentru Judeţ. „Se ia înapoi terenul şi se vinde mai scump acum, la cine vrea să construiască”, propune vicele de la Consiliul Judeţean.

Selina, jonglerii cu preţul

Beniamin Rus are, însă, o altă versiune. Patronul Selinei spune că, potrivit contractului, nu avea decât obligaţia să aibă tot timpul apartamente la vânzare. Ceea ce a şi a avut, în toţi aceşti ani. Chiar dacă preţurile s-au dovedit a fi prea piperate pentru Oradea. De altfel, tocmai preţul a făcut ca Selina să aibă tot timpul apartamente la vânzare…
Acum, Rus spune că va da drumul la noi vânzări, în celălalt bloc construit: „Contractul era să avem tot timpul apartamente la vânzare. Şi avem”. Acelaşi afacerist spune acum că „dincolo”, pe strada Universităţii, va face „blocuri sociale”. Chiar dacă prin contractul cu CJ nu e obligat s-o facă.
„Acolo, pe Universităţii, avem un bloc proiectat de doi ani. Vor blocuri sociale. Nu am în contract nicio condiţie prin care trebuie să fac blocul la un anumit standard. Dar, dacă piaţa a dictat… Calitatea va fi aceeaşi, dar spaţiile mult mai mici. Ne aşezăm la preţuri foarte puţin sub 30.000 euro, pentru o garsonieră, până la 45.000 euro, pentru două camere”, anunţă Rus.
Patronul Selina susţine că are promisiuni şi de la Primărie ca să i se facă utilităţile. „Avem promisiunea fermă ca Primăria să facă utililităţile. Nu mi le face mie, că nu e terenul meu. Eu fac parcare subterană. Altfel, mi-ar fi convenit să cumpăr tot locul, să fac ce vreau eu acolo. Altfel, puteam face mall sau heliport”, o aruncă constructorul.
Tot Beniamin Rus spune că, prin contract, a fost obligat de CJ Bihor să dea prioritate celor înscrişi pe listele de aşteptare, la Consiliul Judeţean. Însă, tot el recunoaşte că foarte puţini au şi cumpărat apartamente. Preţurile Selinei au fost peste posibilităţile multor orădeni.
 Sursa : bihon.ro
Harta

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu