Vizitaţi pe oraşul Oradea !

Vizitaţi pe oraşul nostru Oradea prin Google Street View ! Faceţi un click la instantstreetview.com !Bine aţi venit !

marți, 29 aprilie 2014

Monopolul public, preferabil celui privat - interviu cu primarul Ilie Bolojan

Ilie Bolojan, un liberal care crede că Statul nu trebuie să renunţe la tot 
Deşi CET este rana sângerândă a oraşului, primarul Ilie Bolojan spune că nu va externaliza termoficarea. Şi nici alte servicii de monopol public.
JURNAL BIHOREANElectrocentrale Oradea funcţionează acum fără licenţă. Care este termenul-limită până la care poate funcţiona CET Oradea în actualele condiţii, văzut şi din prisma conformării la normele de mediu europene?
ILIE BOLOJAN: Nu, Electrocentrale funcţionează în bună regulă. Licenţă de transport şi distribuţie are Termoficare SA. Nu ai nevoie de licenţă pentru partea de producţie. Nu aceasta este problema strict formală. Problema centralei şi a sistemului nostru are două componente: cea de mediu, unde în mod normal ar trebui să fim deja închişi cu centrala de la 1 ianuarie 2014, pentru că ea este trecută în Tratatul de Aderare. Avem o derogare informală, nu una oficială, până la finalizarea acestui proiect, pentru că este anormal să închizi ceva care îţi generează continuitate în aplicarea unui proiect pe care tot UE l-a finanţat. În 2014 şi 2015 vom funcţiona într-o situaţie de prelungire tacită. Noi am făcut demersuri, dar încă nu am primit aprobări oficiale de la autorităţile de mediu.
A doua problemă este partea de funcţionare în condiţiile economice. Trebuie să funcţioneze cu cât mai puţine pierderi, ca să putem menţine preţul gigacaloriei la o valoare acceptabilă.
Ce înseamnă valoare acceptabilă?
Nivelul la care este astăzi gigacaloria în Oradea reprezintă o valoare acceptabilă. Orice creştere peste această valoare, pentru mulţi pensionari sau familii care trăiesc dintr-un singur salariu, este o problemă. Nu înseamnă că valoarea asta este mică, dar este suportabilă.
Tot interviu : bihon.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu