Vizitaţi pe oraşul Oradea !

Vizitaţi pe oraşul nostru Oradea prin Google Street View ! Faceţi un click la instantstreetview.com !Bine aţi venit !

duminică, 27 aprilie 2014

Faliment ultra-central: De ce nu rezistă spaţiile comerciale pe Corso

 
Dai un ban, dar stai în faţă. Atâta doar că în ultimii ani stai cam degeaba. Odinioară fala urbei, pe vremea când aceasta se numea Oradea Mare şi locul purta denumirea Bulevardul Regele Ferdinand, Calea Republicii devine, încet-încet, o părăseală. Tot la cinci-şase magazine de-a stânga şi de-a dreapta, câte unul-două poartă, ca pe un stigmat, afişul "De închiriat".
BIHOREANUL a făcut o incursiune în breasla negustorilor şi prestatorilor de servicii de pe Corso, pentru a înţelege de ce singura arteră pietonală a oraşului e din ce în ce mai lipsită de vlagă. Chiriile sunt mari, localnicii nici nu mai prea trec pe aici, turiştii sunt puţini, legile complicate şi controalele multe, se plâng cu toţii. Inclusiv cei care anii trecuţi prosperau trag acum obloanele.
Provincialii
Centrul Oradiei trece în ultimii doi-trei ani printr-un paradox: pe măsură ce faţadele clădirilor se primenesc după renovări costisitoare, artera pietonală e tot mai rar frecventată. Dacă inspectezi strada zi de zi, timp de o săptămână, de la un capăt la celălalt, constatările nu sunt deloc încurajatoare: obişnuiţii locului sunt pensionarii care au, n-au treabă, îşi fac "rondul", liceenii care mai trag mâţa de coadă în drum spre case, localnici de vârsta a doua care aleargă după câte o ştampilă la vreo instituţie sau îşi plătesc rata la bancă şi "ţărani" care merg agale spre gară, căscând gura prin vitrine până la următorul personal. Plus, vara, câte un grup de turişti, de obicei unguri, mai rar nemţi, americani sau asiatici, despre care te şi întrebi dacă nu cumva s-au rătăcit pe aici.
Seara, Calea Republicii e şi mai deprimantă: ici-colo câţiva bărbaţi şi femei pe la 35-40 de ani, în care ghiceşti membrii aşa-zisei clase mijlocii, adunaţi de prin cartiere pentru a se întâlni, la mijloc, "de ziua cuiva".
Tot articol : ebihoreanul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu