Vizitaţi pe oraşul Oradea !

Vizitaţi pe oraşul nostru Oradea prin Google Street View ! Faceţi un click la instantstreetview.com !Bine aţi venit !

vineri, 25 aprilie 2014

Kiss, Rus şi Mudura, urmăriţi penal pentru mită şi spălare de bani - DNA loveşte din nou!

 
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Kiss Alexandru, patronul Selina, Beniamin Rus, administratorul Lotus Market, Alexandru Mudura, şi alţi patru administratori de firme sunt urmăriţi penal de DNA Oradea. Kiss Alexandru, preşedintele UDMR Bihor, este acuzat de luare de mită, abuz în serviciu şi spălare a banilor, iar oamenii de afaceri, de spălare de bani respectiv complicitate la luare de mită.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Oradea au anunţat, ieri, că au dispus efectuarea urmăririi penale față de Kiss Alexandru - Iosif - Francisc, vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de: luare de mită, abuz în serviciu şi trei fapte de spălare a banilor. În acelaşi dosar este urmărit penal Alexandru Mudura, administrator al grupului de societăți Lotus Market, Bojtor Vilmos-Laszlo, Gheorghe-Ioan Roatiş, administrator al societății Martex Trans SRL Oradea, Beniamin Rus, administrator al grupului de societăți Selina, Miklossy Ferenc, cetățean maghiar, administrator al societății Keviep Kft Debrețin, şi Miklossy Ferenc-Laszlo, cetățean maghiar, administrator al societății East Bau Construct SRL. Toţi oamenii de afaceri sunt acuzaţi de spălare de bani, iar în cazul lui Bojtor procurorii au reţinut şi infracţiunea de complicitate la dare de mită.
600.000 de euro, mită pentru Kiss
Potrivit anchetatorilor, Kiss Alexandru, Bojtor Vilmos-Laszlo și Beniamin Rus au conceput și pus în aplicare un mecanism financiar complex, implicând societăți din România (Selina şi Trameco) și SUA (Wasleys Worldwide LLC Washington), prin intermediul căruia, în perioada 2005 - 2006, a fost disimulată plata sumei de aproximativ 600.000 euro. Spălarea banilor a fost efectuată sub masca plății, de către Selina, a unor utilaje pe care Trameco le-a importat de la firme din Germania și Olanda, prin intermediul societății din SUA, controlată de suspectul Bojtor Vilmos-Laszlo. Deși societățile din grupul Selina au negociat direct cu furnizorii germani și olandezi, achiziția utilajelor a fost făcută prin intermediul societății paravan din Washington la prețuri mult mai mari. "Cei aproximativ 600.000 euro, spălați prin intermediul operațiunilor descrise mai sus, reprezintă foloase necuvenite pe care Rus Beniamin, în calitate de proprietar și administrator al grupului de societăți Selina Oradea, le-a plătit suspectului Kiss Alexandru-Iosif-Francisc (președinte al Consiliului Județean Bihor la data comiterii faptelor) pentru ca acesta să favorizeze societatea Selina în cadrul procedurilor derulate de CJ Bihor pentru vânzarea unor terenuri din municipiul Oradea. Prin îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu de către suspectul Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, în cadrul celor două proceduri de vânzare de terenuri, Consiliul Județean Bihor a fost prejudiciat cu circa 8,6 milioane euro", se arată într-un comunicat al DNA.

Influenţă pentru groapa ecologică
Conform procurorilor anticorupţie, Alexandru Kiss, Alexandru Mudura, Bojtor Vilmos-Laszlo, Roatiș Gheorghe-Ioan, Miklossy Ferenc și Miklossy Ferenc-Laszlo au pus în aplicare un mecanism financiar asemănător, implicând societăți comerciale înregistrate în România (Eco Bihor, East Bau Construct Oradea, Martex Trans Oradea), Marea Britanie (Ariston Distribution Corporations LTD Londra) și Ungaria (Keviep Kft Debrețin), prin intermediul cărora, în perioada 2003 - 2004, a fost disimulată plata sumei de 300.000 euro. Spălarea banilor a fost realizată sub masca plății unor livrări de utilaje și materiale pe care Keviep le-a făcut către firma sa din România - East Bau Construct Oradea, folosind ca intermediari societățile Ariston şi Martex. "Concret, Keviep a livrat către Ariston Londra utilaje și materiale în valoare de circa 187.000 euro pe care le-a recumpărat după câteva zile, prin intermediul societății East Bau cu peste 500.000 euro. Cei 300.000 euro, spălați prin intermediul operațiunilor descrise mai sus, reprezintă foloase necuvenite pe care suspectul Miklossy Ferenc, în calitate de asociat majoritar și administrator al societății Keviep, le-a plătit suspecților Kiss Alexandru-Iosif-Francisc și Mudura Alexandru pentru a-și exercita influența asupra membrilor comisiei de negociere, constituită de Primăria Municipiului Oradea, pentru încheierea contractului de parteneriat public-privat având ca obiect execuția și exploatarea gropii ecologice de gunoi a municipiului Oradea", se arată în comunicatul procurorilor.

Licitaţii pentru Selina
Faptele de care sunt acuzaţi vicepreşedintele CJ Bihor şi oamenii de afaceri continuă. Potrivit procurorilor, Kiss, Mudura, Bojtor și Rus au conceput și pus în aplicare încă un mecanism financiar complex, implicând aceleaşi societăţi, prin intermediul cărora, în perioada 2003 - 2004, a fost disimulată plata sumei de 100.000 euro. Spălarea banilor a fost efectuată sub masca plății de către Selina Oradea a unor utilaje pe care Trameco le-a importat de la firme din Germania, prin intermediul societății Ariston, controlată de suspectul Bojtor Vilmos-Laszlo. Deși societățile din grupul Selina au negociat direct cu furnizorii germani, achiziția utilajelor a fost făcută prin intermediul societății paravan la prețuri cu circa 50% mai mari. "Cei 100.000 euro, spălați prin intermediul operațiunilor descrise mai sus, reprezintă foloase necuvenite pe care suspectul Rus Beniamin, în calitate de proprietar și administrator al grupului de societăți Selina Oradea, le-a plătit suspecților Kiss Alexandru-Iosif-Francisc și Mudura Alexandru pentru a-și exercita influența asupra funcționarilor implicați în derularea unor proceduri de achiziție publică, astfel încât acestea să fie adjudecate de firmele din grupul Selina", au precizat procurorii. În cauză, anchetatorii au beneficiat de sprijinul SRI, BCCO Oradea, precum și al autorităților judiciare din Ungaria, Germania și Olanda.
Sursa : crisana.ro

Alexandru Kiss, Beniamin Rus şi Alexandru Mudura, urmăriţi penal de DNA!

Alexandru Kiss, Beniamin Rus şi Alexandru Mudura, urmăriţi penal de DNA!
Kiss Alexandru e bănuit de influenţarea licitaţiilor pentru cartierul „Luceafărul” şi pentru halda ecologică a Oradiei.
Tot articol : bihon.ro 

Alexandru Mudura, despre dosarul DNA: Nu mă fac vinovat de nimic, e o acţiune politică!
După ce DNA a anunţat, joi, că omul de afaceri Alexandru Mudura (foto stânga) este anchetat pentru spălare de bani în dosarul în care vicepreşedintele Consiliului Judeţean, liderul UDMR Alexandru Kiss, e acuzat că a încasat şpăgi de sute de mii de euro, patronul Lotus Center a reacţionat public, susţinând că nu este vinovat cu nimic 
Tot articol : ebihoreanul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu