Vizitaţi pe oraşul Oradea !

Vizitaţi pe oraşul nostru Oradea prin Google Street View ! Faceţi un click la instantstreetview.com !Bine aţi venit !

joi, 27 iunie 2013

Biserica reformată Orasul nou

Protestanţii de rit calvin din Oradea nu aveau decât o singură biserică în oraş până în prima treime a secolului al XIX-lea, în cartierul Olosig, formând o singură parohie, deşi în Oraşul Nou ei trăiau într-un număr destul de mare.

După ce s-a născut ideea ridicării unei noi biserici, în 1831, ei s-au orientat către o parcelă aflată la intersecţia dintre străzile Német (azi str. Primăriei) şi Őr (azi str. Jean Calvin), unde şi-au amenajat dintr-un grânar o casă de rugăciuni.

Proiectul noii biserici, de dimensiuni considerabile, a fost întocmit de arhitectul-şef al comitatului, Szász József, acesta fiind aprobat de consiliul bisericesc la 1 februarie 1835. În luna aprilie al aceluiaşi an, în prezenţa preotului de Olosig, protopopul Zilahy József a avut loc aşezarea pietrei de temelie a noii biserici, după demolarea casei de rugăciuni. Lucrările de execuţie însă au durat mai multe decenii, datorită problemelor financiare şi a evenimentelor cu repercursiuni de lungă durată: incendiul din 1836, revoluţia din 1848-49 şi inundaţiile din 1851.

Zidurile au fost înălţate până la înălţimea de un stânjen în septembrie 1835, epuizându-se banii colectaţi din donaţii. În 1840 s-au reluat lucrările iar în 1843 clădirea a fost acoperită. Definitivarea execuţiei a mai durat însă, prima slujbă s-a oficiat în iulie 1844 într-o clădire încă neterminată.





Mai multe informaţii : welcometoromania.ro

Biserica a fost construita în stil neoclasic pe baza planurilor inginerului şef Szász József.
Lucrările de construcție a avut loc intre anii 1835-1853.
Turnurile a fost gata în 1872.
Sursa : Oradea mai multe feţe Facebook facebook.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu