Vizitaţi pe oraşul Oradea !

Vizitaţi pe oraşul nostru Oradea prin Google Street View ! Faceţi un click la instantstreetview.com !Bine aţi venit !

vineri, 14 iunie 2013

Palatul Primăriei Oradea

Palatul primăriei în Oradea este o clădire amplasată în partea de nord-vest a Pieței Centrale (Unirii). A fost înălțată între anii 1902-1903 după planurile arhitectului Kálmán Rimanóczy. Palatul se află pe fostul amplasament al episcopiei catolice din secolul XVIII. Un element deosebit îl constituie asimetria în plan al construcției, clădirea îmbinând stilul eclectic și renascentist.
Clădirea este prevazută în partea dinspre Crișul Repede cu un turn cu ceas înalt de 50 m. În anul 1944 acoperișul original a ars în luptele pentru cucerirea orașului de către trupele romano-sovietice.
Complexul arhitectural al primăriei Oradea este unul dintre cele mai reprezentative simboluri ale orașului  care prin conturul sau specific domina aspectul centrului situat lângă raul Crișul Repede.
Pe acest teren pana în 1901 era o clădire cu o istorie bogata: primul palat episcopal al orașului  construit de episcopul Csáky Miklós în jurul anului 1742.
Consiliul orășenesc a hotărât în 1895 demolarea clădirii vechi și construirea unei Primarii noi, pentru care a inițiat în 1896 un concurs de proiectare. Acest concurs a fost câștigat de Rimanóczy Kálmán fiul împreuna cu alți doi arhitecți  Tot el a fost însărcinat pentru combinarea celor trei variante de proiect într-unul singur.
După finalizarea proiectului concursul pentru construirea clădirii a fost câștigat tot de Rimanóczy.
 Lucrările au început în 26 februarie 1902 și până în octombrie 1903 au fost terminate aproape în totalitate; s-a lucrat aproape exclusiv cu subantreprenori locali.
Predarea oficiala a avut loc în 10 ianuarie 1904.
Turnul, aflat în partea de nord a complexului, de 50 metri înălțime  a funcționat pentru un timp ca punct de observație al pompierilor.
Vechiul Palat Episcopal romano-catolic. După ce a fost demolat pe acest teren s-a ridicat clădirea primăriei.
Colecția lui-Pojke Roland-gyűjteménye
Primăria în anii '60 (deși cred ca in acea perioada majoritatea ii spuneau "sfat").
O fotografie din 1937 cu clădirea primăriei.
Sursa : Oradea mai multe feţe Facebook facebook.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu