Vizitaţi pe oraşul Oradea !

Vizitaţi pe oraşul nostru Oradea prin Google Street View ! Faceţi un click la instantstreetview.com !Bine aţi venit !

duminică, 16 iunie 2013

Emeric Jenei

Emeric-Alexandru Jenei (numele de botez scris uneori Emerich, în maghiară Jenei Imre) (n. 22 martie 1937Agrișu Mic) este un fost jucător și antrenor de fotbal de naționalitate maghiară din România.

La data de 8 mai 1998, colonelul în retragere Emeric Jenei din Ministerul Apărării Naționale a fost înaintat la gradul de general de brigadă (cu o stea).
Echipa de aur a FC Steaua București
JucătoriIon Voinescu • Costică Toma • Vasile Zavoda • Alexandru Apolzan • Victor Dumitrescu • Ștefan Onisie • Tiberiu Bone • Gheorghe Cacoveanu • Gheorghe Constantin • Ion Alecsandrescu • Francisc Zavoda • Nicolae Tătaru • Traian Ivănescu • Emerich Jenei

Dupa 1971 a lucrat in cadrul clubului Steaua, pregatind mai intai juniorii. Ca antrenor principal la echipa mare a obtinut eventul in 1976, apoi ia titlul in 1978. Intre 1978 si 1983 antreneaza echipele FC Bihor si CS Targoviste, dupa care revine la Steaua, ducand echipa spre culmile fotbalului continental. Dupa castigarea eventului in 1985, Ienei duce echipa spre succesul suprem in Cupa Campionilor Europeni, trofeu cucerit in 1986, la Sevilla. Din toamna anului 1986 preia nationala Romaniei, pe care o califica la CM 1990. Dupa participarea la turneul final din Italia pregateste, scurte perioade, Steaua, FC Bihor, Parmalat din Ungaria sau Panionios din Grecia. Cu Steaua isi adauga, in calitate de director tehnic, Cupa Romaniei in 1992 si, ca antrenor principal, un nou titlu, in 1994. Dup ace a indeplinit functiile de secretar de stat in MTS si director tehnic al FRF, revine la Steaua in 1998, ca directo tehnic. In 2000 preia din nou echipa Romaniei, cu care participa la CE 2000.
Sursa ; steauafc.com

Mai multe informaţii despre meciul FC. Steaua- FC. Barcelona la steauafc.com 

Despre Jenei Emeric la romaniansoccer.ro 
„Adevărul“ prezintă în fiecare sâmbătă numele mari din fotbalul românesc. Azi e rândul lui Emeric Ienei. Antrenorul Ienei, câştigător al Cupei Campionilor Europeni cu Steaua în 1986, e un personaj celebru pentru toţi iubitorii de fotbal. Însă, fotbalistul Ienei este o figură mai puţin cunoscută.
Duckadam şi Ienei, portarul şi antrenorul Stelei în celebra finală din 1986 de la Sevilla, cu trofeul Cupei Campionilor  Foto: Arhivă Personală
 

Interviu la adevarul.ro 

Generația tînără îl știe pe Emeric Jenei doar ca antrenorul care a dus Steaua spre performanța incredibilă a cîștigării Cupei Campionilor Europeni în 1986, dar Emeric Jenei fusese de fapt, mult înainte, unul dintre marii jucători ai Stelei. Am stat de vorbă despre copilăria și tinerețea sa mai puțin cunoscute.
Interviu la kmkz.ro 


Ungurii îi prezintă pe cei doi cu numele de Imre Jenei şi Kovacs Istvan.

"După Guttman Bela (Benfica) şi Kovacs Istvan (Ajax), Jenei Imre este al treilea antrenor maghiar care câştigă cea mai prestigioasă competiţie europeană. De asemenea, Jenei este ultimul ungur care s-a calificat la un Campionat European", a scris publicaţia maghiară Hir24, într-un material dedicat împlinirii a 75 de ani de către Emeric Ienei.
Tot articol la realitatea.net 





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu