Vizitaţi pe oraşul Oradea !

Vizitaţi pe oraşul nostru Oradea prin Google Street View ! Faceţi un click la instantstreetview.com !Bine aţi venit !

joi, 27 iunie 2013

Biserica romano-catolica "Sfântul Ladislau"

Prima biserică romano-catolică, construită după 1692, data recuceririi oraşului, a fost una modestă, închinată Sfintei Brigita, pe malul drept al Crişului, în cartierul Olosig. În urma reinstalării Episcopiei romano-catolice din Oradea, această instituţie a făcut repetate demersuri pentru a construi un lăcaş de cult pe măsura rangului, însă până la ridicarea catedralei baroce, între 1751-1780, biserica parohială a Oraşului Nou, dedicat Sfântului Ladislau a rămas totodată şi biserica episcopală.
Nu dispunem de date sigure în legătură cu începerea lucrărilor ridicării bisericii. Mai multe surse documentare indirecte indică ca perioadă a construcţiei intervalul dintre anii 1717 şi 1734. Un alt indiciu ne arată că capitlul romano-catolic s-a mutat din vechea biserică Sfânta Brigita în cea nouă, ridicată în noul centru urban la 10 ianuarie 1723 iar festivitatea preluării bisericii de către episcopul Emeric Csáky a avut loc la 13 ianuarie, ceea ce sugerează faptul că piatra de temelie a fost pusă cel târziu în jurul anului 1720. Desigur, lucrările de construcţie nu au fost încă definitivate la acea dată. Cronosticul aşezat deasupra intrării indică anul 1733 ca an al terminării clădirii, însă se cunosc documente din 1734 cu privire la decontarea unor lucrări.





Mai multe informaţii welcometoromania.ro


 Biserica Sfântul Ladislau din Oradea este unul din cele mai vechi edificii ecleziastice ale orașului. În biserică se găsește cel mai vechi altar din Oradea care se află în uz din 1730 până în prezent. Lucrările de construcție a bisericii, care o vreme a îndeplinit funcția decatedrală episcopală, au început în jurul anului 1720 și au fost finalizate în 1741.
În prima fază era compusă dintr-o sigură navă și o absidă semicirculară. Sfințirea bisericii a fost oficiată de episcopul Paul Forgách în anul 1756. Turnul, după o încercare eșuată a episcopului Csáky Miklós din 1738, a fost ridicat abia în anul 1800.
Tabloul de deasupra altarului principal îl reprezintă pe Sf. Ladislau întinzând cheile orașului episcopului de Oradea. Frescele de pe boltă, pictate în anul 1908 de Gyula Turz, prezintă diferite scene din viața regelui Ladislau: cum face să izvorească apă din stâncă, cum supraveghează construcția primei catedrale din Oradea etc.
Pa hartă hartaoradei.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu