Vizitaţi pe oraşul Oradea !

Vizitaţi pe oraşul nostru Oradea prin Google Street View ! Faceţi un click la instantstreetview.com !Bine aţi venit !

miercuri, 26 iunie 2013

Orădenii, invitaţi să sărbătorească Zilele Sfântului Ladislau

La iniţiativa Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania şi a Asociaţiei Sfântul Ladislau, de vineri până duminică în Oradea se vor sărbători Zilele Sfântului Ladislau, considerat întemeietorul oraşului.
Evenimentele debutează vineri, când formaţia de suflători de la Csokmo va porni, de la ora 14.30, într-un marş din faţa magazinului Crişul spre grupul statuar Holnaposok. Aceeaşi formaţie va cânta, de la ora 16.30, din turnul bisericii reformate de pe strada Jean Calvin nr. 1, în timp ce de la ora 16 orădenii sunt aşteptaţi să depună coroane la statuia Sfântului Ladislau din faţa Catedralei Romano-Catolice din Parcul Baroc.
Simultan, între orele 16 şi 20, în Parcul Bălcescu va avea loc un târg de produse de artă populară manuală, iar de la ora 23 la Liceul cu Program Sportiv Bihorul va avea loc un campionat nocturn de fotbal.
Sâmbătă, între orele 9 şi 15, în Parcul Bălcescu va avea loc un concurs gastronomic, timp în care copiii au un program special. Ei vor putea învăţa să prelucreze manual pâsla ori lutul sau să picteze pietre.
De la ora 10, la Universitatea Partium va avea loc prezentarea "Sfântul Ladislau şi oraşul său", iar de la ora 10.30 va fi o întâlnire între cei care au emigrat din Oradea. Apoi vor avea loc mai multe vizite ghidate prin oraş, iar de la ora 21 se va desfăşura, tot în Parcul Bălcescu, o seară de operetă, cu participarea mai multor artişti din Ungaria.
Duminică, de la ora 15.30, mai multe coruri şi trupe de dansuri populare maghiare vor face demonstraţii în acelaşi parc, iar la Centrul bisericesc Lorántffy Zsuzsanna din str. Libertăţii nr. 40 va avea loc o altă prezentare a Regelui Ladislau. Majoritatea evenimentelor se vor desfăşura în limba maghiară.
Despre regele Ungariei Ladislau I se spune că a ajuns pe meleagurile Oradiei în timpul unei vânători şi ar fi rămas vrăjit de frumuseţea locurilor. El a zidit o mănăstire aici şi ar fi cerut chiar să-şi petreacă veşnicia în acest loc.
Sursa : ebihoreanul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu