Vizitaţi pe oraşul Oradea !

Vizitaţi pe oraşul nostru Oradea prin Google Street View ! Faceţi un click la instantstreetview.com !Bine aţi venit !

marți, 25 iunie 2013

Biserica romano-catolica Olosig

Biserica parohială a cartierului Olosig a fost ridicată pe locul bisericii franciscane construite în 1748. Într-o primă fază a fost demolat turnul aflat în spatele corului, iar apoi a fost ridicat un nou turn, adosat faţadei sudice principale, după care s-a reconstruit întregul spaţiu interior precum şi faţadele după planurile inginerului orădean Knapp Ferenc.

Nava a fost apoi demolată în primii ani ai secolului XX, iar între 1903-1905 sub conducerea lui Sztarill Ferenc a fost construită o nouă biserică în stil eclectic, cu elemente neorenascentiste, un nou turn şi două turnuleţe mai mici, după proiectul arhitectului Rimanóczy Kálmán jr.









Mai multe informaţii welcometoromania.ro

Cei care se plimbau pe-acolo la sfârșitul sec.XIX încă puteau sa vadă la intersecția străzilor Republicii (Fă utca) cu Dunărea (Sal Ferenc) doar vechea biserica franciscana, dar la care s-a adăugat deja un turn solitar.
Deși aceasta era deja de multa vreme biserica parohiei din Olosig, orădenii o numeau cu consecventa (și o numesc și astăzi), după franciscanii cărora le-a aparținut, Biserica calugărilor = Barátok temploma.
Franciscanii si-au depus piatra de temelie al templului in mai 1732, dar constructia a fost gata doar in anul 1748. Dupa ce in 1786 ordinul a fost dizolvat biserica a intrat in 1788 in posesia parohiei Olosig.
Intre anii 1817-1827 biserica a primit un nou acoperiș și a fost văruita în interior. În 1873 inginerul constructor Knapp Ferenc a fost însărcinat cu reconstrucția templului, ceea ce s-a terminat în 1876.
În primăvara anului 1891 intre turnul și nava bisericii s-a produs o crăpătura mare care a fost reparata, dar pana în 1901 au apărut noi crăpături și comisia de specialitate a propus închiderea bisericii.
Până în toamna anului 1901 biserica a fost demolata complet, rămânând doar turnul. Reconstrucția a început  după planul lui Rimanóczy Kálmán fiul, în primăvara anului 1903 și s-a încheiat în 1905.
Cripta aferenta templului a rămas încă din vremea vechii biserici de stil baroc.
 După închiderea cimitirului Olosig (anii 1982 - 1984), datorita lui Tempfli József aici au fost depuse rămășitele pământesc ale multor cetățeni renumiți ai orașului (membrii familiei Rimanóczy de exemplu).
Sursa : Oradea mai multe feţe Facebook facebook.com

Aşezarea pe hartă www.gmap.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu