Vizitaţi pe oraşul Oradea !

Vizitaţi pe oraşul nostru Oradea prin Google Street View ! Faceţi un click la instantstreetview.com !Bine aţi venit !

vineri, 14 iunie 2013

Cartierul Rogerius din Oradea - Grădini de zarzavaturi bulgarilor

Cartierul Rogerius este cel mai mare și mai dezvoltat cartier al municipiului Oradea. Se găsește în vestul municipiului Oradea, pe malul drept al râului Crișul Repede. Poartă numele călugărului Rogerius, canonic al Oradiei, autorul poemului epic Carmen Miserabile.
Fiind cel mai aglomerat cartier al orașului, în Rogerius se găsesc puncte de mare interes. Printre cele mai importante, putem reaminti Piața Rogerius - care este cea mai dezvoltata piața din oraș  Spitalul de Copii și Spitalul Pelican, Parcul Copiilor, Parcul Magnolia și multe altele.

Cu toate ca aproape un sfert din populația de 200.000 de locuitori a municipiului Oradea este concentrata în blocurile din cartierul Rogerius, sunt extrem de putini cei care știu de unde vine numele cartierului lor. 

Tinerii nici măcar nu și au pus o astfel de întrebare  iar o buna parte dintre vârstnici știu despre cartierul lor doar ca blocurile acestuia au fost ridicate, cam prin anii ’60 pe locurile unde o comunitate de bulgari din Oradea își avea grădinile cu zarzavaturi. 
"Prin desființarea grădinilor bulgarilor, capii comuniști au lovit în standardul economic al orășenilor care se aprovizionau zilnic cu legume proaspete", spune istoricul orădean Mihai Drecin. 

Singurele marturii despre nașterea cartierului Rogerius sunt consemnate de Emanuel Engel, cel care timp de 14 ani (1958 - 1972) s-a ocupat de destinele culturale ale județului în calitate de șef al Casei de Creație. 

"Când arhitecții au așezat pe planșeta primele schițe ale noului cartier ce trebuia construit la marginea orașului  acolo era un vast teren viran. Construcţiile au început de unde se termina strada din vechiul cartier, care avea case pe o singura parte și purta numele de Rogerius. 

Suna frumos acest nume cu rezonanta latina, însa la Oradea nu era un lucru neobișnuit  pentru ca mai erau și alte străzi modeste ca dotări edilitare, dar cu nume pretențioase.

Deci pe planșeta se înfigea un nou cartier ce începea de lângă strada Rogerius, asa ca nu-i de mirare ca în coltul ei s-a scris mare «Cartierul Rogerius» si s-a construit cu mult spor, astfel ca, în câțiva ani, avea mii de locatari, magazine, școli  dispensar, oficiu postal, legături cu tramvaiul și autobuzul cu centrul", își aduce aminte Emanuel Engel.

"Ţin minte ca era o strada cu numele Rogerius. Când eram mic, acolo ma duceam la profesorul meu de istorie. Era o strada locuita numai de romani și aveau casele construite din chirpici", își amintește Mircea Bradu, președintele Fundației Monumentelor Istorice din Bihor. 

Sursa : evz.ro

Cine a fost Rogerius?


Rogerius (n. 1201/1205Torremaggiore, sudul Italiei - d. 1266 Split) a fost un călugăr de origine italiană, canonic de Oradea.

Autor al cărții "Carmen miserabile" (titlu complet: "Carmen miserabile super destructione regni Hungariae temporibus Belae IV regis per Tartaros facta"), în care descrie marea invazie mongolădin 1241. Amintirile despre această invazie le-a scris în anul 1243, la Sopron. Câțiva ani mai târziu, în 1249, este menționat la Zagreb, tot în calitate de canonic. După ce a fost un timp la Lyonsecretar al cardinalului englez Johannes Toletanus, a ajuns arhiepiscop la Spalato, unde a și murit.
Un cartier din Oradea îi poartă astăzi numele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu