Vizitaţi pe oraşul Oradea !

Vizitaţi pe oraşul nostru Oradea prin Google Street View ! Faceţi un click la instantstreetview.com !Bine aţi venit !

miercuri, 26 iunie 2013

Spun „Nu” redenumirii Parcului Olosig romano-catolici

Episcopul romano-catolic Bocskei Laszlo a reacţionat faţă de demersurile executivului de a atribui Parcului Olosig/Liniştii numele lui Mihai Viteazul. Printr-o scrisoare deschisă, acesta reclamă lipsa de transparenţă a Primăriei în luarea deciziei şi nepotrivirea personajului în peisajul orădean.
Astfel, Episcopia îşi afirmă nemulţumirea şi protestul faţă de această decizie care „încalcă memoria colectivă, pentru că se aplică o denumire străină de istoria şi tradiţia oraşului”, spune scrisoarea deschisă.
„Protestăm nu doar faţă de redenumire, ci şi faţă de procedura aplicată de Consiliul local. (Consiliul local, n.r.) a luat o decizie în mod autoritar, fără să întrebe societatea civilă sau bisericile istorice care au proprietăţi acolo, într-un caz care ar fi necesitat o consultare mai largă”, apreciază prelatul romano-catolic. „Terenul nu a fost niciodată, în întregime, proprietatea Bisericii Romano Catolice. În comunism, când Cimitirul Olosig a fost desfiinţat, cei care au fost înhumaţi aici, au fost mutaţi. Mai târziu, după un schimb de teren, o parte a parcului a devenit proprietatea Bisericii Catolice. Pe acest teren, funcţionează acum, un aşezământ al Caritas-ului iar terenul rămas, la rugămintea CL, a fost pus la dispoziţia oraşului pentru a deveni parc”, este un scurt istoric al proprietăţii terenului.
Mai departe bihon.ro

Episcopia Romano-Catolică de Oradea protestează împotriva deciziei Consiliului Local de a redenumi Parcul Olosig în "Mihai Viteazul".
Potrivit unui transmis doar presei maghiare şi semnat de episcopul Böcskei László, decizia Consiliului Local de a redenumi parcul este străină de istoria şi de tradiţia oraşului de pe Criş, deoarece noua denumire "nu are nimic în comun cu istoria şi cultura locală".
Episcopul s-a declarat nemulţumit şi de administraţia locală, căreia îi reproşează că a luat decizia de redenumire fără consultare mai largă şi fără a întreba cultele istorice care deţin în proprietate terenul pe care se află parcul, adică episcopiile romano-catolică şi greco-catolică.
Böcskei afirmă că ar fi fost normal şi necesar ca municipalitatea să discute problema rebotezării cu ceilalţi proprietari ai terenului, susţinând că administraţia locală nu a iniţiat vreo discuţie pe această temă.
În ciuda declaraţiilor Adrianei Lipoveanu, şefa Instituţiei Arhitectului Şef a oraşului, care spunea, în şedinţa de joi, a Consiliului Local, că proprietarii terenului au fost consultaţi, episcopul arată că nu există nici măcar un acord de principiu din partea bisericilor proprietare pentru schimbarea numelui.
"Vă rugăm să respectaţi memoria colectivă a oraşului nostru, incluzând aici numele istorice ale spaţiilor publice, care definesc acest oraş, deoarece acestea pot îmbogăţi întreaga comunitate orădeană", arată comunicatul citat.

Citiţi mai jos, traducerea integrală a comunicatului Episcopiei:
"Episcopia romano-catolică îşi exprimă nemulţumirea şi dezacordul faţă de decizia Consiliului municipal Oradea de a redenumi Parcul Olosig, decizie pe care o consideră o încălcare gravă a memoriei colective, deoarece se doreşte alocarea unei denumiri care nu are nimic în comun cu istoria şi cultura locală.
Ne exprimăm nemulţumirea nu doar pentru redenumirea parcului, ci şi pentru modul în care s-a luat această decizie a administraţiei locale: executivul oraşului a decis unilateral, fără consultarea societăţii civile şi a bisericilor istorice care sunt proprietari pe terenul respectiv.
Terenul nu a fost niciodată deţinut în totalitate de către Biserica Romano-Catolică, ci doar în parte. Când regimul comunist a lichidat cimitirul, şi rămăşiţele pământeşti ale credincioşilor, respectiv ale unor personalităţi publice catolice, au fost transferate la alte locuri de odihnă. Apoi, odată cu schimburile de teren pentru înfiinţarea parcului, o parte a revenit Bisericii Romano-Catolice.
Aici funcţionează dieceza Caritas, restul fiind pus la dispoziţia oraşului, pentru a fi folosit ca zonă de agrement, la solicitarea administraţiei locale.
Având în vedere acest lucru, considerăm că s-ar fi cuvenit şi chiar ar fi fost necesar să fim consultaţi în această problemă. O astfel de consultare nu a avut loc şi afirmaţia făcută de administraţia locală, cum că la luarea deciziei a solicitat poziţia proprietarilor de teren, nu corespunde realităţii.
Un motiv pentru criza socială, culturală şi morală a unui individ este ruperea violentă a continuităţii istorice. De aceea, Biserica Romano-Catolică încurajează şi îndeamnă conducătorii oraşului să respecte voinţa comunităţii, care în acest caz şi-a exprimat dezacordul.
Vă rugăm să respectaţi memoria colectivă a oraşului nostru, incluzând aici numele istorice ale spaţiilor publice, care definesc acest oraş, deoarece acestea pot îmbogăţi întreaga comunitate orădeană".
Episcopul Böcskei László"

Sursa : ebihoreanul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu