Vizitaţi pe oraşul Oradea !

Vizitaţi pe oraşul nostru Oradea prin Google Street View ! Faceţi un click la instantstreetview.com !Bine aţi venit !

vineri, 21 iunie 2013

„Centrul nou” Oradea - tip "communist" , fără verdeaţă, fără licitaţie

Pe lângă culorile mult mai vii ale materialelor propuse, liniile mai „vesele” nu păstrează nimic din organizarea geometrică susţinută anterior de Primărie. După ce edilii au combătut din greu necesitatea spaţiilor înierbate cu argumente gen „Centrul nu e parc” respectiv „Cine vrea verdeaţă, să meargă la ţară”, noul proiect invită orădenii să ia loc pe iarbă, sub arbori, în imediata vecinătate a unora dintre cele mai valoroase monumente arhitecturale. Nu fără sacrificii, însă. Dacă mutarea statuii lui Mihai Viteazul e ca bătută în cuie, de ieri, se ştie că şi statuia lui Emanuil Gojdu va decora Centrul Civic.

Prea gri

Proiectul nou a fost prezentat ieri, de viceprimarul Mircea Mălan şi autorul său, arhiectul Horia Gavriş. „În opinia mea, nu răspundea conceptului de piaţă publică. Apoi, erau mai multe aspecte tehnice, de exemplu, pe mai bine de 20.000 de mp de piatră nu era prevăzut nicăieri un rost de dilarare. Apoi, totul era prevăzut într-o nuanţă de gri-cenuşiu similară cu piatra de pe Republicii. În perioadele de primăvară şi toamnă dar şi iarna, vremea mohorâtă accentuează pesimismul”, zice viceprimarul, argumentând necesitatea schimbării soluţiei.

Modificări

Eliberat de „presiunile rutiere”, impuse iniţial chiar de Primărie, proiectul nou schimbă fundamental circulaţia auto. Accesul maşinilor va fi interzis pe tronsonul biserica Sf. Ladislau – biserica cu Lună. Cele două staţii de tramvai din Centru vor fi mutate în apropierea bisericii Sf. Ladislau şi dispuse „în oglindă”.

3plansa
„Va exista un singur sens de circulaţie care va fi dinspre Podul Ferdinand, prin faţa Primăriei, prin faţa Palatului Episcopal, spre Universitate sau spre stânga (pe str. Traian Moşoiu), două benzi de circulaţie”, explică Mircea Mălan. Şoferii care vin de la Universitate nu vor mai avea acces în Centru. Maşinile vor urma str. Traian Moşoiu, str. Independenţei şi apoi Podul Ferdinand.

Culori calde

Piatra pentru pavaj va fi porfir în nuanţe calde. Proiectul prevede construirea a patru fântâni arteziene din piatră naturală „verde lapponia” şi roşu cărămiziu. Acestea vor delimita un spaţiu circular, plasat undeva în zona Palatului Vulturul Negru, perimetru ce va oferi scena pentru evenimentele majore ale oraşului. Este prevăzut mult mai mult spaţiu verde, dar cu sacrificarea întregii vegetaţii actuale. Viceprimarul zice că perimetrul va fi plantat cu „plante valoroase, care să poată oferi tot anul o privelişte atractivă şi care să nu obtureze priveliştea clădirile din jur, dar să poată da umbră celor care vor să se adăpostească de căldură”, spune Mălan. Gazonul va fi întreţinut prin irigaţie subterană şi nu prin sistemul cu aspersoare.
În dreptul străzii Vasile Alecsandri, planşele relevă o altă amenajare circulară: un ceas solar cu un obelisc la mijloc. În opinia arhitectului Horia Gavriş, este potrivit ca sculptura unui înger să decoreze vârful acestuia.

Iluminat şi sonorizare, incluse

Pentru punerea în valoarea a tabloului central vor fi montate 52 de corpuri de iluminat din fier forjat plus sistemul de iluminat arhitectural.
În plus, piaţa va fi dotată cu un post Trafo special care va fi folosit în exclusivitate pentru necesităţile Pieţei Unirii, se va construi un sistem audio specific pentru toate tipurile de manifestări care vor fi organizate în faţa palatului Vulturul Negru şi va fi instalat şi un sistem de supraveghere video.

Raţiuni profesionale

„Acest proiect îşi doreşte să fie o bucurie a detaliului. Trebuie să fie colorat, să creăm bucuria clădirilor care ne înconjoară”, îşi explică arhitectul Horia Gavriş opţiunile.
Două raţiuni, spun el, i-au condus demersul: unificarea stilurilor multiple şi identificarea personalităţii acestui oraş, unic în Europa prin bogăţia detaliilor. „Am trecut de la Barocul Clădirii Primăriei, la timidele elemente de Secession din ansamblul Duiliu Marcu şi am trecut la Art Nouveau-ul Palatului Vulturul Negru. Proiectul se vrea un elogiu geniului şi veseliei detaliului şi arhitecturii Palatului Vulturul Negru. O replică orizontală a pereţilor Vulturului Negru”, spune arhitectul.

Fără licitaţie

„Nu aveam nici timpul fizic necesar unei licitaţii şi nici nu eram dispuşi să plătim la valoarea unui proiect. Motiv pentru care l-am rugat pe dl. arhitect să devină un bun orădean, deşi este din Cluj, şi să facă acest proiect în limita sumei de 15.000 de euro, pentru a i-l putea încredinţa direct”, explică viceprimarul.
Reamenajarea Pieţei Unirii se face în contul unui proiect cu finanţare europeană în valoare de 4.261.026 euro, din care 550.000 euro reperezintă contribuţia oraşului. Proiectarea a fost licitată iniţial, pentru 70.000 de euro, dar executantul a restituit banii oraşului. Următorul pas în implementarea proiectului este licitarea execuţiei iar apoi, punerea în operă trebuie finalizată până la finalul anului viitor.
 Sursa : bihon.ro








Primăria a aruncat la gunoi vechiul proiect de reabilitare al Pieţei Unirii pe care a plătit 70.000 euro din bani europeni. După ce s-a luptat luni de zile pe marginea proiectului arhitectului Emodi Tamas cu ecologiştii care se opuneau defrişării zonei şi dalării pieţei cu granit, municipalitatea a dat-o la întors.

Viceprimarul Mircea Mălan a prezentat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, noul proiect de reabilitare a Pieţei Unirii, conceput prin încredinţare directă pentru doar 15.000 euro de arhitectul clujean Horea Gavriş, cu sprijinul unei echipe de specialişti locali. "Acest proiect este o lucrare de foarte bună calitate şi are darul de a ridica nivelul amenajărilor publice din Oradea", a declarat Mălan.
Un proiect mai "viu"...
Dacă în proiectul arhitectului Emodi Tamas piaţa centrală a oraşului era concepută în tonuri gri - granit, pentru a scoate în evidenţă faţadele clădirilor, iar zona părea mai curând una de trecere, în proiectul arhitectului Horea Gavriş, aceasta este îmbrăcată în culori vii, după modelul faţadelor clădirilor din jur şi se doreşte a fi "un living în inima oraşului" unde orădenii să îşi petreacă cu plăcere timpul liber.
Pentru liniştea vizitatorilor, piaţa a fost gândită cu anularea sensului de mers dinspre strada Avram Iancu spre podul Ferdinand, porţiunea eliberată de maşini urmând să fie redată pietonilor.
În centru la show!
Zona centrală a pieţei va fi pusă în valoare printr-un platou de mari dimensiuni în formă circulară în care se vor putea ţine spectacole. "Dată fiind conformaţia terenului, pe partea dinspre linia de tramvai va exista un fel de scenă naturală, unde vor putea evolua formaţiile. Aceasta va fi dotată cu aparatură audio şi video astfel încât să nu mai tragem tot felul de cabluri la organizarea de evenimente", a spus viceprimarul Mircea Mălan.
Platoul va fi flancat de fântâni arteziene pe marginea cărora trecătoriii se vor putea aşeza pentru odihnă. Iarna, fântânile vor inunda platoul care va fi transformat într-un patinoar natural.
Un model în mărime naturală al unei astfel de fântâni se construia marţi, în parcarea din vecinătatea intersecţiei cu strada Vasile Alecsandri, pentru ca orădenii să îşi poată face o idee cu privire la modul în care vor arăta.
Să fie verde...
Gândită să fie la dispoziţia pietonilor, piaţa va avea pe cât posibil acelaşi nivel de călcare. Mai mult, gazonul a fost gândit cu sistem de irigare încorporat, şi nu cu aspersoare, astfel încât orădenii să poată călca pe el fără probleme sau chiar mai mult să se aşeze.
De altfel, toate spaţiile verzi au fost concepute pentru a aduce un plus de oxigen şi de umbră utilă. Spre exemplu, pe latura dinspre Biserica cu Lună vor fi plantate două rânduri de cireşi japonezi, piaţa va fi flancată cu magnolii, iar în insulele de porfir vor fi sădite plante care rămân verzi tot anul.
Tot articol : ebihoreanul.ro











Sursa : ebihoreanul.ro

Orădenii, vă placeţi ?

"O compoziţie, o alipire a unei amenajări de piaţă din 1926 cu o "creaţie" a anului 2013, dar care, de fapt, este o prost inspirată soluţie specifică perioadei 1900, şi cu adaosul de factură contemporană a zonei dintre axa Episcop Pavel - Alecsandri, respectiv axa Maniu - Moșoiu, toate încununate cu un accent urbanistic de marcă barocă, acela al obeliscului cu un înger pe post de cireaşă şi, nu în ultimul rând, înşiruirea de cireşi japonezi şi ginkobiloba, iată propunerea care ar trebui să ducă mai departe faima şi renumele oraşului Oradea în Europa şi în lume. Dacă acest proiect va deveni realitate, cu siguranţă vom deveni cunoscuţi pe mapamond. Din păcate, nu ca exemplu de bună practică", a declarat arhitectul Cristian Puşcaş, care consideră că "este inadmisibil, dacă nu regretabil, ca în 2013 să propui un proiect cu care în 1900 aveai şanse reale să intri în manualul de Istoria Arhitecturii". Democrat-libralul susţine că vremea acestui proiect a trecut "cu fix 113 ani". 
Tot articol la crisana.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu