Vizitaţi pe oraşul Oradea !

Vizitaţi pe oraşul nostru Oradea prin Google Street View ! Faceţi un click la instantstreetview.com !Bine aţi venit !

miercuri, 26 iunie 2013

Ziditorul Oradiei Regele Ladislau

"SFINTE REGE LADISLAU, ROAGĂ-TE PENTRU NOI". Regele Ladislau, al cărui corp neînsufleţit se spune că a tras căruţa ce-l transporta pe drumul spre Oradea (foto detaliu), are o statuie impozantă în Parcul Palatului Baroc. Iniţial, statuia fusese amplasată în Piaţa Unirii, dar în 1923, după Marea Unire, a făcut loc Regelui Ferdinand

La fel ca multe alte fapte istorice, când şi cum exact a apărut Oradea e un lucru menit să rămână un veşnic mister. Cea mai răspândită legendă despre fondarea oraşului spune că acesta a fost întemeiat de regele Ungariei Ladislau I, care, ajuns pe aceste meleaguri, ar fi rămas vrăjit de frumuseţea lor şi ar fi cerut să-şi petreacă veşnicia aici, fiind canonizat după moarte de Biserica Catolică.
Anul acesta, în memoria sa şi pentru ca locuitorii oraşului să-i afle, cât mai mulţi, povestea, în Oradea se va desfăşura vara aceasta prima ediţie a Zilelor Sfântului Ladislau, organizate de mai multe asociaţii şi fundaţii ale comunităţii maghiare.
La îndemnul îngerilor
Apariţia Oradiei a fost explicată întâia oară de un anume Marcu din Kalt în "Cronica pictată de la Viena", la mijlocul veacului al XIV-lea. Autorul susţine că Ladislau I, care a domnit în Ungaria între anii 1077 şi 1095, a ajuns, în timpul unei vânători, între Criş şi "pârâul care nu îngheaţă niciodată", adică Peţa, iar locul i s-a părut atât de frumos încât a decis să înnopteze aici. În vis i-au apărut doi îngeri care i-au cerut să ridice pe acest loc o mănăstire în cinstea Fecioarei Maria, iar aşezarea s-o numească Varad (n.r. - în traducere, Cetatea ta).
01 doru marta.jpgMănăstirea s-a zidit în locul unde astăzi se află Cetatea. "Săpăturile arheologice au scos la iveală că în Cetate sunt trei biserici: cea pe care o vedem şi azi, construită la sfârşitul secolului XVIII, o catedrală gotică şi una în stil romanic. Aceasta se pare că ar fi fost biserica ridicată de regele Ladislau", spune istoricul şi arheologul Doru Marta (foto).
Spre Oradea şi după moarte
Atât de mult a îndrăgit regele acest pământ încât ar fi cerut să fie înmormântat în mănăstirea de aici, lucru care s-ar fi şi întâmplat, dar la mult timp după moartea sa, ceea ce nimeni nu poate explica. "La 100 de ani după ce a murit, trupul său a fost adus la Oradea. Probabil că atunci s-a şi reconstruit biserica ridicată de el, căci aceasta fusese de dimensiuni modeste, iar mormântul regelui a atras numeroşi pelerini, astfel că era nevoie de o biserică mai impunătoare", spune Marta.
Inclusiv drumul cu rămăşiţele lui Ladislau spre Oradea e unul de poveste. Căpeteniile ungurilor s-au temut că trupul regelui se va strica, aşa că, ignorând dorinţa răposatului, ar fi decis să-l ducă spre Alba Regală, oraş din centrul Ungariei unde erau înmormântaţi şi alţi regi. După o noapte de odihnă, însă, căruţa cu trupul regelui dispăruse! "Fără nici un ajutor omenesc, trupul sfânt mergea către Oradea cu căruţă cu tot", relatează legenda istoricul maghiar Szabo Kiraly.
Mai departe ebihoreanul.ro 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu